Křupavý trojobal, ve kterém se ukrývá šťavnaté maso zjemněné smetanou a pořádnou dávkou sýra. Holandský řízek se začal v tuzemské kuchyni objevovat po druhé světové válce, kdy byl vnímán spíše jako sváteční jídlo. Postupně se rozšířil do jídelen a restaurací. Můžete si ho zkusit připravit doma sami.
Co se dozvíte v článku
Stačí koupit kvalitní maso a namlít ho. Jen počítejte s tím, že pokud budete chtít připravit holandské řízky na sobotní oběd, s přípravou masa se musí začít už v pátek. Mleté maso by se totiž mělo nechat odležet v mléce či smetaně přes noc, aby nasáklo co nejvíce tekutiny.
Holandský řízek recept
Ingredience
- 600 g vepřového bůčku,
- 250 g goudy nebo eidamu,
- 150 ml smetany ke šlehání,
- 2 vejce,
- sůl,
- pepř,
- muškátový oříšek,
- hladká mouka a strouhanka na obalování,
- sádlo, přepuštěné máslo nebo řepkový olej na smažení.
Postup
- Vepřový bůček namelte v mlýnku na maso. Mleté maso zalijte smetanou, promíchejte a dejte směs uležet do chladničky minimálně na půl hodiny (lepší bude na několik hodin nebo klidně přes noc).
- Čerstvě namleté maso má schopnost nasáknout velké množství tekutiny, díky čemuž bude řízek krásně vláčný a šťavnatý. K odleželému masu zapracujte strouhaný sýr a jedno vejce. Směs osolte, opepřete, přidejte trochu muškátového oříšku a dobře promíchejte.
- Navlhčenýma rukama pak začněte tvarovat oválné řízky. Obalte je v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Rozpalte na pánvi tuk a řízky smažte po obou stranách dozlatova.
- Hotové holandské řízky podávejte s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem. Často se přidává ještě kyselá okurka nebo zeleninová obloha.

Holandský řízek není z Nizozemska
Na první pohled to může být matoucí, protože když se řekne holandský řízek, většina lidí předpokládá, že recept na tento pokrm pochází z Nizozemska. Jedná se však o ryze českou pochoutku. Její název pouze odkazuje na to, že obsahuje původně holandské sýry goudu a eidam (v Holandsku edam). O tom, kde a kdo poprvé připravil holandský řízek, bohužel žádné přesné záznamy nemáme.
V tuzemské kuchyni se nicméně začal pravidelně objevovat až po druhé světové válce. Do směsi na holandské řízky se ale zpočátku dávaly i jiné suroviny, které vás možná překvapí. Konkrétně šlo o sardelky a ančovičky, které se k nám dovážely z Holandska. Postupně byly nahrazeny holandskými sýry, které jsou dnes alfou a omegou holandského řízku.
Základem je kvalitní maso
Na rozdíl třeba od karbanátků se holandský řízek nijak výrazně nedochucuje kořením ani bylinkami. Je podstatně jemnější a šťavnatější. Do výsledné chuti se nejvíce promítá to, z jakého masa je připraven. Tradičně se používá mleté vepřové, které je tučné a chutné.
Úplně nejlepší holandský řízek připravíte z čerstvě namletého vepřového bůčku, jako uvádíme v receptu výše. Dnes už sice není úplně běžné, že má každá domácnost svůj vlastní mlýnek na maso, ale můžete si nechat umlít bůček v řeznictví.
Pokud si koupíte již předem namleté maso, ujistěte se, že kupujete opravdu jen čisté maso s minimálním obsahem soli. Vyhněte se polotovarům, které obsahují konzervanty, barviva, vodu a různá dochucovadla. Čím méně ingrediencí, tím lépe.
Dochucení holandského řízku
Lidé si někdy pletou holandský řízek s karbanátky, ale jsou mezi nimi zásadní rozdíly. V receptu na holandský řízek totiž nikdy nenajdete majoránku, česnek, cibuli a další aromatické bylinky. Občas se ale můžete setkat s tím, že někdo do směsi na holandské řízky dává čerstvou petrželku a pažitku.
Maso by se mělo správně jen osolit a lehce opepřit. Případně ho můžete ještě ozvláštnit trochou muškátového oříšku. Podstatou pokrmu je ale plná a jemná chuť kvalitního mletého masa. V receptu se navíc nešetří s tučným strouhaným sýrem, který je sám o sobě opravdu lahodný.
Dá se holandský řízek připravit méně tučný?
Pokud chcete trochu zdravější a odlehčenější variantu, můžete zkusit místo bůčku hovězí mleté maso, případně mleté krůtí. Ani v tomto případě se ale nevyhnete použití smetany. Bez ní by méně tučné maso nedrželo pohromadě.
Pokud nechcete používat šlehačku, nahraďte ji alespoň mlékem. Ušetřit tuk můžete i tím, že použijete místo mleté goudy eidam. Zatímco gouda standardně obsahuje 48 % tuku v sušině, eidam má v sušině často jen 30 % tuku.
Spoustu kalorií a tuku se do holandského řízku dostává i kvůli způsobu přípravy. Díky smažení sice získá křupavý kabátek zlatavé barvy, ale rozhodně to není nic zdravého. Pokud chcete, můžete řízky v trojobalu klidně upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Před pečením ale jednotlivé řízky alespoň potřete tenkou vrstvičkou sádla nebo přepuštěného másla.
S čím holandský řízek nejčastěji podáváte?
Holandský řízek recept: odlehčená verze v troubě
Ingredience
- 600 g mletého krůtího masa,
- 250 g eidamu,
- 150 ml mléka,
- 2 vejce,
- sůl,
- pepř,
- muškátový oříšek,
- hladká mouka a celozrnná strouhanka na obalování,
- přepuštěné máslo na potření.
Postup
- Zalijte krůtí maso mlékem a odložte ho do chladničky přes noc. Druhý den smíchejte maso s nastrouhaným eidamem, přidejte k němu jedno vajíčko, osolte ho, opepřete a dochuťte špetkou muškátového oříšku. Směs důkladně promíchejte.
- Z masové směsi začněte tvarovat oválné řízečky. Ty pak následně obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a celozrnné strouhance. Rozložte řízky na plech vyložený pečicím papírem, potřete je tenkou vrstvičkou přepuštěného másla a vložte do rozehřáté trouby.
- Pečte při teplotě 180 °C po dobu asi 20 minut. Na posledních 5 minut můžete zapnout funkci grilu, aby se strouhanka opekla hezky do křupava. Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Zdroje: ceskatelevize.cz, vseokoreni.cz, olomouc.rozhlas.cz, dtest.cz