Hormonální léčba projevů menopauzy a riziko rakoviny prsu

13. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Karcinom prsu je nejčastější karcinom u žen, ale rozhodně bych to nedával za vinu estrogenům," řekl Josef Donát, předseda České menopauzální a andropauzální společnosti. Reagoval tak na poslední výzkumy...


PRAHA - Pětiletá léčba projevů menopauzy pomocí hormonální terapie je podle lékaře Josefa Donáta zcela bezpečná i z hlediska rizika onemocnění rakovinou prsu. „Karcinom prsu je nejčastější karcinom u žen, ale rozhodně bych to nedával za vinu estrogenům,“ řekl Donát, předseda České menopauzální a andropauzální společnosti. Reagoval tak na poslední výzkumy, které prokázaly, že dlouhodobá hormonální léčba zvyšuje riziko tohoto onemocnění.

„To, že estrogeny zvyšují riziko rakoviny prsu po více letech užívání, je známá věc,“ podotkl lékař. Nejnovější výzkumy to pouze potvrdily na velkém počtu žen. S výsledky studie britských lékařů, kteří sledovali více než milion žen ve věku 50 až 65 let, řekla Věra Černá ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Podle britských odborníků se u sledovaných žen, které neužívaly hormonální substituční léčbu, objevila rakovina prsu průměrně ve dvaceti případech z tisíce. Mezi ženami, jež braly pět let pouze estrogenové přípravky, to bylo v průměru o 1,5 případu více a žen, které užívaly kombinaci estrogenu s progesteronem, onemocnělo 25.

Po deseti letech užívání hormonů se riziko zvyšuje. U estrogenové léčby onemocní zhruba o pět žen a u kombinované o 19 žen více než u neléčené skupiny. Vědci také zjistili, že po ukončení léčby se riziko karcinomu začíná snižovat a po pěti letech je stejné jako u žen, které hormony nikdy neužívaly.

To, že estrogenová léčba je bezpečnější než kombinovaná, je podle Donáta pravda. V Česku je ale léčba pomocí hormonální substituce na vysoké úrovni a například ženy po chirurgickém odstranění dělohy berou jen samotné estrogeny.

Rakovina prsu je podle Donáta spíše otázkou životního stylu - kouření, kancerogenů v potravě, ale hlavní podíl na ni mají genetické faktory a vyšší věk.

Substituční léčbu využívá zhruba 15 procent českých žen, což je srovnatelné se zeměmi západní Evropy. Ve Spojených státech volí při potížích v menopauze hormony 40 procent žen.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?