Japonsko začalo očkovat své zdravotníky proti prasečí chřipce

19. 10. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Japonsko začalo očkovat své zdravotnické pracovníky proti takzvané prasečí chřipce, na kterou v této zemi zemřelo od května již 27 lidí.


Podle sdělení japonského ministerstva zdravotnictví je tato vakcinace prevencí proti pandemickému rozšíření nemoci v nadcházející chřipkové sezoně, uvedla to dnes agentura AFP.

Japonsko disponuje omezenými zásobami očkovací vakcíny domácího původu, dávky proto v první vlně podle ministerstva vystačí přibližně pro 1,8 milionu zaměstnanců ve zdravotnictví.

„Těhotné ženy a lidé s chronickými onemocněními jsou další skupinou, kterou budeme přednostně očkovat od začátku listopadu. Na konci prosince bude následovat očkování malých dětí.“

Ode dneška se vakcinace provádí ve 23 prefekturách, dalších 23 oblastí plánuje zahájit očkovací program později v tomto týdnu. Tokio se připojí jako poslední v termínu po 26. říjnu.

Virus A(H1N1) se po světě šíří od letošního dubna. První případy nákazy se objevily v Mexiku a vzápětí ve Spojených státech. Na celém světě se novým virem podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nakazily již statisíce lidí. Dosud si nemoc vyžádala více než 4500 mrtvých.

V Evropské unii se virem H1N1 dosud prokazatelně infikovalo přes 50.000 lidí, většina z nich nemoc překonala bez výraznějších problémů. Nejpostiženějšími evropskými zeměmi jsou Británie a Německo. V Česku je dosud evidováno 309 případů nákazy, ale žádné úmrtí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?