Francouzský lékař je podezřelý z otrávení devíti pacientů

21. 5. 2019 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Anesteziolog z východofrancouzského Besançonu, jenž je podezřelý z trávení pacientů, má podle úřadů na svědomí možná až devět mrtvých. Nyní sedmačtyřicetiletého lékaře policie vyšetřuje od roku 2017 kvůli podezření z otrávení sedmi pacientů, z nichž dva zemřeli. Ve čtvrtek prokuratura oznámila, že muž je vyšetřován kvůli 17 dalším podobným případům, z nichž sedm skončilo smrtí.

Lékař Frédéric Péchier už dva roky nesmí vykonávat své povolání. Ve čtvrtek pozdě večer soud rozhodl, že nemusí do vazby. Zůstane na svobodě, ale pod policejním dozorem. Prokuratura, která požadovala vazbu, se proti verdiktu soudu odvolala. Muž veškerá obvinění popírá.

Péchier je podezřelý, že mezi lety 2008 až 2017 během nekomplikovaných zákroků na dvou soukromých klinikách otrávil sedm pacientů ve věku 37 až 53 let. Podle vyšetřovatelů záměrně podal pacientům svých kolegů potenciálně smrtelnou dávku anestetik nebo chloridu draselného, což vedlo k zástavám srdce.

Mezi 17 novými případy je podle francouzských médií osmdesátiletý muž i čtyřleté dítě, které mělo dvě zástavy srdce během rutinní operace nosních mandlí. Oživoval je právě Péchier.

Jeden z kolegů lékaře francouzskému tisku již dříve sdělil, že motivem anesteziologa mohlo být dokázat, jak je dobrý a nepostradatelný, protože kvůli náhlým „komplikacím“ ho vzápětí volali na konzultaci. Média lékaře přirovnávají k hasiči, který zakládá požáry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?