Hrozí Pražanům legionella?

12. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polanecký připustil, že nemoc probíhá stejně jako zápal plic, který bývá bezprostřední příčinou úmrtí zejména starých lidí po operacích. A ne vždy se pátrá, zda může mít smrt na svědomí legionářská choroba...


Kolik lidí v hlavním městě zemřelo kvůli zrádné bakterii, se nikdo nedozví

Legionella, která nyní sužuje Velkou Británii, děsí i lidi v Čechách. Odborníci se shodují, že panika sice není nutná, ale možnost nákazy vyloučit nelze. Jisté nebezpečí totiž představují zanedbané klimatizace či dlouho stojící teplá voda v potrubí.

LUCIE HRDÁ, JANA ŠPRUNKOVÁ

Praha - Legionářská nemoc, která se poprvé objevila zhruba před čtvrt stoletím, nyní řádí v Británii. Registrováno je již kolem stovky nakažených lidí a jeden nemocný i zemřel. Legionella se ale v roce 1998 objevila i v Praze a vybrala si svou daň v podobě několika úmrtí pacientů Institutu klinické a experimentální medicíny v Krči. Podle hygienika hlavního města Vladimíra Polaneckého tehdy zemřelo osm a nikoli, jak se uvádělo, tři lidé. “ Od té doby se dělají v nemocnicích pravidelné kontroly a na bakterii legionellu jsou zaměřené tři laboratoře. Navíc se provádí nárazová dezinfekce teplé užitkové vody a lze říci, že se daří mít vše v naprostém pořádku,“ konstatoval hygienik. Oficiálně od té doby na legionellu v Praze nikdo nezemřel. Polanecký však připustil, že nemoc probíhá stejně jako zápal plic, který bývá bezprostřední příčinou úmrtí zejména starých lidí po operacích. A ne vždy se pátrá, zda může mít smrt na svědomí legionářská choroba. Ta se hledá většinou jen při úmrtích na ARO či internách. Lidé jsou ale na věci kolem nebezpečných nemocí, jakou je i legionella, velmi citliví. Vystraší je tak cokoli, co vybočuje z normálu. “ V nemocnici v Motole mají ve vodovodních trubkách virus legionelly. Musí být každý den v celé budově puštěná voda,“ napsal VP mailem vystrašený pacient. Na motolském odpouštění vody ale Polanecký nic zvláštního nevidí.

“ Všude se má odpouštět voda. Dělá se to i ve slušných hotelích. Je to normální, jenom jsme na to nebyli zvyklí,“ uvedl. Informaci o přítomnosti viru popírá i mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. “ Už několik dní provádíme pravidelnou celkovou chemickou očistu vodovodních trubek. Je to i prevence proti výskytu legionelly,“ sdělila. Podle Jurinové je navíc vodovodní potrubí v nemocnici ve velmi špatném stavu, a proto se podobné čištění musí dělat častěji. Právě neudržované vodovodní systémy a klimatizace mohou rozšíření legionářské nemoci zapříčinit. Bakteriím, které ji vyvolávají, se nejvíce daří při teplotách nad pětatřicet stupňů. Proto je povinností každého hypermaketu či veřejného objektu pravidelně a důkladně čistit tato zařízení. “ Majitelé klimatizací si musí sjednat pravidelné servisní prohlídky, kdy se klimatizace propláchne čisticími prostředky. Takové kontroly jsou pak nutné minimálně jednou za čtvrt roku. Čím častěji se ale provádí, tím lépe,“ vysvětlil Jiří Kuntoš z firmy, která distribuuje klimatizační zařízení. Hygienik ale soudí, že dnešní moderní vzduchotechnika, kterou jsou vybavené hypermarkety, by neměla být roznašečem nákazy. “ Problémy mohou být v těch úsecích, které se zkrápějí mlhou, ale to jsem u nás ani neviděl,“ řekl. Určité riziko představují také okrasné fontány uvnitř nákupních center. “ Před časem se z ní nakazil v Holandsku na výstavě květin jeden starší člověk,“ sdělil Polanecký . Hypermarkety pak svorně tvrdí, že kontroly poctivě dodržují. Potvrdila to i tisková mluvčí Tesco Martina Čermáková. “ Chladící věže se sledují 24 hodin denně, stejně tak se pravidelně kontrolují návazné vzduchotechnické systémy a čistí filtry. Jednou týdně jsou běžné prohlídky, jedenkrát za měsíc pak důkladnější,“ uvedla Čermáková. Navíc před sezonou a po ní se klimatizace rozebere a vyčistí. “ Vyloučit se nedá nic, ale děláme vše, aby taková nákaza nemohla vzniknout,“ řekla.

Kde se může nákaza rozšířit:

- ze zanedbaných rozvodů teplé vody

- z neudržované a nečištěné klimatizace

- z okrasných fontán uvnitř nákupních center, hotelových hal apod.

- z dlouho stojící teplé vody v trubkách

LUCIE HRDÁ, JANA ŠPRUNKOVÁ, Večerník Praha, 10.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?