Invazivní kardiologie zachraňuje životy

24. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiologické oddělení zdejší nemocnice udělalo letos výrazný pokrok v léčbě pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Od jara při něm působí privátní pracoviště invazivní kardiologie Kardio - Troll, které umožňuje...


Pardubice - přesnou diagnostiku a léčbu srdečních onemocnění.

„Naše výsledky jsou srovnatelné s nejlepšími pracovišti v republice,“ říká vedoucí lékař Aleš Herman a dodává, že doposud vyšetřili 2060 pacientů.

Na sedm set nemocných zde léčili balónkovou angioplastikou a 180 pacientů s akutním infarktem myokardu ošetřili novou metodou, tzv. přímé PTCA.

„Je minimálně invazivní a provádí se v místním znecitlivění při plném vědomí pacienta,“ vysvětluje Herman. Říká, že návrat klienta do normálního života je při tomto výkonu možný už během několika dnů.

Ve vyspělých zemích je ischemická choroba srdeční považována za civilizační onemocnění a postihuje až pět procent obyvatelstva. Její příčiny jsou dobře známé. Patří k nim stres, kouření, nedostatek pohybu a vysoká hladina tuku v krvi. „Všechny tyto faktory vedou k postupnému zužování cév a výsledkem je nedostatečný přísun kyslíku tepennou krví do srdečního svalu,“ objasňuje lékař.

Nejzávažnějším projevem ischemické choroby srdeční je akutní infarkt myokardu, při kterém dojde k uzavření srdeční tepny a nevratnému poškození srdečního svalu už během několika hodin.

„V současnosti je právě invazivní kardiologie považována mezi odborníky za nejlepší léčbu lidí postižených infarktem,“ říká Herman s tím, že pokud je pacient ošetřen do osmi až dvanácti hodin, je naděje na záchranu jeho života značná.

JIŘINA MIKEŠOVÁ, Hradecké noviny, 24.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?