Jak se bránit nemocím od škůdců v domácnosti?

11. 2. 2020 9:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nebezpečné myši a krysy, všudypřítomní mravenci, otravní moli nebo třeba štěnice, které se živí lidskou krví. To je jen krátký výčet škůdců, s jejichž přítomností se v dnešní době české domácnosti potýkají. Marně si lámete hlavu nad tím, jak se jich zbavit? Pomoci mohou jednoduchá opatření, přírodní prostředky, ale i zkušení deratizátoři.


Kde se škůdci v domácnosti vzali?

Pravidelně doma uklízíte, udržujete všude pořádek a čisticí prostředky vám rozhodně nejsou cizí. Jak je tedy možné, že se k vám přistěhovali nezvaní návštěvníci? Dodržování základních hygienických pravidel bohužel často nehraje roli. Škůdce si totiž do bytu můžete zavléct sami, a to třeba s nákupem, v oblečení z druhé ruky, v nábytku z antikvariátu nebo v kufru z dovolené. A pokud bydlíte v paneláku nebo bytovce, mohou se k vám přistěhovat také od sousedů.

Mezi nejčastější škůdce, kteří svou přítomností otravují život českým hospodyňkám a zahrádkářům, patří mravenci, štěnice, švábi, moli, vosy a sršně nebo třeba blechy. Velký problém ale představuje také přemnožení hlodavců, jako jsou myši, krysy a potkani.

Proč jsou škůdci nebezpeční?

Ať už se u vás doma usídlil otravný hmyz, nebo máte potíže s hlodavci, měli byste se jich co nejrychleji zbavit. Přítomnost těchto škůdců vám totiž může znepříjemnit život v mnoha směrech. Nejen že do bytu zamořeného štěnicemi nebo potkany nebude chtít nikdo přijít na návštěvu, ale někteří škůdci vás mohou ohrozit také na životě.

Největší problém s přemnožením škůdců v domácnosti spočívá v tom, že přenášejí infekční nemoci a choroboplodné zárodky, které se mohou rozšířit také na člověka. Co se týče hmyzu, pokousání některými druhy vám může způsobit svědivou kožní vyrážku, nepříjemné otoky, ale také silnou alergickou reakci. Jedno vosí či sršní bodnutí může být pro alergika nebo malé dítě dokonce i smrtelné.

Nezvaní návštěvníci ohrožují také váš majetek. Hlodavci jsou známí tím, že okusují nábytek a kabely, mohou napadnout vaše domácí mazlíčky, roznášejí v domácnosti typický zápach a znehodnocují věci svým trusem, močí a chlupy. Hmyz se zase snadno dostane k vašim potravinovým zásobám, které kontaminuje bakteriemi.

Čistota na prvním místě

Jak tedy zabránit škůdcům, aby se k vám domů dostali? Nejdůležitější roli hraje samozřejmě hygiena. Jelikož většina nezvaných návštěvníků preferuje temná a špinavá zákoutí, pokud budete svou domácnost pravidelně uklízet, budete mít zčásti vyhráno. Udržujte proto svou domácnost vždy čistou, pečlivě vysávejte a vytírejte a nenechávejte po sobě zbytečný nepořádek.

Další rady, jak se vyhnout přemnožení škůdců:

  • Kupte si uzavíratelný koš s pevným víkem.
  • Odpadky v pravidelných intervalech vynášejte.
  • Nezapomeňte čas od času zkontrolovat a vyčistit odpadní trubky.
  • Potraviny vždy skladujte v uzavíratelných nádobách a dózách.
  • Nenechávejte nikde rozlité tekutiny, otevřené potraviny a zbytky jídla.
  • Pravidelně perte pelíšky a hračky svých domácích mazlíčků.
  • Veškeré oblečení skladujte čisté a suché.

Jestliže chcete škůdcům zabránit, aby se nastěhovali do vašeho příbytku, můžete zkusit do oken a ventilačních otvorů nainstalovat speciální sítě. Nezapomeňte ani na různé škvíry, mezery a díry, kterými by k vám nezvaní návštěvníci mohli proniknout. Pokuste se proto všechny najít a dobře utěsnit. Vždy pečlivě zkontrolujte také veškerý nábytek i oblečení z druhé ruky, staré obrazy a předměty, které si donesete domů z antikvariátu.

Rady našich babiček a volně dostupné přípravky

Pokud jste si nedávali dostatečný pozor a škůdci se u vás přemnožili, čekají vás perné dny. Zbavit se nezvaných návštěvníků totiž nikdy není snadné. Co tedy můžete sami v takové situaci udělat? Na internetu dnes kolují různé osvědčené rady, jak s hmyzem či hlodavci účinně zatočit. Některé z nich mohou při menším zamoření pomoci, jiné jsou však spíše pro zasmání.

V domnění, že ušetří a nebudou muset poslouchat posměšky od sousedů, dnes lidé při likvidaci škůdců často volí volně dostupné přípravky. Téměř každá drogerie či supermarket nabízí plno různých sprejů, lapačů, nástrah, pastí a odpařovačů, které by měly škůdce zapudit nebo rovnou vymýtit. Takové prostředky ale často situaci pouze zhorší a škůdce rozeženou po celém domě.

Odborná likvidace škůdců

Jestliže se u vás doma škůdci již přemnožili, nejlepším řešením je kontaktovat odbornou firmu, která se jejich likvidací zabývá. Nebudete tak zbytečně plýtvat svůj drahocenný čas a peníze a budete mít jistotu, že vyhubení hmyzu či hlodavců proběhne rychle, bezpečně a hlavně účinně.

Profesionální likvidace hlodavců se odborně nazývá deratizace. Hubení myší, krys a potkanů se provádí především za účelem ochrany lidského zdraví či majetku a odborníci k tomu používají mechanické nebo chemické prostředky. Na proces deratizace se specializuje firma DeraPro, jejíž služby si můžete objednat na webu https://www.dera-pro.cz.

Máte zájem o likvidaci švábů, štěnic, blech, vos nebo třeba sršní? Tento proces se odborně označuje jako dezinsekce a zahrnuje soubor metod a prostředků určených k hubení hmyzu a dalších členovců. Stejně jako deratizace se provádí pomocí mechanických a chemických prostředků.

Jak se zbavit štěnic?

Mezi největší noční můry každého, kdo pečuje o svou domácnost a dbá na čistotu, patří přemnožení štěnic. Tito škůdci se přes den schovávají ve svých úkrytech, kam patří třeba rámy postelí, prostory za nábytkem nebo pelíšky domácích mazlíčků, ale v noci vylézají ven a živí se lidskou krví. Nechávají za sebou trus v podobě malých černých teček a samozřejmě také štípance, které nepříjemně svědí a otékají.

Pokud si marně lámete hlavu s tím, jak na tyto škůdce vyzrát svépomocí, raději na tuto možnost rychle zapomeňte. Štěnice totiž volně dostupnými přípravky pouze vyrušíte, podráždíte a rozeženete po celém objektu. Nepomůže bohužel ani to, že jich pomocí spreje několik usmrtíte. Ve svých úkrytech totiž štěnice kladou vajíčka, která jsou proti těmto přípravkům odolná.

Jak tedy škůdce rychle a účinně zlikvidovat? Na hubení štěnic si pozvěte profesionály! Ti si prohlédnou váš zamořený objekt, situaci odborným okem zhodnotí a navrhnou nejlepší možné řešení. Během samotného zákroku poté aplikují speciální insekticidy s vysokou koncentrací účinné látky, které není možné zakoupit v běžné drogerii, a váš problém účinně vyřeší.

Zatočte se všudypřítomnými mravenci

Jistě to sami znáte - jednou necháte na lince rozlitou šťávu nebo sladký koláč a za pár hodin se to již kolem hemží otravnými mravenci. Jak se ale vypořádat s tím, když se u vás v domácnosti tito škůdci přemnoží? Abyste zabránili dalšímu znehodnocování potravin a roznášení bakterií, můžete vyzkoušet několik více či méně osvědčených triků:

  • Všechna okna dobře utěsněte.
  • Ucpěte veškeré díry, skuliny a mezery, kudy mravenci dovnitř pronikají.
  • Na okno si postavte květináče s bazalkou, mátou či eukalyptem.
  • Pod oknem zasaďte česnek, cibuli nebo řebříček.
  • Úkryty mravenců postříkejte octovou vodou.
  • Do mravenčích cestiček nasypte prášek do pečiva či pálivou papriku.
  • Parapety a okenní rámy potřete zubní pastou.

Pokud žádná z těchto rad nezabere, nebo se zkrátka do takových opatření nechcete pouštět, další variantou jsou běžně dostupné přípravky z drogerie. Jedná se například o sprej proti mravencům, speciální dýmovnice, prášky, granule, pasti a insekticidy. Ani ty však nemusí být účinné. Jestliže si s přemnožením mravenců dlouhodobě nevíte rady, kontaktujte odborníky na dezinsekci.

Pozor na myši, krysy a potkany

Hlodavci se obecně řadí mezi nejobávanější škůdce. A lidé mají ke svým obavám skutečně důvod. Myši, krysy a potkani se totiž rychle množí, znehodnocují potraviny, ničí majetek a šíří kolem sebe typický zápach. Aby toho nebylo málo, jsou to navíc přenašeči různých nebezpečných infekčních chorob.

Lidé si často myslí, že se hlodavců zbaví svépomocí. Tito nezvaní návštěvníci jsou ale opatrní a zároveň velice odolní, takže si na ně s obyčejnými pastičkami jen tak nepřijdete. Volně dostupné odpuzovače, jedy a insekticidy navíc nejsou zdaleka tak efektivní, jak si možná myslíte. Obsahují pouze malé množství účinné látky a škůdce pravděpodobně usmrtí až za několik dní.

Při podezření na přemnožení hlodavců ve vaší domácnosti je nejlepší okamžitě kontaktovat deratizátory, kteří na místo urychleně pošlou zkušeného pracovníka. Ten nejprve odhalí veškerá riziková místa a úkryty hlodavců. K hubení myší, krys a potkanů poté použije staničky se speciální návnadou, která škůdce přiláká a rychle zlikviduje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?