Geneticky upravený virus ničil zhoubný nádor mozku

7. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Geneticky pozměněný virus, který způsobuje nachlazení, ničil při pokusech na myších buňky zhoubného mozkového nádoru, který nelze operačně odstranit. Výsledky studie otiskl časopis Journal of the National Cancer Institute...


WASHINGTON - Geneticky pozměněný virus, který způsobuje nachlazení, ničil při pokusech na myších buňky zhoubného mozkového nádoru, který nelze operačně odstranit. Oznámili to američtí vědci.

Účinky pokusů byly natolik povzbudivé, že americký Národní institut pro výzkum rakoviny a Úřad pro kontrolu potravin a léků vědce vybídl, aby vyzkoušeli, zda se postup může uplatnit také u lidí s rakovinou mozku.

Kdyby tento postup fungoval, byla by to první léčebná metoda pro případy maligního gliomu, smrtelnou formu rakoviny mozku, na kterou pacienti umírají do jednoho roku.

Doktor Frederick Lang z University of Texas, který je vedoucím Andersonova centra pro výzkum rakoviny v Houstonu, a jeho kolegové použili geneticky pozměněnou formu běžného adenoviru.

Genetický klíč k útoku na rakovinné buňky

Tento virus, který způsobuje nachlazení, oslabili natolik, že nemohl působit na zdravé buňky, a posléze mu dodali genetický „klíč“ k tomu, aby napadal rakovinné buňky.

Při testování upraveného viru na myších, jimž byly do těla vpraveny injekcí buňky lidského multiformního glioblastomu, což je obzvlášť zhoubný druh nádoru, se 60 procent hlodavců uzdravilo.


„Při pokusech se zvířaty i s lidmi jsme se dosud nikdy s takovým druhem reakce nesetkali.“

vedoucí studie doktor Juan Fueyo

„Zvířata žila 140 dnů a poté jsme jim vyňali mozky. Přitom jsme zjistili, že žádný nádor nemají,“ řekl Lang agentuře Reuters. Myši, kterým se do těla vpraví buňky lidského mozkového nádoru, za normálních okolností hynou do 20 dnů.

V nejnovějším čísle časopisu Journal of the National Cancer Institute badatelé píší, že by do příštího roku chtěli připravit takovou verzi terapie, kterou by bylo možno začít zkoušet na lidech.

Vědci zároveň podotkli, že vyléčit laboratorní myši z rakoviny bývá velmi snadné, částečně právě proto, že jsou jim do těla vpraveny lidské rakovinné buňky, jejichž vývoj je velmi složitý proces.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Journal of the National Cancer Institute

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?