IKEM otevřel nové laboratoře pro výzkum diabetu a transplantací

7. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové laboratoře pro výzkum kardiovaskulárních chorob, diabetu a transplantací orgánů otevře v úterý v pražské nemocnici v Krči Institut klinické a experimentální medicíny...


PRAHA - Institut klinické a experimentální medicíny v Praze - Krči zahájil provoz nového výzkumného pracoviště pro šest desítek specialistů v oblasti kardiovaskulárních chorob, diabetu a transplantací.

Nové laboratoře by měly pomoci rozšířit poznatky o molekulární genetice a získat větší množství především mladých specialistů.

„Toto centrum navazuje na mnoholetou tradici experimentální práce v IKEM v oblasti kardiovaskulárních chorob, diabetu a transplantací a současně se ve všech těchto oblastech výzkumné činnosti zaměřuje na perspektivní směry molekulární biologie a molekulární genetiky,“ řekl přednosta nového oddělení IKEM Rudolf Poledne.

Prostor zde dostanou především mladí vědci, kteří absolvovali řadu studijních pobytů na předních pracovištích v USA a západní Evropě. „Naší ambicí je rozšířit poznatky o molekulární genetice a získat větší množství specialistů. Takových, kteří budou schopni do pěti, deseti let špičkovou molekulární genetiku

dělat,“ dodal Poledne.

Z dřívějšího experimentálního pracoviště IKEM zůstala zachována část pro velká laboratorní zvířata, prasata a psi. Nově byla vybudována část věnovaná mikrochirurgii, kde se specialisté věnují transplantacím jater, srdce a ledvin na myších a krysách.

„Intenzivně se také rozvíjí problematika patofyziologie ledvin a krevního tlaku,“ řekl při prohlídce prostor Poledne.

Otevření centra se účastnila i ministryně zdravotnictví Marie Součková. „Bez vědy, výzkumu, kliniky a experimentu nelze zavádět různé metody do praxe a pak i léčit člověka,“ řekla ministryně.

Nově zřízené Centrum experimentální medicíny IKEM tvoří oddělení molekulární biologie a genetiky, oddělení metabolismu diabetu a oddělení patofyziologických modelů. Dále k němu patří laboratoř Langerhansových ostrůvků a laboratoř transplantační. Výstavba nového centra a jeho vybavení stála zhruba šest milionů

korun. Přibližně polovinu peněz dalo ministerstvo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?