Interval očkování dospělých proti tetanu by se mohl prodloužit

16. 4. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Interval očkování dospělých proti tetanu by se mohl prodloužit na 15 až 20 let, tedy o pět let. Senioři nad 60 let a chronicky nemocní by nadále byli očkováni za deset let. Návrh projedná v úterý národní imunizační komise. Novinářům to dnes řekli hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a šéf české vakcinologické společnosti Roman Prymula. V intervalech očkování dětí proti tetanu se nic nemění.

„My jsme v tuto chvíli měli u dospělých interval deset až 15 let, a protože protitetanová vakcína je poměrně velmi silná, zachovává výraznou imunitu, tak není problém interval prodloužit,“ řekl Prymula. Ke změně intervalu vedly podle něj vedle informací o dostatečné hladině protilátek také nedávné výpadky dodávek protitetanové vakcíny a ekonomika. „Když budeme přeočkovávat méně, tak na tom stát něco ušetří,“ řekl.

Ujistil, že v tuto chvíli se podařilo zajistit náhradní dodávku vakcíny, je zejména pro urgentní použití, třeba na chirurgiích po úrazu.

K zachování dosavadního intervalu u lidí nad 60 let Prymula řekl, že obecně se lidem ve starším věku tvoří méně protilátek, takže u těchto lidí by interval zůstal desetiletý.

U ostatní populace by se zřejmě stanovil věk, ve kterém musí přeočkování – například v 25 a 45 letech. Nyní je očkován každý jindy, i proto lidé nemají přehled o svém očkování. Při úrazu tak dostávají vždy znovu protitetanovou injekci, pokud mají více úrazů za sebou, dostanou tuto injekci opakovaně. Prymula ujistil, že ani v tomto případě nehrozí „předávkování“, případné vedlejší účinky vyšší dávky jsou jen místní, projeví se například zarudnutím v místě vpichu.

Pokud národní imunizační komise změnu schválí, vydá ministerstvo vyhlášku, jejíž schválení může trvat i několik měsíců. Nelze tedy podle Prymuly nyní říct, od kdy se interval pro dospělé prodlouží.

Ročně se očkují řádově statisíce lidí, vedle zhruba 100.000 dětí v základním trojdávkovém schématu, kdy následuje v dalším roce života posilující dávka, pak další, včetně dospělých, kteří chodí na přeočkování.

I když Česko patří k zemím s vysokou proočkovaností dětí, až 98 procent v povinných očkováních, u dospělých to je méně, přesná data nejsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?