Hygienici: AIDS hrozí víc, než ukazují čísla

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Statistiky o lidech nakažených virem HIV jsou milosrdnou lží. "Údaj označuje počet lidí, kteří se nechají otestovat, skutečný počet je odhadem desetinásobně vyšší. Nezahrnuje cizince nebo ty, kteří...


Statistiky o lidech nakažených virem HIV jsou milosrdnou lží. Skutečný počet nemocných je několikanásobně vyšší.

Západní Čechy - Smutné druhé místo obsadil v České republice ve výskytu lidí nakažených virem HIV, kterých je 26, Karlovarský kraj. Plzeňský s 22 nemocnými se ocitl na čtvrté příčce. Ve výskytu dominuje Praha, kde testy odhalily ke konci loňského roku 40 případů. Podle odborníků je ale počet postižených mnohonásobně vyšší.

„Údaj označuje počet lidí, kteří se nechají otestovat, skutečný počet je odhadem desetinásobně vyšší,“ uvedla Miroslava Šteklová, vedoucí odboru podpory zdraví Krajské hygienické stanice v Plzni. Číslo je zkreslené také proto, že nezahrnuje cizince nebo postižené, kteří z nejrůznějších důvodů nestojí o nález HIV pozitivity.

Otestovat se podle Šteklové nechávají většinou lidé úzkostliví, kteří měli například jednou pohlavní styk s neznámou osobou. Rizikoví jedinci, kteří se například živí prostitucí, žijí promiskuitně nebo užívají drogy, se testování podle Šteklové vyhýbají.

Testy provádějí plzeňští hygienici za 100 korun, což je podle Šteklové příznivá cena. Poplatek však podle ní není pro nositele viru tím hlavním kritériem. V Karlovarském kraji je anonymní vyšetření možné absolvovat na hygienické stanici v Sokolově, kde za něj zájemci zaplatí 300 korun.

Podle zkušeností si někteří lidé pro výsledky vyšetření nepřijdou. Nákazu pak mohou šířit. Zdravotníci nemají žádnou možnost nakažené vypátrat a donutit je k léčbě.

HIV pozitivní jsou potenciálními pacienty plzeňského AIDS centra Fakultní nemocnice v Plzni. „To má v současné době 32 stálých klientů, jen dva z nich zatím nepotřebují léčbu,“ řekl Dalibor Sedláček, šéf AIDS centra, na které se za dobu fungování obrátilo 54 klientů. Jeden z nich na rozvinutou nemoc AIDS zemřel před šesti lety, dva klienti neunesli diagnózu psychicky a spáchali sebevraždu.

V Česku bylo na konci loňského roku 601 HIV pozitivních osob, z toho má 163 osob rozvinutou chorobu AIDS. Od roku 1987, kdy se začala tato smrtelná choroba sledovat, zemřelo v České republice 121 osob, z toho 12 žen. Nejvíce HIV pozitivních osob je ve věku mezi 20 a 34 lety.

JITKA ŠRÁMKOVÁ, SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník, 10.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?