Ideální klima svědčí nejen dětským pacientům

14. 10. 2010 13:29
přidejte názor
Autor: Redakce
„Lázně Kynžvart mají specifické klima s výrazným příznivým vlivem na léčbu zejména respiračních onemocnění. Jsou zde téměř neměřitelné hodnoty síry, oxidů dusíku, polétavého prachu a celoročně vysoká vlhkost vzduchu, což je ideální hlavně pro astmatiky,“ říká MUDr. Josef Nebesař, primář Dětské lázeňské léčebny Kynžvart. V jediném lázeňském zařízení u nás, kde se již od roku 1950 léčí výhradně děti, pracuje sedmým rokem.
MUDr. Josef Nebesař
Autor: Běla Nedorostová
* 26.října 1951 v Praze Na Fakultě všeobecného lékařství promoval v roce 1976, atestaci z pediatrie složil v roce 1980. Svou profesionální dráhu začínal v roce 1976 na dětském oddělení Nemocnice Podbořany, kde působil celkem 20 let – nejprve jako sekundární lékař, později zástupce primáře a primář, dva roky zastával i funkci ředitele nemocnice. Po zrušení dětského oddělení v Podobořanech přešel na dětské oddělení Nemocnice Žatec, kde zastával místo zástupce primáře a později primáře, celkem zde strávil více než 7 let. Od roku 2004 je primářem Dětské lázeňské léčebny Lázně Kynžvart, kde také žije. Je rozvedený a má dospělého syna.


OTÁZKA: * V oboru pediatrie působíte téměř 35 let. Kudy vedla vaše profesní cesta od úplných začátků až sem do Kynžvartu na pozici primáře léčebny?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Po ukončení studií na lékařské fakultě jsem odešel z Prahy a nastoupil na dětské oddělení nemocnice v Podbořanech. Krátce poté následovala roční vojenská základní služba, po ní jsem se vrátil zpět do Podbořan, tentokrát jako sekundární lékař. Po složení atestace z pediatrie v roce 1980 jsem se stal zástupcem primáře a současně pracoval jako obvodní pediatr. Později jsem zastával dva roky místo ředitele Nemocnice Podbořany a poté zde ve funkci primáře strávil celkem 20 let. Krátce před zrušením dětského oddělení v Podbořanech z důvodu reprofilace jednotlivých nemocnic jsem přešel do nemocnice v Žatci, kde jsem jako zástupce primáře a později jako primář strávil sedm a půl roku. Sedmým rokem teď pracuji v Dětské lázeňské léčebně Lázně Kynžvart.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Co vše se za dobu vašeho působení v lázních změnilo v oblasti léčby a služeb?

 

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Změnilo se hodně. Neustále se něco buduje, veškeré lázeňské domy jsou nově zrekonstruované, byl vystavěn nový stravovací provoz na špičkové úrovni, který vaří pro všechny lázeňské domy i pro lázeňský personál. Byl vybudován také nový kulturní sál, zrekonstruována budova bývalé velké kotelny, přibylo nové dětské hřiště a krátce před tím, než jsem nastoupil, byla otevřena nová budova rehabilitace s bazénem, saunou a posilovnou.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Kolik dětí se ve vašich lázních ročně léčí?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Léčebna má kapacitu 330 lůžek. Jeden z lázeňských domů, LD Šárka, je však momentálně mimo provoz. Tento lázeňský dům je vybaven pro předškolní děti bez doprovodu rodičů. Dnešním trendem ale je, že zvláště rodiče předškolních dětí své děti převážně doprovázejí, a tak se jeho kapacita nestačí naplnit. Samostatné děti bez doprovodu rodičů, které tu v této věkové kategorii máme, přiřazujeme k menším dětem do jiných lázeňských domů. Zaměstnanců je kolem stovky, záleží na tom, zda je to v sezóně, nebo mimo ni. V sezóně je tu více dětí bez doprovodu rodičů, kterým se musí věnovat více pracovníků, mimo sezónu máme zase větší počet dětí s doprovodem rodičů, kdy není potřebný tak vysoký počet pracovníků. Množství personálu se pohybuje kolem sta až sto deseti zaměstnanců.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Při lázních funguje také škola, jak je skloubena výuka s léčebnými procedurami?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

V lázních je zajištěna výuka jak pro školní děti, tak pro předškoláky. K zařízení patří základní a mateřská škola, které ale nespadají pod léčebnu, jsou to samostatná zařízení podléhající ministerstvu školství. My samozřejmě se školou spolupracujeme. Vyučují zde pedagogové se specializací na dyslexii, dysgrafii a další poruchy učení. Děti se učí denně dvě až tři hodiny hlavní předměty a jazyky a výuka probíhá v malých skupinkách nebo individuálně s návazností na učivo vysílající školy, se kterou je lázeňská škola v kontaktu.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jste také v kontaktu s pediatry, kteří děti do lázní vysílají?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

S praktickými lékaři pro děti a dorost jsme v úzkém kontaktu. Tito lékaři ve spolupráci s odborníky v oborech našich léčebných indikací vystavují dětským pacientům návrhy na lázeňskou péči dle jejich diagnóz a zdravotního stavu. Úzce spolupracujeme s odbornými lékaři – alergology, imunology, pneumology, dermatology, nefrology urology a dalšími. Léčebna každoročně pořádá setkání a semináře pro všechny lékaře, kteří se na komplexní léčbě našich dětských pacientů podílejí.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Medicína šla v posledních letech velmi dopředu, je to znát i na lázeňské péči?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Určitě je to znát jak na lécích, tak na přístrojích. Máme několik indikačních skupin, které léčíme. Hlavní skupinou jsou děti s onemocněním dýchacích cest, od opakovaných respiračních infektů kvůli oslabené imunitě přes všechny alergózy, průduškové astma až po stavy po prodělaných opakovaných bronchopneumoniích a také po operacích dýchacích cest. U těchto případů používáme v posledním desetiletí kromě přístrojové techniky, kdy se dají plicní funkce stanovit spirometrickým vyšetřením, také inhalační léčbu. To znamená, že léky jsou do organismu vpravovány vdechováním, aby se v co nejvyšší možné koncentraci dostaly k cílovému orgánu, kde mají maximální účinek a přitom se málo vstřebávají, mají tudíž minimální vedlejší nežádoucí účinky, nebo dokonce žádné.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Se kterým onemocněním se setkáváte nejčastěji?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Výrazně narůstá počet astmatiků, v dětské populaci jsme v jejich výskytu přibližně na 12 procentech, jednotlivé literární údaje uvádějí 10 až 15 procent. V dětské populaci se přitom v 70. a 80. letech minulého století udával počet astmatiků bez jiné zátěže, například genetické, v rozmezí od 0,5 do 2 procent. Tvrdí se, že přibližně každou dekádu se tento počet zdvojnásobí. Astma je dnes považováno za civilizační onemocnění. Spouštěčem mohou být jak fyzikální faktory, tak například potravinové a pylové alergeny. Ve vegetačním období se jedná o různé rostliny a také živé organismy – viry nebo bakterie, které mohou vyvolávat akutní příznaky; jde o takzvaný infekčně alergický syndrom. Do další skupiny faktorů patří domácí a venkovní plísně, prach, zvířecí srst, ptačí peří, ptačí a zvířecí paraziti a v domácím prostředí také roztoči. Akutní příznaky astmatu může vyvolat i dysbalance hormonálních hladin v určité fázi menstruačního cyklu u jinak zdravých žen. Totéž mohou způsobit některé léky s nežádoucími vedlejšími účinky, například ty s obsahem kyseliny acetylosalicylové.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Které další choroby léčíte?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Častými indikacemi jsou chronická kožní onemocnění. Především léčíme atopický ekzém, psoriázy a ichtiózy, což je vrozené kožní onemocnění, kdy je lázeňská léčba svízelná, ale pacientům velmi uleví. Od loňského roku máme spektrum léčených onemocnění rozšířené o dětskou obezitu. Jedná se o civilizační záležitost, stejně jako u astmatu.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jaké terapeutické metody můžete svým pacientům nabídnout?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Základem naší komplexní lázeňské léčby je balneoterapie. Jedná se o léčebnou a preventivní lékařskou disciplínu, která zajišťuje následnou péči o chronicky nemocného pacienta s využitím přírodních léčivých zdrojů – klimatu, minerálních vod a peloidů. Vedle respiračních a kožních onemocnění nebo jejich kombinace léčíme i nefrourologická onemocnění, kterých velmi přibylo. Po mém nástupu do léčebny a po uzavření Dětské lázeňské léčebny Miramonte v Mariánských Lázních jsme přebrali veškeré nefrourologické indikace, takže léčíme i děti s chronickým onemocněním ledvin a močových cest, stavy po operacích a dysfunkce močení. Z nemocí ledvin jsou to opakované infekty, nefritidy, nefrotický syndrom, močové a ledvinové kameny a stavy po operacích. A právě u těchto indikací používáme moderní přístroje, kdy s pacienty s dysfunkcí močení nacvičujeme pomocí metody zpětné vazby (biofeedbacku) nervově-svalovou souhru močových cest a svalstva močového měchýře. Vlastní průběh močení pak stanovujeme na přístroji uroflowmetricky a močové reziduum v měchýři vyšetřujeme ultrazvukem. To vše jsou samozřejmě neinvazivní, nebolestivé metody.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Má lázeňská léčba nějaká pravidla, kterými se musí řídit?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Pravidla jsou dána zákonem z roku 2004, který upravuje poskytování lázeňské léčby jak u dospělých, tak u dětí. Jsou stanoveny všeobecné kontraindikace lázeňské léčby a specifické kontraindikace u jednotlivých respiračních, kardiovaskulárních a dalších onemocnění. Návrh na lázeňskou léčbu vystavuje praktický lékař ve spolupráci s odborníkem. Poté se odesílá na pacientovu zdravotní pojišťovnu a revizní lékař rozhodne, zda lázeňskou léčbu schválí. Schválený návrh na lázeňskou péči je následně odeslán do příslušné lázeňské léčebny, odkud je pacient vyzván k nástupu. Na návrhu je v případě dětí ještě vyznačeno, zda se jedná o komplexní lázeňskou péči a pobyt s doprovodem rodičů. Schválený návrh má od data vystavení u dětí platnost 6 měsíců. Určitý řád existuje také při přijímání pacienta. Každý pacient je před přijetím při vstupní prohlídce vyšetřen lékařem a podle diagnózy a aktuálního zdravotního stavu je stanoveno a rozepsáno spektrum procedur dle příslušné indikační skupiny, pro kterou byla lázeňská léčba navržena. Takto přijatý pacient pak absolvuje lázeňskou léčbu, která v případě dětí s doprovodem rodičů trvá zhruba pět týdnů, u dětí bez doprovodu rodičů sedm týdnů. Pacient, případně i jeho doprovod, je během léčby informován o postupu lázeňské léčby, procedurách a stavu onemocnění.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Co vše zahrnuje komplexní lázeňská péče?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Využití přírodních léčivých zdrojů (klima, minerální vody, peloidy), suchou uhličitou lázeň (plynové obálky), magnetoterapii, inhalace, elektroterapii (krátkovlnná diatermie, biolampa, solux), rehabilitaci, léčebnou tělesnou výchovu, masáže, saunu, bazén, ale třeba i muzikoterapii. U dětí s kožními i respiračními chorobami provádíme vodoléčebné procedury, to znamená koupele s různými přísadami, skotské střiky, Hubardovu a Haufeho lázeň, koupele nohou a rukou, pololázeň s využitím rozpuštěných látek pro léčbu ekzémů a také otužování. Protože u dětí s nemocemi založenými na atopii je mnoho kombinovaných potravinových alergií, je v léčebně současně zajištěna dietoterapie a antialergický režim. Jsme schopni připravit diety pro všechny kombinace alergií. Nedílnou součástí lázeňské léčby je psychoterapie a edukace pacientů i jejich rodičů a dlouhodobá farmakoterapie, která je indikovaná a ordinovaná vysílajícími odborníky.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jakým způsobem využíváte zdejší specifické klima?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Lázně Kynžvart patří v tomto ohledu mezi lokality, které ministerstvo zdravotnictví na základě průzkumů a odborných posudků zařadilo svým rozhodnutím mezi přírodní léčebné lázně využívající klimatické podprof. mínky příznivé k léčení. Takových lokalit je v České republice málo. Kynžvart patří do specifického klimatického pásma, jež má výrazně příznivý vliv na léčbu. Jsou zde téměř neměřitelné hodnoty síry, oxidů dusíku, polétavého prachu a celoročně vysoká vlhkost vzduchu, což je pro astmatiky velmi vhodné. Celoročně je tu také nižší průměrná teplota vzduchu než na jiných místech v republice. Lázně leží na jihozápadním svahu Slavkovského lesa, v nadmořské výšce 730 metrů, což má obrovskou výhodu při výskytu přízemních mlh, které již do této výšky nezasahují. Obklopuje nás rozsáhlý komplex smíšených lesů, jež produkují lehké záporné ionty. Ty mají přímý vliv na sliznice dýchacích cest, napomáhají hlenotvorbě, zřeďování a uvolňování hlenu i jeho vykašlávání a podporují vylučování škodlivin z těla. Také je třeba zdůraznit, že na jihozápadní svah Slavkovského lesa, kde lázně leží, se od rána až do večera opírá slunce, takže je tu v průměru více slunečných hodin.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Lázně mají několik minerálních pramenů, které z nich indikujete k léčbě?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Přímo v Kynžvartu vyvěrají čtyři prameny a v nedalekém okolí jsou další. Například v Mariánských Lázních je jich asi čtyřicet. Z těch, které vyvěrají v Lázních Kynžvart, využíváme k zajištění pitného režimu minerální vodu Richard. Má nízké a vyrovnané zastoupení jednotlivých minerálů, obsahuje oxid uhličitý, je lahodná a velmi vhodná k zajištění pitného režimu zejména pro astmatiky, kteří musí dostatečně pít, více než zdravý člověk. Další z pramenů, který využíváme, je Helena. Ta je pro vysoký obsah nejen železa, ale i sodíku, vápníku a kyseliny křemičité používána k minerálním koupelím a lokálním procedurám – výplachům nosu, nosohltanu a kloktání. Tyto tři složky – sodík, vápník a kyselina křemičitá – mají podobné účinky jako lehké záporné ionty vylučované okolními lesy. To znamená, že napomáhají hlenotvorbě, zřeďování a rozmělňování hlenu i jeho odstraňování z těla společně se škodlivinami, jež se v průběhu léčby vyloučí na sliznice dýchacích cest. K léčbě jsou využívány i další dva prameny, Viktor a Marie. Kromě zmíněných vynikajících klimatických podmínek a minerálních pramenů využívají naši pacienti i speciálně upravenou vodu v bazénu. Pro úpravu a dezinfekci vody nepoužíváme chlor, ale ozon, což má příznivý vliv na léčbu. O chloru je totiž známo, že je velmi agresivní i pro zdravé jedince. Ozon nealergizuje a nepůsobí škodlivě. Pro chronicky nemocné děti s respiračními a kožními nemocemi je tento způsob a technika ošetřování vody v bazénu ideální, protože nezatěžuje organismus. Jedná se ale o mnohonásobně dražší technologii než chlorování, takových bazénů je proto v republice velmi málo.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Věnujete se také léčbě dětské obezity. Co je u těchto případů důležité včas podchytit?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Dětské obezitě se věnujeme teprve přes rok. Obezity obecně narůstá, zvláště a výrazně v dětském věku. Z toho pak plyne v dospělém věku metabolický syndrom, což je nejzávažnější komplikace obezity. Jedná se o vážnou chorobu, která vede ke vzniku srdečně-cévních onemocnění. Děti toto období většinou nějakým způsobem překlenou, ale když přejdou do dospělého věku, může dojít k dysbalanci v celém organismu. S metabolickým syndromem totiž souvisí postižení mnoha orgánů – kardiovaskulárního systému, kloubního a kosterního aparátu a dalších. Nejdůležitější je, aby se pacient chtěl léčit a navázal spolupráci s lékařem. Neochota zhubnout je začátkem neúspěchu. Dalším důležitým faktorem je změna zažitých stereotypů, případně u celé rodiny, protože děti mívají často zakořeněné nesprávné návyky z domova. Mají nedostatek pohybu a to je třeba změnit. Nezbytná je samozřejmě změna jídelníčku, stravovacích návyků a vůbec náhledu na stravování. V lázních máme vlastního kvalifikovaného nutričního terapeuta. To jsou tři základní cíle a prostředky, kterými můžeme dětského obézního pacienta léčit. Aby však léčba byla úspěšná, musí být správně motivován.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jaké typy aktivit pro tyto pacienty doporučujete?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Každé dítě má individuální rozpis procedur. V zásadě ale všichni pacienti, kteří jsou toho schopni, absolvují ranní rychlou chůzi a poté veškeré procedury – pohybové, balneo, rehabilitační a gymnastické, plavání a cvičení v bazénu. Zařazujeme také další sportovní aktivity, v letním období je to například jízda na kole, v zimě sáňkování, boby, běžky, rozvíjí se nordic walking. Přímo na území léčebny i v jejím okolí máme vyznačené přírodní turistické chodníky a naučnou stezku. Je jich celkem osm, v rozmezí od 2 do 16 kilometrů. Na trasách jsou zajímavé přírodní úkazy, rašeliniště, prameny a další lokality s různými zajímavostmi. Děti během svého pobytu v lázních tyto přírodní turistické trasy postupně absolvují. S ohledem na svůj zdravotní stav si mohou zvolit trasu od nejjednodušší až po nejdelší. Mají průkazku, do které se jim zaznamenává, kolik kilometrů ušly, co nového se na trase dozvěděly...

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Sledujete u dětí celkový vývoj léčených onemocnění, provádíte například nějaké studie?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Sledujeme, a to ze dvou úhlů pohledu. Prvním je dotazníková metoda; dotazníky dostává každý pacient nebo jeho rodič po ukončení lázeňské léčby. Vyplňují i údaje o zdravotním stavu dítěte v následujícím roce po absolvování lázeňské léčby. V našem zařízení proběhla také studie nazvaná „Farmakoekonomika lázeňské léčby“, jejíž výsledky byly publikovány v časopisu Alergie. Studie byla zaměřena na výši nákladů u léků, které pacient užíval rok před absolvováním lázeňské léčby, dále rok po léčbě a po druhém a třetím roce od ukončení léčby. Spolupracovali jsme s některými praktickými a dětskými lékaři a hodnotili celkem tři skupiny dětí – předškolní, mladší školní a starší školní děti. V každé skupině bylo 33 dětí, celkem tedy studií prošlo 99 dětí. Sledovali jsme čtyři skupiny léků – antibiotika, symptomatika, imunopreparáty a kortikoidní preparáty. Závěry studie ukázaly, že po absolvování lázeňské léčby výrazně klesly náklady ve všech věkových kategoriích i ve všech skupinách sledovaných léků, a to minimálně o padesát procent, v některých skupinách a kategoriích o dvě třetiny, a v dalších dokonce o tři čtvrtiny. Podobné informace jsme získali i dotazníkovou metodou. Zjistili jsme, že zhruba u tří čtvrtin odléčených dětí dochází po lázeňské léčbě ke zkvalitnění jejich života, což se týká každoročně 73 až 78 procent našich pacientů. Zhruba tři čtvrtiny dětí tedy po lázeňské léčbě mají méně akutních onemocnění a méně komplikací chronického rázu, dochází i ke snižování spotřeby léků a častých hospitalizací. U některých dětí po absolvování lázeňské léčby dokonce vůbec nebyla nutná hospitalizace pro akutní projevy jejich chronického onemocnění. Děti jsou zařazovány do kolektivu zdravých vrstevníků včetně sportovních aktivit, což je nutné zdůraznit, protože názory, že astmatik by neměl sportovat a aktivně žít, jsou naprostým nesmyslem, až na výjimky, kdy se jedná o astma v akutní fázi nebo těžké, léčbou špatně korigovatelné. Dokladem toho jsou někteří vrcholoví sportovci, léčení jako astmatici. Není tedy třeba astmatikům zakazovat sportovní aktivitu.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Pozorujete sám na sobě příznivé účinky prostředí, ve kterém žijete?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Mohu konstatovat, že žádnou chronickou nemocí netrpím a kromě ojedinělých, krátkodobých virových infektů jsem žádné závažnější onemocnění po dobu svého působení v Lázních Kynžvart neprodělal.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jaký je tedy život lékaře v lázních?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Po zhruba sedmi letech svého zdejšího působení bych řekl, že není jednoduchý a bezproblémový, stejně jako v jiných lékařských oborech a odbornostech. Lékaři zajišťují péči o děti v léčebně o celkové kapacitě 330 lůžek, zajišťují následnou péči o chronicky nemocné dětské pacienty, jejíž obsah je zčásti totožný, ale v mnohém i odlišný od péče, která je pacientům věnována na klinických pracovištích akutní medicíny. Lékaři v lázeňské léčebně provádějí příjem pacienta dle návrhu na lázeňskou péči, vystaveného praktickým lékařem pro děti a dorost a schváleného revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny. Provádějí vstupní lékařská vyšetření, stanovují léčebné plány dle základní diagnózy, indikační skupiny k lázeňské léčbě a aktuálního zdravotního stavu dítěte, provádějí pravidelná kontrolní vyšetření dle vývoje zdravotního stavu, edukační přednášky pro pacienty i jejich doprovod. Dále vedou zdravotní dokumentaci v souladu s platnými předpisy, v případě potřeby zajišťují potřebná konziliární vyšetření pro pacienty a hospitalizace pacientů na spádovém dětském oddělení akutní péče, včetně vypracování příslušné zdravotní dokumentace, což zahrnuje překladové zprávy, vyhodnocení funkčního vyšetření dle indikačních skupin (spirometrie, uroflowmetrie), provádějí průběžně kontrolní činnost – uložení a výdej léků, výdej stravy, podávání procedur, dodržování hygienicko-epidemiologických zásad. Zajišťují také nepřetržitou lékařskou ústavní pohotovostní službu, provádějí závěrečná lékařská vyšetření, včetně vypracování propouštěcích zpráv pacientů. Volného času pro soukromé vyžití tedy příliš nezbývá. Jsme si vědomi toho, že veškeré naše profesionální úsilí věnujeme zkvalitnění života malých chronicky nemocných spoluobčanů, a proto to děláme rádi.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Co vám tato práce přináší, jaký máte pocit z množství vyléčených dětí?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Profesionální práce s dětmi je naším posláním a zářící oči a radost těch, kterým se podaří posílit jejich zdravotní stav, i spokojenost jejich rodičů jsou pro nás dostatečnou odměnou.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Jaké jsou vaše záliby?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Velice rád cestuji. Každý rok, v zimě i v létě, někam vyrážím. V zimě mám rád Nízké Tatry, kde jsem v předchozích letech velmi často pobýval nejen soukromě, ale i na opakovaných ozdravných pobytech s dětmi. Co se týká soukromé dovolené, naposledy jsem navštívil Izrael, byl jsem u Mrtvého moře, v Jeruzalémě, podíval jsem se i do Jordánska na známou a krásnou skalní soutěsku Petra. Opakovaně jsem byl například v Egyptě, procestoval Španělsko, Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a další země. Mám rád moře, ale na cestách dávám přednost poznávacím výletům. Mým koníčkem je také turistika, chodím rád pěšky zejména mezi Kynžvartem, Mariánskými Lázněmi a jejich okolím, kde je množství pěších tras a cyklostezek.

14.10.2010 13:40:11

OTÁZKA: * Nedávno jste vydal společně s dalšími kolegy učebnici pro mediky. Co bylo v
aším cílem?

 

ODPOVĚĎ:

MUDr. Josef Nebesař

MUDr. Josef Nebesař

Učebnice balneologie vznikla za spolupráce kolektivu autorů vedených primářem Ladislavem Špišákem z Karlových Varů a vyšla letos. I když existuje učebnice docentky Jandové s názvem „Klinická balneologie“, která je odborně fundovaná a obsáhlá, tato nová skripta jsou pro mediky dostupnější a myslím si, že plně dostačující.

14.10.2010 13:40:11

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?