Hlavní hygienik Vít: Epidemie prasečí chřipky je na spadnutí

20. 11. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie chřipky je v Česku na spadnutí. Podle včerejšího prohlášení hlavního hygienika ČR Michaela Víta začne počátkem prosince. V pondělí proto odstartuje očkování proti prasečí chřipce. Až do dubna vakcínu dostane postupně jeden milión lidí, dvojnásobek počtu, který se původně předpokládal.


Epidemie chřipky je v Česku na spadnutí. Podle včerejšího prohlášení hlavního hygienika ČR Michaela Víta začne počátkem prosince.
V pondělí proto odstartuje očkování proti prasečí chřipce. Až do dubna vakcínu dostane postupně jeden milión lidí, dvojnásobek počtu, který se původně předpokládal.
„V naší zemi už je 95 tisíc vakcín. Rozvážejí se praktickým lékařům a do očkovacích center. První vakcíny dostanou pacienti se zdravotním rizikem a postupně další,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Milión dávek je rozdělen takto: 713 tisíc vakcín pro pacienty se zdravotním rizikem, 150 tisíc pro lidi důležité pro chod státu, např. energetiky či vodaře, a 137 tisíc vakcín dostanou zdravotníci. Očkování je dobrovolné a lidé za něj nebudou nic platit, ani 30korunový regulační poplatek.

Vakcínu, případně antivirotikum Tamiflu, které je v těchto dnech rovněž distribuováno praktickým lékařům a zdravotnickým zařízením (2,5 miliónu dávek), hradí stát, vlastní výkon očkování pak zdravotní pojišťovny. Do konce roku přijdou další vakcíny, ale Jurásková nechtěla spekulovat, kolik jich bude. „Předpokládáme, že celé očkování bude ukončeno v dubnu příštího roku,“ uvedla.
Původně vláda předpokládala, že milión vakcín bude jen pro půl miliónu lidí, protože každý měl dostat vakcíny dvě. Na základě klinických zkoušek se ale ukázalo, že stačí pouze jedna dávka.
„Dvě dávky dostanou jen lidé s poruchou imunity, pacienti po transplantaci a na umělé ledvině. Doba mezi nimi musí být maximálně tři týdny,“ upřesnila Jurásková. Praktičtí lékaři vyzvou vybrané pacienty k očkování do svých ordinací, zdravotníci a lidi nezbytní pro chod státu dostanou vakcínu v očkovacím centru.

„Pokud někdo nebude na seznamu vybraných osob a má chronické onemocnění, měl by se dostavit ke svému praktickému lékaři a ten rozhodne, zda vakcínu proti prasečí chřipce pacient dostane či ne,“ zdůraznila náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová.
V Evropě už byly proti prasečí chřipce očkovány dva milióny pacientů a zatím nebyl zaznamenán žádný závažný vedlejší účinek. „V ČR je nyní 650 případů nakažení prasečí chřipkou a tři lidé zemřeli,“ informoval Vít.

Podle něj epidemie vypukne zřejmě začátkem prosince. Nyní je totiž 1520 nemocných chřipkou a respiračními onemocněními na 100 000 obyvatel a epidemiologický práh je 2000 osob na uvedený počet obyvatel.
Za poslední dva týdny narostla nemocnost v ČR až o 20 %, zejména u dětí ve věku 6 až 14 let. Největší je v Karlovarském, Královéhradeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Jurásková: Hysterie není na místě
Podle schváleného pandemického plánu se očekává souběh sezónní i prasečí chřipky a v ČR by mohly onemocnět až tři mi -lió ny lidí. Ministryně zdravotnictví ale varuje před panikou. „Hysterie není na místě. Žádné drama se v Česku nekoná. Virus prasečí chřipky se chová stejně, klinický průběh onemocnění je u drtivé většiny pacientů lehký,“ ujistila Jurásková.
Ke stejnému závěru dospělo včera společné zasedání vlády a bezpečnostní rady státu, které opatření proti chřipce projednávalo. „Velmi dbám na to, aby vláda poskytovala informace úplné,“ řekl premiér Jan Fischer.

Lékařům se podařilo zachránit ženu, která musela v ústecké Masarykově nemocnici minulý týden kvůli vážnému stavu po nákaze prasečí chřipkou podstoupit porod císařským řezem. Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý včera řekl, že ženu již mohli odpojit od dýchacího přístroje. Dýchá sama a je mimo ohrožení života.
Podle Dlouhého se stále lepší i stav pětileté dívky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?