Hospic v Plzni zvýšil ceny

7. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospic je jediným zařízením svého druhu v Plzeňském kraji a pečuje především o lidi se zhoubnými nádory. "Onkologičtí pacienti zaplatí za den pobytu o pětikorunu více...


Plzeň - Poprvé od svého otevření v dubnu roku 1998 zvýšil letos plzeňský Hospic svatého Lazara platby pacientů za denní pobyt s nadstandardní lékařskou i ošetřovatelskou péčí. Hospic je jediným zařízením svého druhu v Plzeňském kraji a pečuje především o lidi se zhoubnými nádory. Žádosti o umístění pacientů získává nejen z Plzeňska, ale i ze sousedního Karlovarského i Jihočeského kraje, kde žádný hospic není, nebo z Prahy. Ta má k dispozici jediné zařízení, které má jen šestadvacet lůžek, tedy stejně jako plzeňský hospic.

Představenstvo hospicu ke zdražení přistoupilo kvůli několikerému zvýšení cen energií spadajících do nadstandardní péče, na které zdravotní pojišťovny nepřispívají.

„Onkologičtí pacienti zaplatí za den pobytu o pětikorunu více než v minulosti, tedy 110 korun. Ti, kteří mají důchody vyšší než pět tisíc měsíčně, budou platit 150 místo 125 korun,“ vypočítává ředitel hospicu Jan Král.

Podstatně vyšší výdaje čekají neonkologické pacienty. Místo původních 150 korun budou připlácet o sto korun víc.

„Hospic má sloužit především lidem trpícím onkologickým onemocněním. Péče o umírající je velmi náročná psychicky, fyzicky i finančně, průměrně vyjde na více než sedm stovek denně. Zvýšení poplatků není tak dramatické. Víc si připlatí neonkologičtí pacienti, kteří u nás tráví třeba jen dobu, kdy jsou jejich příbuzní třeba na dovolené, nebo čas, který jejich rodiny potřebují, aby si alespoň trochu odpočinuly od nesmírně vyčerpávající stálé péče o nemocného,“

říká Král. Připomíná, že každý obyvatel hospicu pobývá v jednolůžkovém či dvoulůžkovém pokoji s koupelnou, k dispozici má televizi, video i telefon. Zdravotníci navíc obědy a večeře roznášejí v době, kterou určí pacient. V hospicu neznají ani časné buzení.

„Denní režim si každý z pacientů řídí sám. Návštěvy mohou přicházet 24 hodin denně a smějí u svých blízkých i přespat. Naše služby jsou nadstandardní, proto za ně musíme vybírat poplatky,“ vysvětluje Král.

Na přijetí do hospicu čeká stále kolem desítky lidí. Péče se dostane i sociálně slabým pacientům. „Každou žádost projednáváme individuálně a případně můžeme poplatky snížit nebo je pacientovi zcela odpustit,“

dodává ředitel.

TEREZA MAIXNEROVÁ, Plzeňský deník, 7.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?