Jak ovládat své touhy

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Podle řady výzkumů je základním předpokladem spokojenosti a životního štěstí schopnost odolat pokušení a ukočírovat své touhy. Jak si ale tuto schopnost v sobě vybudovat?




Buďte trpěliví

Psycholožka Zdeňka Židková dělí touhy na existenciální a materiální. Znakem prvních je podle ní naprostá neovladatelnost, protože zaměřenost na splnění touhy je tak silná, že překoná vše. „Spíš zvládnete biologické pudy než toto psychické vybuzení,“ říká. Mezi existenciální touhy řadíme vášeň, ale patří sem i určité typy lásky -obvykle ty, které si s vámi v dané chvíli dělají, co chtějí. Jak z toho ven? Podle psycholožky nelámat věci přes koleno, pouze se snažit, abyste ve svém okolí nenadělali nevratné škody. Tyto touhy vymizí postupně samy, odborníci jim dávají zhruba dva roky. Pomůže, když přestanete žít ze dne na den a začnete promýšlet své plány do budoucna. Fantazie dává sílu odpoutat pozornost od věcí, které vás pokoušejí.

Odstraňte pokušitele!

Problémem dnešní doby je, že jsme orientováni na přítomnost. Klasický vzorec - nejprve práce a potom odměna - už nefunguje. Všechno si můžeme dopřát hned a často to také děláme. Proč si nedat čokoládu hned teď, když už tady zítra nemusím být? obhajujeme fakt, že nedokážeme odolat… Odoláte však jistě snadněji, když si své prostředí uspořádáte záměrně tak, aby vás nic nesvádělo: přestaňte kupovat čokolády, pokud se snažíte zhubnout, smažte seriály, u nichž zabíjíte čas, vypněte sociální sítě, když máte pracovat. Umožníte tak svému mozku, aby se soustředil jen na to, na čem vám záleží. Výzkumy prokázaly, že schopnost odolávat pokušení se vyčerpává během dne, tak počítejte s tím, že večer to bude chtít větší disciplínu!

Začněte se ovládat

Německý básník Heinrich Heine kdysi řekl: „Rajský to byl pocit, když potlačil jsem svou hříšnou žádost. Když se mi to však nezdařilo, měl jsem také velkou radost.“ Když to na vás přijde a vyjíte ledničku, uděláte si pořádný mejdan nebo se vrhnete do obchodu a necháte tam celou výplatu, nebuďte k sobě příliš tvrdí. Cílem života není touhy potlačit, ale ovládat. A důležité je, abyste po hříšném vyžití zase začali normálně fungovat. Schopnost sebeovládání se dá trénovat. Je třeba začít s malými kroky. Pokaždé, když si odpustíte něco, co by vás jenom uspokojilo a nedalo vám nic do budoucna, zvítězila vaše racionální stránka nad jednoduchým, pudovým já. Važte si toho a myslete na to v těžkých chvílích, posílí vás to a dodá motivaci.

Neříkejte „nikdy“

Pokud bojujete s pokušením, jako je jídlo, sladkosti nebo cigarety, podle psycholožky Zdeňky Židkové můžete mozek přelstít tím, že přestanete používat slova jako nikdy nebo navždy a nahradíte je spojením „na čas“. „Když jsem přestávala kouřit, nestanovila jsem si zákaz doživotně. Řekla jsem si, že jednou, až budu stará a nemocná, už na tom záležet nebude a zakouřím si do sytosti. To bylo mé heslo. Po dvaceti letech nekouření touha po cigaretě definitivně zmizela,“ vypráví svůj příběh. A stejné je to podle ní s dietou i jakýmkoli jiným odříkáním. U diety se můžete utěšovat třeba tím, že lékařská věda už brzy pokročí a vyřeší, jak jíst a netloustnout. „Doživotně je temné slovo, zní příliš beznadějně,“ dodává odbornice.

(převzato z časopisu Moje psychologie 4/2013)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?