Homolka má Centrum navigované srdeční katetrizace

14. 6. 2007 21:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nemocnici Na Homolce bylo otevřeno Centrum navigované srdeční katetrizace, které disponuje dvěma unikátními systémy – magnetickou srdeční navigací NIOBE a mechanickou srdeční navigací SENSEI. Tiskový materiál nemocnice opisuje detailně techniku nové metody...


Tiskový materiál Nemocnice Na Homolce

V nemocnici Na Homolce bylo otevřeno Centrum navigované srdeční katetrizace, které disponuje dvěma unikátními systémy – magnetickou srdeční navigací NIOBE a mechanickou srdeční navigací SENSEI.

Vzniklo tak multifunkční katetrizační pracoviště, využívající dva systémy dálkově navigované katetrizace, které zároveň umožňují integrovat trojrozměrná zobrazení srdce (např. CT či MR), takže kardiolog má během zákroku k dispozici předem připravenou virtuální topografickou mapu srdce pacienta, kterého operuje.

Oba systémy představují zcela novou technologii v oblasti srdeční katetrizace a Homolka je první nemocnicí v České republice, která disponuje oběma systémy. V tomto smyslu patří pracoviště i k prvním na světě. Zároveň bude plnit funkci školícího (a vývojového) centra magnetické srdeční navigace pro země střední a východní Evropy.

Průlom v tradiční léčbě ischemické choroby srdeční a infarktu myokardu představoval rozvoj katetrizační techniky, zprvu jen k diagnostice těchto chorob, kdy se pod rentgenovou kontrolou zavádí do koronárních tepen tenký katetr.

Následně v posledních dvaceti letech se rozvinulo také léčebné použití této techniky pro opakované zprůchodnění tepen při jejich zúžení či uzávěru. Za pomoci katetru se do postižených tepenných úseků zavádí různé typy výztuže (balónky, stenty, stentgrafty).

Tyto zákroky se řadí k tzv. intervenčním kardiologickým technikám a reprezentují miniinvazivní, tedy vůči pacientovi minimálně zatěžující léčebný postup.

Rozvoj medicíny v posledních letech otevřel cestu nové generaci katetrizačních systémů, které umožňují provádět tyto intervenční zákroky nejen velmi přesně, rychle a bezpečněji pro pacienta, ale také v případech, kde dosud nebylo možné katetrizační zákrok vůbec provést (např. složité vinutí tepen u daného pacienta). Principem těchto systémů je použití (magnetem) navigovaného katetru v průběhu intervenčního výkonu.

NIOBE – dálkově navigovaná, magnetem řízená katetrizace

Technologie Niobe byla vyvinuta v USA v Saint Louis ve 2. polovině 90. let minulého století skupinou odborníků firmy Stereotaxis Inc., kteří se snažili vytvořit novou platformu provádění intervenčních katetrizačních zákroků s vizí zpřesnění techniky a omezení radiační zátěže.

Do klinického využití se NIOBE zavádí až v současném tisíciletí – první klinické použití proběhlo v červenci roku 2003 v Hamburku. Metoda díky své kvalitě (bezpečnosti pro pacienta a úspoře nákladů) zaznamenává velký boom v posledních dvou letech. Celosvětově dnes pracuje asi 50 těchto systémů, z nichž dvacítka v Evropě. Nemocnice Na Homolce je prvním pracovištěm, které v ČR magnetickou navigaci získalo a zavádí ji do klinické praxe.

Systém magnetické navigace umožňuje provádět s velkou přesností celé spektrum intervenčních kardiologických výkonů s využitím magnetického pole o velmi nízké intenzitě. Skládá se z angiolinky a navigačního systému Niobe.

Prostřednictvím digitálního RTG spolupracujícího s dvěma magnety, umístěnými protilehle z obou stran lůžka s pacientem v úrovni jeho hrudníku – po levé i pravé straně – může kardiolog z ovladovny na dálku navigovat zavádění katetrů do jednotlivých částí srdce pacienta s přesností 1 mm pouze s použitím počítačové myši.

To je umožněno umístěním drobného permanentního magnetu na katetru. Jak se změní orientace zevních magnetů, tak se také změní směr a orientace katetru procházejícího cévním řečištěm či srdečním oddílem. Takto navigovaný katetr dokáže překonat například u některých pacientů jinak neschůdné vinutí tepen či chronické tepenné uzávěry.

Další významnou výhodou systému Niobe je také možnost integrace trojrozměrných zobrazení srdce metodami CT nebo MR, díky němuž je možné pohybovat katetrem ve virtuálně zobrazeném reálném srdci či věnčitých tepnách konkrétního pacienta.

Podobně v případě intervenčního zákroku pro zúžení věnčitých tepen (viz níže) je možné využít předem zobrazených tepen pacienta na CT, MR nebo speciálním ultrazvuku, a tím šetřit jak expozici rentgenového záření, tak použití tzv. kontrastních látek, sloužících k zobrazení průběhu věnčitých tepen (kontrastní látka se vylučuje ledvinami a v některých případech způsobuje výraznou zátěž pro funkci ledvin). Při navigaci katetru má tedy kardiolog k dispozici topografickou virtuální mapu srdce daného pacienta.

Stěžejní oblasti využití systému Niobe:

1/ katetrizační ablace – hlavní léčebná metoda u tachykardie (zrychlený srdeční rytmus). Magnetická navigace umožňuje šetrnější – méně rizikový, a přitom výrazně přesnější, a tedy účinnější zákrok, a rovněž umožňuje snížit dávku rentgenového záření jak pro pacienta, tak pro personál.

Při tomto výkonu se katetrem zmapuje místo vzniku arytmie a poté se spálí pomocí radiofrekvenčního proudu. Arytmii je potřeba „spálit“ v době, kdy trvá, důležitá je tedy stabilita katetru na pulsujícím srdci. Při velmi rychlých tachykardiích je ale obtížné udržet klasicky manuálně zaváděný katetr na srdci.

Magnetické pole systému Niobe však udržuje katetr ve stabilní pozici a umožňuje přesnější mapování i velmi rychlých tachykardií, kdy rytmus srdce převyšuje 200 pulsů za minutu.

2/ rozšíření (dilatace) zúžených věnčitých tepen; s magnetickou navigací lze zavést katetr i do míst, kam se běžný katetr dostane jen obtížně nebo vůbec; důležité je to např. u asymetrických stenóz, kdy zúžení není zcela ve středu tepny, ale asymetricky napravo/nalevo.

3/ dvoukomorová stimulace (biventrikulární stimulace) – resynchronizační léčba srdečního selhání stimulátorem s elektrodami zavedenými do srdečních komor. Magnetická navigace je přínosem zejména při zavádění elektrod do levé komory – při resynchronizaci obou komor se zavádí jedna elektroda do dutiny pravé komory a druhá do systému věnčitých žil na povrchu levé komory.

Magnetická navigace umožňuje lepší zavedení elektrody do často anatomicky nevýhodně uložené srdeční žíly, odkud je možné stimulovat levou komoru srdeční. U levé komory se jedná o velmi složitý a dlouhý zákrok, kdy jsou pacient i operatér zatíženi velkou dávkou rentgenového záření.

Magnetická navigace toto zatížení významně sníží (až 50x) a zákrok zkrátí. Zkratkou by se dalo říci, že magnetická navigace umožní „poprat se“ se složitým řečištěm srdečních žil a dostat se i tam, kam se s použitím klasického manuálního zavádění katetru sotva lékař dostane.

První zkušenosti s Niobe v Nemocnici Na Homolce

První zákrok s využitím Niobe byl Na Homolce proveden 8. června 2007, jednalo se o katetrizační ablaci (spálení) arytmie, která vycházela z pravé síně. Zákrok podstoupil 74letý nemocný, který touto arytmií trpěl přes 5 let a veškerá medikamentózní léčba selhávala. K dnešnímu dni (13. 6. 2007) bylo za asistence Niobe katetrizováno již 10 nemocných.

SENSEI – dálkově navigovaná, mechanicky řízená katetrizace

Systém Sensei vyvinula v letech 2002-2003 americká firma Hansen, jejíž odborníci v minulosti vyvinuli také robotický systém da Vinci. Na vývoji systému Sensei se podíleli kardiolog Nemocnice Na Homolce MUDr. Petr Neužil, CSc., dr. Vivek Reddy (Massachusetts General Hospital, Boston), Zachariach Malchano (Massachusetts Institute of Technology, Boston), Štěpán Královec (Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce), MUDr. Jiří Weichet a MUDr. Jan Balák (oba Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Na Homolce), a měli tak možnost spolu s kolegy z pražského IKEMu jako první v České republice získat zkušenosti s tímto přístrojem. První výkon u pacienta byl tímto systémem v celosvětovém měřítku proveden v Nemocnici Na Homolce 28. srpna 2005 v rámci výzkumného projektu. Systém si v současnosti pořizuje i IKEM.

Přístroj se skládá z mechanického ramene, které je nosičem pro systém dvou převlečných zavaděčů, které se zavádějí cévami do srdečních struktur. Pohyb zavaděčů je umožněn systémem cívek, které dovolují velmi přesné a jemné pohyby do všech stran včetně rotace v úhlu 360 stupňů. Tímto způsobem se jednak katetr snáze dostane do jinak špatně přístupných, nebo dokonce nedostupných pozic v srdečních strukturách, a jednak je umožněn lepší kontakt katetru a tkáně.

Díky tzv. systému force sensor™ je na rozdíl od ostatních robotizačních systémů včetně da Vinciho umožněna operatérovi informace o tlaku vyvíjeném na srdeční tkáně (stěnu). Lékař opět řídí systém na dálku z ovladovny pomocí jediného joystiku. Jde o „intuitivní“ pohyb, tj. lékař pohybuje tím směrem, kterým zamýšlí ohnout katetr (katetr je veden mechanikou cívek). Jednou z výhod systému Sensei je také jeho přenositelnost – lze jej využít na kterémkoli běžném katrizačním pracovišti.

V současné době je systém v oblasti intervenční kardiologie určen výhradně k provádění katetrizačních ablací (viz bod 1/ u Niobe), a to u léčby srdečních arytmií, které vychází z pravé či levé srdeční síně (tj. ne pro komorové arytmie). Protože v posledních letech významně narůstá počet pacientů s (chronickou) fibrilací síní, počítá se s využitím systému Sensei právě pro tyto indikace.

SPOLEČNÉ VÝHODY SYSTÉMŮ NIOBE A SENSEI

Nové léčebné možnosti – magnetem navigovaný katetr se dostane tepenných úseků, do nichž se kardiolog s manuálně zaváděným katetrem nedostane

Cílené odstranění srdečních arytmií, zvýšení efektivnosti výkonu a zkrácení celkové doby výkonu včetně zkrácení doby radiace (v obou případech využíváme integraci – fúzi trojrozměrných obrazů, což umožní virtuální předem připravené zobrazení srdečních struktur daného pacienta, a prakticky tím zkrátí čas aplikace RTG záření)

Zvyšuje se přesnost zavedení katetru, jehož pohyb je přesně navigován magnetem s odchylkou pouze 1 mm

Rychlejší a bezpečnější provedení zákroku pro pacienta, a tím i snížení počtu závažných komplikací po výkonu (potažmo zkrácení délky hospitalizace pacienta)

Úspora spotřebního materiálu – katetrů, a tedy úspora nákladů (až o 15 % oproti klasickému katetrizačnímu zákroku). Oba systémy umožní snazší, přesnější a bezpečnější průnik katetrů do srdce, čímž se sníží počet spotřebovaných katetrů.

DALŠÍ VÝHODY SYSTÉMU NIOBE:

Významně (až 50x!!!) zmenšuje dávku rtg. záření, které jsou během zákroku vystaveni pacient i personál

Má více aplikací – lze jej využít k širšímu spektru zákroků

Možnost spolupráce napříč kontinenty – disponují-li dvě pracoviště kdekoli na světě stejným typem magnetické navigace, mohou lékaři u obrazovek jednotlivých zařízení sledovat obraz srdce konkrétního pacienta i samotný pohyb katetru

FINANCOVÁNÍ

Celková cena komplexního pracoviště činí cca 80 milionů Kč. Zahrnuje stavební práce, vybavení systémy Niobe a Sensei, angiolinkami a další technikou. S návratností investice se počítá v horizontu 5-7 let. Nemocnice financovala projekt z vlastních zdrojů, významnými částkami přispěla řada dárců. Nadační fond Homolka zaplatil katetrizační jednotku – systém vyhodnocování a měření tlaku invazivní cestou a analýza EKG tzv. Katlab v hodnotě 2,5 mil. Kč.

RESUMÉ

V Nemocnici Na Homolce bylo v červnu otevřeno Centrum navigované srdeční katetrizace, které disponuje dvěma unikátními systémy – magnetickou (Niobe) a mechanickou (Sensei) srdeční navigací.

Vzniklo tak multifunkční katetrizační pracoviště, využívající dva systémy dálkově navigované katetrizace, které zároveň umožňují integrovat trojrozměrná zobrazení srdce (např. CT či MR), takže kardiolog má během zákroku k dispozici předem připravenou virtuální topografickou mapu srdce pacienta, kterého operuje.

Oba systémy představují zcela novou technologii v oblasti srdeční katetrizace a Homolka je první nemocnicí v ČR, která disponuje oběma systémy. V tomto smyslu patří pracoviště i k prvním na světě.

První zákrok s využitím magnetické navigace Niobe byl Na Homolce proveden 8. června 2007, k dnešnímu dni (13. 6. 2007) bylo za asistence Niobe katetrizováno 10 pacientů. Se systémem Sensei pracovali odborníci Nemocnice Na Homolce již v rámci vývojových prací.

NIOBE – dálkově navigovaná, magnetem řízená katetrizace

Technologie Niobe byla vyvinuta v USA na konci 20. století skupinou odborníků firmy Stereotaxis Inc., do klinického využití se ale zavádí až v současném tisíciletí (1. použití – Hamburk, 2003). Metoda díky své kvalitě (bezpečnosti pro pacienta a úspoře nákladů) zaznamenává velký boom v posledních dvou letech. Celosvětově dnes pracuje asi 50 těchto systémů, z nichž dvacítka v Evropě.

Systém magnetické navigace umožňuje provádět s velkou přesností celé spektrum intervenčních kardiologických výkonů s využitím magnetického pole o velmi nízké intenzitě. Skládá se z angiolinky a navigačního systému Niobe. Katetr je opatřen drobným permanentním magnetem, díky němuž jej kardiolog může na dálku navigovat pouze s použitím počítačové myši, pohybuje se přitom ve virtuálně zobrazeném reálném srdci či věnčitých tepnách konkrétního pacienta (obraz z CT či MR).

Magnetická navigace má využití zejména ve třech oblastech intervenční kardiologie:

1/ katetrizační ablace (hlavní léčebná metoda u zrychleného srdečního rytmu), kde umožňuje šetrnější, výrazně přesnější, a tedy účinnější zákrok, a rovněž umožňuje snížit dávku rentgenového záření jak pro pacienta, tak pro personál;

2/ rozšíření (dilatace) zúžených věnčitých tepen, kde lze nyní zavést katetr i do míst, kam se běžný katetr dostane jen obtížně nebo vůbec; důležité je to např. u asymetrických stenóz;

3/ dvoukomorová (biventrikulární) stimulace – léčba srdečního selhání stimulátorem s elektrodami zavedenými do srdečních komor. Magnetická navigace významně sníží dávku rtg. záření, zákrok zkrátí a umožní snazší průnik katetru složitým řečištěm srdečních žil.

SHRNUTÍ VÝHOD SYSTÉMU NIOBE

Nové léčebné možnosti – magnetem navigovaný katetr se dostane tepenných úseků, do nichž se kardiolog s manuálně zaváděným katetrem nedostane

Zvyšuje se přesnost zavedení katetru, jehož pohyb je přesně navigován magnetem s odchylkou pouze 1 mm

Rychlejší a bezpečnější provedení zákroku pro pacienta, a tím i snížení počtu závažných komplikací po výkonu (potažmo zkrácení délky hospitalizace pacienta)

Úspora spotřebního materiálu – katetrů, a tedy úspora nákladů až o 15 procent

Významně (až 50x!!!) zmenšuje dávku rtg. záření, které jsou během zákroku vystaveni pacient i personál

Možnost spolupráce lékařů napříč kontinenty

SENSEI – dálkově navigovaná, mechanicky řízená katetrizace

Do vývoje systému Sensei, na němž v letech 2002-03 pracovala americká firma Hansen, se zapojili i odborníci Nemocnice Na Homolce, a měli tak možnost jako první v České republice (i na světě) získat zkušenosti s tímto přístrojem. První výkon u pacienta byl tímto systémem v celosvětovém měřítku proveden v Nemocnici Na Homolce 28. srpna 2005 v rámci výzkumného projektu.

V současné době je systém v oblasti intervenční kardiologie určen výhradně k provádění katetrizačních ablací, a to u léčby srdečních arytmií, které vychází z pravé či levé srdeční síně.

Poděkování DÁRCŮM

Děkujeme dárcům, kteří svými dary v souhrnné částce cca 30 milionů Kč významně přispěli

k zakoupení a provozování magnetické srdeční navigace Niobe a mechanické srdeční navigace Sensei. Mezi největší dárce patří (v abecedním pořadí):

Biosense Webster Inc.

Cardion, s.r.o. (firma umožnila bezplatné užívání systému Sensei)

Hansen Medical Inc. (firma umožnila bezplatné užívání systému Sensei)

INLAB Medical, s.r.o.

Medtronic Czechia

Nadační fond Homolka

Philips Česká republika (poskytla slevu na rtg. zařízení)

STEP, spol. s r.o. (stavební práce) - unikátní realizace, první v ČR

Stereotaxis Inc.

SUBITO s.r.o.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?