Jak naše ministerstvo zdravotnictví šetří peníze

5. 10. 2009 9:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví pro 2. pololetí 2009 zajistilo očkovací látku pro děti PRIORIX (zarděnky, spalničky, příušnice) v rámci povinného očkování, a to v desetidávkovém balení. Balení musí být po otevření do osmi hodin spotřebováno, jinak projde expirace.


Pro lékaře je skoro nemožné na určitý čas zajistit 10 zdravých a potřebných dětských pacientů (je nutno rozeslat rodičům pozvánky, zaplatit poštovné, čas sestry nebo lékaře, dojít na poštu, pozvané děti nemusí být v danou chvíli úplně zdravé, rodičům se nemusí hodit čas k návštěvě lékaře atd).

Abychom k očkování využili celé balení vakcíny, potřebujeme mít k dispozici přesně 10 dětí ve stejný čas. Je důležité si uvědomit, že nepoužitá vakcína se de facto musí znehodnotit. Při ceně zhruba 5500 korun za desetidávkové balení si každý může spočítat, kolik peněz vyhazujeme.

Moje otázka zní: Má MZ ČR dostatek peněz na nákup očkovacích látek pro celoplošné očkování pro děti i na rok 2010? A dovolte názor venkovského lékaře: Nemohli jsme počkat do ledna 2010, kdy prý opět bude, jako dosud, distribuována vakcína po jednotlivých dávkách?

Závěr. Prosím, můžete někdo pro ministerstvo spočítat, kolik očkovací látky se takto v praxi využije a kolik se jí znehodnotí? Tuto částku jsme mohli věnovat třeba ministerstvu financí na oživení naší ekonomiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?