Hrozba bioterorismu mění i osnovy vzdělávání lékařů

5. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celosvětová hrozba bioterorismu mění v ČR osnovy pro vzdělávání lékařů. "Na žádost hlavního hygienika připravujeme celý systém vzdělávání v této oblasti," říká rektor vojenské lékařské akademie...


HRADEC KRÁLOVÉ - Celosvětová hrozba bioterorismu mění v ČR osnovy pro vzdělávání lékařů i dalšího zdravotnického personálu.

V souvislosti s antraxovými zásilkami, které po 11. září 2001 vyděsily celý svět, vznikla řada vzdělávacích aktivit, které i pro civilní lékaře zajišťovala vojenská lékařská akademie v Hradci Králové.

„Nyní na žádost hlavního hygienika připravujeme celý systém vzdělávání v této oblasti,“ řekl její rektor Roman Prymula.

Odborníci z lékařské akademie budou tuto část výuky zajišťovat nejen pro své studenty, ale i pro civilní školy.

„Armáda má v současné době v této oblasti svou prioritu, proto budeme i řadu výzkumných aktivit orientovat právě tímto směrem,“ uvedl rektor.

Značné zkušenosti má akademie podle něj nejen v oblasti biologických látek, ale i v oblasti vývoje protijedů nervově paralytických látek.


„V oblasti toxikologie máme řadu registrovaných preparátů, s nimiž jsou velmi dobré zkušenosti. Například Panpal, který se začíná vyrábět, je lepší než srovnatelné preparáty západní.“

Roman Prymula

„V oblasti toxikologie máme řadu registrovaných preparátů, s nimiž jsou velmi dobré zkušenosti. Například Panpal, který se začíná vyrábět, je lepší než srovnatelné preparáty západní. Uvažuje se o tom, že bude nabídnut státům v rámci NATO,“ konstatoval Prymula.

Panpal je registrován pro použití v české armádě, čekají jej zkoušky, které by umožnily jeho prodej do zahraničí.

Dalším objevem královéhradeckých vědců je prostředek Transant, který je charakteristický novou lékovou formou a prodlouženým účinkem.

Na královéhradecké akademii studuje lékařství 150 studentů. Dalších 250 vojenských lékařů si zde vzdělání rozšiřuje v různých postgraduálních kurzech. Akademií prošly i veškeré vojenské zdravotnické kontingenty působící v zahraničí.

„Pořádáme kurzy v oblasti biologie, chemie i pro příslušníky armád dalších zemí NATO a pobaltské státy,“ uzavřel rektor.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?