Imunita dětí v Česku se stále snižuje

19. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Infekční mononukleóza se začíná objevovat i u dětí šesti- až sedmiletých, což dříve nebývalo. Nejhorší situace je ve městech. Jaké jsou příčiny?...


Praha - Infekční mononukleóza bývala vždy nemocí, která postihovala dospívající, zejména teenagery ve věku mezi dvanácti a sedmnácti lety.

„To už neplatí. Začíná se objevovat i u dětí šesti sedmiletých, což dříve nebývalo,“ řekl pražský dětský lékař Milan Kudyn, který je místopředsedou Sdružení dětských praktiků. A příčiny? Špatný životní styl, stres, hluk, ale i nedostatek spánku. Častější výskyt infekcí u věkových skupin, v nichž se dříve neobjevovaly, přičítá Kudyn snížené obranyschopnosti organismu dětí.

„Nejhorší situace je ve velkých městech,“ upozorňuje.

Otázkou snížené imunity u dětí i dospělých se zabývá i odborná Společnost infekčního lékařství, která ji dokonce označila za jeden z hlavních problémů.

„I když výskyt některých dříve obávaných nemocí se u nás v poslední době snížil, jiné infekce přicházejí častěji a objevují se i nové infekční nemoci, které postihují osoby se sníženou obranyschopností,“ varují odborníci.

Snížená imunita neznamená jen to, že dotyčný snáze chytí infekční nemoc, ale nese s sebou i další potíže. Některé postižené děti nemohou být vůbec očkovány, případně musejí jezdit do pražského Motola, kde jim ve specializované ambulanci podávají vakcínu rozdělenou do více dávek. Pokles obranyschopnosti souvisí také s vyšší vnímavostí vůči toxickým látkám, jako jsou například dioxiny v ovzduší či potravě.

„Obecně se za citlivější považují osoby s poruchami jater, sníženou imunitou, mladé a starší osoby,“ uvedl Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

RADKA WALLEROVÁ, Plzeňský deník, 19.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?