Guláš recept: nejčastěji se připravuje z vepřového či hovězího masa. Zpestřením může být jelení guláš

14.08.2025
přidejte názor
Hospodský guláš s těstovinami
Autor: Pixabay.com/RitaE

Guláš patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější jídla, vaří se ale často i v zahraničí. Běžně se připravuje z hovězího, vepřového a zvěřiny, nicméně narazíte také na bramborový guláš, houbový guláš nebo fazolový guláš. Fantazii se meze nekladou. Důležité je použít hodně cibule, pomalu ji opéct a uvařit guláš do dokonalého změknutí. Pak si na něm zaručeně pochutnáte.

Guláš je pochoutka, která nesmí chybět v žádné klasické české restauraci. Uvařit ho není nic náročného, stačí použít kvalitní maso, dát pod něj hodně cibule a uvařit doměkka. K dochucení se používá hlavně sůl, pepř a mletá paprika. Mezi další oblíbené ingredience patří rajský protlak a majoránka. Níže se můžete inspirovat recepty na guláše, které jsou mezi Čechy nejoblíbenější – hospodský z vepřového masa a vídeňský z hovězí kližky.

Co se dozvíte v článku
  1. Vepřový guláš recept: klasický hospodský
  2. Hovězí guláš recept: vídeňský z kližky
  3. Tipy na přípravu zdravějšího guláše
  4. Odkud pochází guláš?

Vepřový guláš recept: klasický hospodský

90 minut
6 porcí

Ingredience

  • 1 kg vepřového masa (ideálně plec),
  • 3 velké cibule,
  • 3 lžíce vepřového sádla,
  • 3–4 stroužky česneku,
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku,
  • 2 lžíce mleté sladké papriky,
  • 1 čajová lžička drceného kmínu,
  • 1 čajová lžička majoránky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • vepřový vývar dle potřeby.

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a utřete.
  2. Připravte si hrnec, ve kterém rozehřejete sádlo na opečení cibulky. V případě vepřového guláše nebudete potřebovat tlakový hrnec, protože se vaří rychleji než hovězí. Stačí tedy obyčejný hrnec.
  3. Na rozpálené sádlo nasypte cibuli a smažte ji dozlatova. Opékejte ji spíše pomalu při nižší teplotě, aby se nespálila. Během smažení cibulky si nakrájejte vepřové maso na kostky.
  4. Když už je cibule dobře opečená, přidejte do hrnce maso. Chvilku ho opékejte, aby se zatáhlo. K masu poté přijde utřený česnek, majoránka, kmín a rajský protlak.
  5. Pokračujte v dušení masa, dokud nepustí šťávu. Pak ho můžete zasypat mletou paprikou. Maso s paprikou opékejte zvolna, aby se koření rozpustilo v tuku. Nesmíte to ale přehnat, abyste papriku nespálili. Stačí minuta opékání.
  6. Zalijte maso vývarem tak, aby bylo ze dvou třetin ponořené. Přikryjte hrnec poklicí a nechte guláš dusit doměkka. Vepřovému masu by měla stačit jedna hodina vaření.
  7. Uvařený guláš dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Hospodský guláš by měl mít řidší omáčku, takže se obvykle nezahušťuje. Nicméně pokud ho chcete zahustit, můžete přidat trochu nastrouhaného staršího chleba a omáčku ještě 15 minut povařit do zhoustnutí.
  8. Porce guláše podávejte posypané kolečky syrové cibule s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Hodnocení
4.8 115x

vepřový guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš recept: vídeňský z kližky

225 minut
6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovězí kližky,
  • 1 kg cibule,
  • 3 lžíce vepřového sádla,
  • 3 lžíce sladké mleté papriky,
  • 4 stroužky česneku,
  • 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku,
  • 2 polévkové lžíce majoránky,
  • 2 čajové lžičky drceného kmínu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • voda dle potřeby.

Postup

  1. Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Česnek očistěte a prolisujte.
  2. Do hrnce, ve kterém budete vařit guláš, dejte sádlo a nechte ho zahřát na plotně. Pokud chcete uvařit guláš rychleji, použijte tlakový hrnec. Hovězí v něm bude měkké již za 45 minut. Při vaření v normálním hrnci počítejte se třemi hodinami vaření.
  3. Na rozpálené sádlo vysypte cibulku. Zvolna ji opékejte na mírném plameni. Dejte jí klidně 20 minut, aby se tak velké množství cibule pomalu opeklo. Mezitím si můžete nakrájet hovězí maso na kostky.
  4. K opečené cibulce přidejte protlak, utřený česnek, majoránku, kmín a nakrájenou kližku. Maso dobře opečte ze všech stran, aby se zatáhlo, ale nesmí se spálit.
  5. Ke konci restování přisypte ještě mletou papriku a nechte ji v tuku rozpustit. Dejte ale pozor, aby se nepřipálila.
  6. Nakonec guláš podlijte trochou vody, aby bylo maso z větší části ponořené, a hrnec přiklopte. Guláš pak nechte dusit doměkka.
  7. Až se bude maso rozpadat, dosolte omáčku podle chuti solí a opepřete. Díky velkému množství cibule nebude potřeba žádné zahušťovadlo.
  8. Hotový guláš podávejte s houskovým knedlíkem, chlebem nebo bramboráčky. Jednotlivé porce můžete ozdobit pár kolečky syrové cibule.
Hodnocení
4.7 78x

Tipy na přípravu zdravějšího guláše

Kromě hovězího, vepřového, jeleního či kančího můžete narazit i na jiné druhy masa, ze kterých se guláš připravuje. Pokud chcete trochu dietnější variantu, můžete ho uvařit z krůtího nebo kuřecího masa. Velice zajímavé jsou variace z ryb, kterým vévodí kapří guláš.

V některých receptech figurují na místo masa klobásy a jiné uzeniny. Existuje také zabijačkový guláš, ve kterém nesmí chybět ledvinky, srdce, slezina a mozeček. Pochopitelně ale nepatří mezi pokrmy, které byste mohli zařadit do odlehčeného jídelníčku.

Ne vždy je nutné používat jako základ guláše maso. V Čechách se těší velké oblibě třeba houbový guláš z hříbků, guláš z hlívy ústřičné nebo fazolový guláš. Na své si tak přijdou i vegetariáni, kteří si nemohou dát klasický guláš. V případě hlívového guláše se jedná o opravdovou delikatesu. Hlíva ústřičná je nejen lahodná, ale díky vysokému obsahu beta-glukanů, vlákniny a antioxidantů rovněž velice zdravá.

Jednoduchým tipem, jak ušetřit nějaké kalorie a udělat si guláš zdravější, je vynechání jíšky, škrobu či jiného zahušťovadla. Pokud dáte pod maso či houby hodně cibule a necháte guláš dlouho dusit, zahustí se omáčka přirozeně díky rozvařené cibuli.

Odlehčit můžete také přílohu. Guláš se totiž nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, chlebem nebo bramboráky. Chybu ale určitě neuděláte, když si k němu dáte raději vařené brambory, těstoviny nebo rýži.

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu
Přečtěte si také:

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu

Odkud pochází guláš?

Hovězí či vepřový guláš s cibulí a knedlíkem vnímají mnozí z nás jako ryze český výtvor. Jedná se však o maďarský pokrm, který si maďarští pastevci připravovali již v 9. století. Pokrm uvařený z hovězího masa v omáčce s cibulí byl pojmenován gulyás.

Na vzniku guláše se ale údajně podíleli Turci. Turečtí vojáci totiž potřebovali výživné a na přípravu nenáročné jídlo během dlouhého obléhání. Do velkého kotle se tak naházelo maso, zelenina a koření. Podušený pokrm se pak servíroval vojákům. Vznikl guláš, který se dal jíst jako polévka i hlavní jídlo.

Tradiční maďarský guláš se od našeho českého liší v tom, že není zahušťovaný. Maso ležící v omáčce tak může svou konzistencí připomínat spíše polévku. Češi jsou přitom zvyklí guláš zahušťovat jíškou, záklechtkou (moukou rozmíchanou ve vodě), kousky chleba nebo nastrouhanou bramborou.

Jaký máte nejraději guláš?

  • S vepřovým masem
    0 %
  • S hovězím masem
    50 %
  • Ze zvěřiny
    50 %
  • Mám rád/a jeho vegetariánskou verzi
    0 %
  • Nejradši ho mám s drůbežím masem
    0 %
  • Guláš rád/a nemám
    0 %

Zdroje: regiony.rozhlas.cz, olomouc.rozhlas.cz, bbcgoodfood.com, recipetineats.com, nationalgeographic.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek