Jak na parodontózu

24. 5. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Parodontóza je závažné onemocnění závěsného aparátu zubu, které vede k jejich předčasným ztrátám.


Parodontóza postihuje nejen starší věkovou populaci, ale i střední a mladší. Proč tomu tak je, neumíme stále uspokojivě vysvětlit. Při vzniku onemocnění hrají důležitou roli i genetické faktory a rodinná predispozice.

Hlavními příznaky parodontózy jsou:

obnažování zubních krčků a jejich zvýšená citlivost, tvorba pravých a nepravých parodontálních chobotů (štěrbiny mezi zubem a dásní), úbytek neboli resorpce alveolární kosti, v které je zub ukotven, viklavost zubů I., II. a III. stupně, tzv. putování zubů, které vzniká jejich rozestupem na uvolněná místa po extrahovaných.

Důležitým pomocníkem při diagnostice parodontózy je panoramatický rtg snímek (OPG). Na něm můžeme sledovat hloubku parodontálních chobotů, úbytek a kvalitu kosti i „putování zubů“. Panoramatický snímek slouží stomatologovi při stanovení léčebného plánu, které zuby bude možné ponechat, které přeléčit a které jsou odsouzeny k extrakci. Podle toho vybere a poté zhotoví odpovídající typ náhrady.

Pacienti se často ptají, jak předcházet vzniku parodontózy. V prevenci parodontopatií hraje důležitou úlohu způsob výživy, tj. dostatečný přísun bílkovin, minerálů a vitaminů. Významnou úlohu má správná a pravidelná zubní hygiena, čištění mezizubních a hůře přístupných prostor. V prevenci vzniku chronického zánětu dásní hraje důležitou roli výběr zubního kartáčku, zubní pasty a používání zubních vod s dezinfekčním a adstringentním účinkem.

Významným etiologickým faktorem pro vznik parodontózy jsou zubní povlak (plak) a zubní kámen. Zubní plak obsahuje početné kolonie bakterií, které způsobují vznik zubního kazu i začátek parodontózního procesu. Zubní kámen, který se na zubech vychytává ze slinných žláz, pak stlačuje a zraňuje dáseň, která pak jeví známky zánětu a krvácí.

Zubní kámen je potřeba pravidelně alespoň 1x za půl roku v ordinaci odstraňovat, dnes nejlépe a šetrně pomocí ultrazvuku. Pokud je parodontóza podchycena a léčena v počátečních stadiích, naděje na úspěch a vyléčení je mnohem větší, než když je diagnostikována až v pokročilých stadiích viklavosti a faktického rozvratu chrupu.

Částečné snímací náhrady

Dnes u nás existuje síť specializovaných ordinací – oddělení parodontologie, kde lékaři parodontologové poskytují nadstandardní služby a péči o nemocné s parodontózou. Významnou úlohu hrají i dentální hygienistky, které pacientům předvádějí názorné ukázky péče o chrup i měkké tkáně dutiny ústní. Samy pak provádějí některé profylaktické a léčebné zákroky.

V terapii parodontózy stojí na prvním místě úkony dentální hygieny, jako jsou odstraňování zubního kamene, správné čištění zubů, výplachy a masáže dásní. Při mírné viklavosti zubů lze s výhodou používat dentální dlahy pryskyřičné nebo kovové, které postižené zuby zpevní. Při vhodném rozložení pilířových zubů může stomatolog zhotovit i pevný můstek s plošným kotvením.
Pokud má pacient použitelné jednotlivé zuby, využíváme jich při zakotvování částečných snímacích náhrad. To má význam hlavně v dolní čelisti, kde bývá nedostatek kvalitní kosti („protézní lože“ je ploché).

U bezzubých pacientů zhotovujeme celkové snímací náhrady. Totální protézy, jsou-li kvalitní a dobře drží v ústech, přispívají k plné funkční, společenské a psychologické rehabilitaci pacienta.


O autorovi: MUDr. František RUBEŠ, člen týmu COREGA Centra ústní hygieny pro seniory

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?