Nezáleží na tom, jestli vás čeká sváteční rodinný oběd nebo jen chcete připravit tradiční přílohu k omáčce. Houskový knedlík je prostě příloha, která skvěle pasuje k mnoha českým pokrmům. Níže najdete recept, podle kterého si můžete snadno připravit domácí houskový knedlík. A pokud chcete trochu zdravější variantu, zkuste nahradit část bílé mouky celozrnnou a místo obyčejných rohlíků použít celozrnné.
Co se dozvíte v článku
Houskový knedlík recept: kynutá klasika
Ingredience
- 500 g hrubé mouky,
- 300 ml vlažného mléka,
- 12 g čerstvého droždí,
- 1 vejce,
- 2 g soli,
- 2 rohlíky nebo housky z předchozího dne.
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Stačí 10 minut. Pak do něj zašlehejte vajíčko metličkou.
- Do větší mísy nasypte mouku a sůl. Postupně do mouky přimíchávejte kvásek s vajíčkem. Rukama vypracujte hladké těsto, které se vám nebude lepit na ruce. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete dát těsto do robota.
- Rohlíky nebo housky nakrájejte na menší kostičky. Lehce je poté vmíchejte do těsta.
- Vypracované těsto přikryjte utěrkou a dejte ho kynout na teplejší místo na 45 minut. Při použití čerstvého droždí ho někdo nechává kynout jen 30 minut. Záleží ale i na teplotě a vlhkosti v místnosti.
- Že je těsto na knedlíky dobře vykynuté, poznáte podle toho, že zdvojnásobí svůj objem. Těsto rozdělte na poloviny a snažte se z nich vytvarovat souměrné šišky. Položte je na pomoučený vál a nechte ještě pár minut kynout.
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Knedlíky vložte do vroucí vody, přiklopte poklicí a nechte vařit 20–25 minut. Nezapomeňte je v půlce vaření otočit.
- Uvařené knedlíky vyjměte z vody a lehce propíchejte vidličkou. Po vychladnutí nakrájejte knedlík ostrým nožem nebo nití.

Houskový knedlík recept: zdravější varianta
Ingredience
- 250 g celozrnné pšeničné mouky,
- 250 g hrubé mouky,
- 250 ml vlažného mléka,
- 21 g čerstvého droždí (půlka kostičky),
- 1 vejce,
- 1 lžička cukru,
- 1 lžička soli,
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí),
- 2 starší celozrnné nebo špaldové rohlíky,
- volitelně 1 lžíce psyllia.
Postup
- Začněte přípravou kvásku. Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte na něj droždí a přisypte cukr. Dejte směs asi na 10 minut na teplé místo a počkejte, dokud nevzejde kvásek.
- Následně vezměte větší mísu, do které nasypete obě mouky a sůl. Pokud chcete, aby knedlík obsahoval více vlákniny, přidejte psyllium. K sypkým surovinám dále přidejte vajíčko, přepuštěné máslo a připravený kvásek. Vypracujte hladké nelepivé těsto.
- Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a opatrně je zapracujte do těsta. Poté těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na teplé místo, kde bude kynout 45 minut. Správně vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a vypracujte z nich dva podlouhlé bochánky. Nechte je ještě 10 minut kynout na pomoučeném válu.
- Mezitím dejte vařit do velkého hrnce osolenou vodu. Až bude voda vřít, vložte do ní knedlíky. Přikryjte je poklicí a nechte vařit 10 minut. Pak knedlíky otočte a pokračujte ve vaření dalších 10 minut.
- Uvařené knedlíky vyjměte z vody a hned je na několika místech propíchejte vidličkou, aby z nich mohla unikat pára. Lehce vychladlý knedlík krájejte nití nebo hodně ostrým nožem.
Český houskový knedlík je fenomén
První zmínky o knedlících v české kuchyni pocházejí ze 7. století. Ve středověku platil knedlík za jídlo, které snadno nasytilo a příliš mnoho nestálo. Proto si ho mohli dovolit i chudí. Nicméně od moderních knedlíků se ty středověké hodně lišily. Místo mouky se používaly fazole, proso a jiné dostupnější suroviny. Knedlíky se nevařily, nýbrž pekly podobně jako chleba.
Kynutý houskový knedlík vařený ve vodě se začal v tuzemské kuchyni prosazovat v 18. a 19. století. Oblíbený byl hlavně ve městech, kde měli lidé dostatek mouky. O tom, jak se tehdy vařily knedlíky, víme hodně i díky dochovaným kuchařkám známé Magdaleny Dobromily Rettigové.
Skutečný průlom ale nastal až po druhé světové válce. Knedlíky začaly figurovat jako běžná příloha v závodních jídelnách a vývařovnách. Postupně se z nich stal symbol české kuchyně. Knedlíky se ovšem objevují také v bavorské či rakouské kuchyni. Podoba knedlíků se liší napříč zeměmi i regiony. V recepturách třeba najdete trochu jiné ingredience či odlišné poměry základních surovin.
K čemu podávat houskové knedlíky?
Houskový knedlík by měl být nadýchaný a vláčný, aby dobře nasál omáčku či výpek z masa. V tuzemské kuchyni je opravdu pestrá škála pokrmů, ke kterým se dá podávat. Klasikou jsou různé omáčky, třeba svíčková, rajská, znojemská, koprová nebo houbová.
Někdo také používá houskový knedlík jako přílohu ke guláši, kuřeti na paprice nebo zadělávanému zelí. A samozřejmě nesmíme opomenout tradiční knedlo vepřo zelo, kdy se na talíři servíruje vepřová pečeně, dušené zelí a houskový knedlík.
Díky jemné a neutrální chuti se dají houskové knedlíky jíst i na sladko. Tímto způsobem lze třeba zpracovat pár zbylých plátků knedlíku, když už se sní omáčka a maso. Ohřáté knedlíky se servírují polité ovocnou merendou. Jedná se o omáčku z jahod, borůvek nebo švestek, které se rozvaří, zahustí škrobem a zjemní smetanou.
Proč dát přednost domácímu houskovému knedlíku?
Mnoho lidí sahá kvůli jednoduchosti a úspoře času raději po knedlících, které se dají běžně koupit v obchodech s potravinami a supermarketech. Houskový knedlík představuje s ohledem na cenu použitých surovin velice levnou přílohu. I tak se na nich mnozí výrobci snaží šetřit, takže třeba používají méně kvalitní ingredience.
Často v nich najdete hodně málo vajec a mléka, nebo dokonce žádné. Vejce jsou ovšem základním prvkem, který knedlíku dodá krásnou nažloutlou barvu a dobrou chuť. Mohou tak představovat jeden z ukazatelů kvality – čím více vajec v těstě, tím je knedlík lepší. Nenechte se ale zmást barvou knedlíku. Do těsta se někdy přidává kurkuma, která ho obarví na žluto.
S čím si houskový knedlík nejraději dáváte?
Takže pokud si uvaříte knedlík doma, uděláte nejlépe. Budete mít absolutní kontrolu nad tím, co do něj dáte. Samozřejmě existují výrobci, kteří připravují houskové knedlíky podle tradiční receptury. Skutečně kvalitní knedlík z poctivé výroby bude ale pochopitelně o něco dražší než obyčejný produkt ze supermarketu.
Zdroje: coopclub.cz, irozhlas.cz, kucharkaprodceru.cz, allrecipes.com
Několik let se mi nedařilo uvařit knedlík, pořád se mi sráželi. Při jednom z mnoha pokusů jsem se na návod ... a knedlík jsem vyndal po 11 minutách a hle paráda od té doby max. 11 minut. Nechápu oroč se všide píše 20-25 minut. Asi proto, aby se z lidí co se to teprve učí dělali pitomce, inak si to neumím vysvětlit, a nebo ještě jedna varianta, že všechny tyto návody jsou fejk a autoři je od sebe opisují a nikdy podle nich nevařili
Kynuté knedlíky byly vždycky pro naši rodinu "blbouni". Mají tendenci omáčku nebo jakoukoli šťávu nasát a zhadrovatět. Místo droždí dejte prášek do pečiva, nešetřete s houskou nebo rohlíky, z vypracovaného těsta udělejte hned knedlíky, zaviňte je do utěrky a nechte odpočinout cca půl hodiny. Vaří se 20 minut. Je to taková varianta na vídeňský knedlík. V omáčce i šťávě zůstane kompaktní a nerozmočí se.