BRNO - jsou nejen řídká stolice, ale i teploty, zvracení a břišní křeče. Navíc po několika týdnech po uzdravení mohou nastat další komplikace v podobě bolesti kloubů nebo svalů,“ uvedla vedoucí protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice (KHS) v Brně MUDr. Anna Přívorová. Podle ní je možné touto nemocí nakazit kohokoli a k infikaci stačí kuchyňsky špatně upravená drůbež nebo vejce. „Skoro každé průjmové onemocnění zvládne člověk i bez lékaře. Přesto však doporučuji, aby při průjmu každý navštívil lékaře, který jednak nařídí radikální léčbu, ale také najde způsob, jakým člověk onemocněl, čímž se předejde nákaze a zbytečným zdravotním komplikacím,“ dodala Přívorová. Podle statistiky bylo v roce 1996 na jižní Moravě zjištěno 23 případů této infekce na 100 000 obyvatel, zatímco v roce 2000 to bylo už 200 případů na 100 tisíc obyvatel. Všechny pak mají stejného původce, kterým je nepozornost a špatná hygiena v kuchyni.
(kg), Právo, 29.5.2001