I kardiostimulátor je zdarma

5. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská nemocnice, která má speciální kardiologické centrum a program na implantace kardiostimulátorů, má pseudodluhy, neboť pojišťovny hradí v případě implantace kardiostimulátoru moderního typu pouze šestinu celkových nákladů...


Příbram - Při setkání ministryně zdravotnictví Marie Součkové s řediteli příbramských nemocnic a okresním zdravotním radou, jsme se členkou Špidlova kabinetu hovořili o problematice zadluženosti příbramské Nemocnice s poliklinikami.

Jak vysoké je zadlužení příbramské nemocnice?

Jde řádově o několik desítek milionů. Je to jednak finanční zátěž z minulých let, dluhy, které vznikly splátkováním, odkládáním plateb a podobně, a nové vedení nemocnice hledá cesty k nápravě. Ale nemocnice, která má speciální kardiologické centrum a vytvořený program na implantace kardiostimulátorů, má i pseudodluhy, které vznikají tím, že pojišťovny hradí v případě implantace kardiostimulátoru moderního typu pouze šestinu celkových nákladů.

Můžete to blíže vysvětlit?

Do částky 35 tisíc korun, kterou pojišťovna za implantaci hradí, se musí nemocnice vejít i s cenou kardiostimulátoru. Rozhodne-li specialistakardiolog o implantaci nákladnějšího kardiostimulátoru, nese riziko nemocnice a na každé takové operaci prodělává zhruba 170 tisíc, které by měla zaplatit ze svého zisku. Výměnu kardiostimulátoru už hradí pojišťovna v plné výši. Je pravdou, že existují kardiostimulátory různých typů, ale podle kardiologické společnosti se dostávají podle diagnózy speciálnější kardiostimulátory ke stále většímu počtu pacientů, aby kvalita jejich života byla co nejlepší.

Vidíte reálné řešení?

Na setkání se zástupci pojišťoven v listopadu bych chtěla přednést i otázku úhrad kardiostimulátorů. Navrhnu, zda by se dal prosadit schvalovací proces přes revizního lékaře, stejně jako je tomu u velmi nákladné léčby cytostatiky. Pak by taková nemocnice, a já považuji příbramskou za špičkové kardiologické pracoviště, mohla ozdravit. Pacient dostane v každém případě kardiostimulátor zdarma. Ale při stu zákrocích ročně už jde o ohromnou částku, která jde na vrub nemocnice. A tady bych byla velmi obezřetná, protože hodnota života je velmi vysoká a nedá se vyčíslit. Myslím si, že je to otázka i pro jiné nemocnice.

DANA ŘONDÍKOVÁ, Střední Čechy, 5.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?