Hypertenze: USA mají přísnější normy než v Evropě

18. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské směrnice, které určují diagnózu hypertentze, jsou méně přísné než ve Spojených státech. Zatímco v Evropě dosahuje normální krevní tlak nanejvíše 129/ 84 mm Hg, v USA se diagnóza takzvané pre-hypertenze týká pacientů se systolickým krevním tlakem už od 120/80...


Evropské směrnice, které určují diagnózu hypertentze, jsou méně přísné než ve Spojených státech. Na evropské konferenci o hypertezi se kardiologové dohodli, že normální krevní tlak dosahuje nanejvýše 129/ 84 mm Hg.

Nové směrnice Evropské společnosti pro hypertenzi (ESH) a Evropské společnosti pro kardiologii (ESC) se od amerických standardů liší. V USA se totiž diagnóza takzvané pre-hypertenze týká pacientů se systolickým krevním tlakem kolem 120-139 a diastolickým tlakem od 80 do 89.

Evropští kardiologové se svými americkými kolegy nesouhlasí. „Jsme proti příliš přísné klasifikaci hypertenze, která může u pacientů vyvolávat zbytečné obavy. Mírné zvýšení krevního tlaku, které nedoprovází žádný jiný rizikový faktor, by nemělo být posuzováno jako rizikový prekurzor hypertenze,“ uvedl pro agenturu Reuters Giuseppe Mancia z Univerzity v italském Milánu.

JAMA: Evropané mají častěji hypertenzi než Američané

Květnová zpráva časopisu Journal of American Medical Association přinesla pro mnohé překvapující zjištění. Navzdory mírnějším evropským normám a všeobecně známému „hamburgerovému“ životnímu stylu Američanů, se v některých evropských státech vyskytuje hypertenze častěji než u obyvatel USA.

Evropská studie byla založená na výzkumech pacientů z Německa, Finska, Švédska, Británie, Španělska a Itálie. Zjistila, že v těchto zemích má vysoký krevní tlak shruba 44% dospělé populace. Ve Spojených státech je to 28 procent a v Kanadě 27 procent lidí.

ZDROJ:

Europe, U.S. differ on blood pressure guidelines

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 18.6. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?