Jednání o úhradách: bez nadšení, ale s částečnou dohodou

25. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci koalice soukromých lékařů se znovu sešli na ministerstvu, aby jednali o úhradové vyhlášce na příští rok. Kromě stomatologů se shodu najít podařilo, zubaři ale pracují na dalších analýzách, poslat je mají do pátku.


I když na ministerstvu zdravotnictví k úplné shodně nedošlo, o částečném úspěchu zřejmě lze hovořit. Určité ústupky u úhradové vyhlášky si totiž vymohli například ambulantní specialisté, neklesnou jim příjmy o dvě procenta, jak ministerstvo plánovalo.

Také regulace překročení limitu nebudou tak přísné, jak měly být. „Neznamená to spokojenost absolutní, ale jsme schopni fungovat a poskytnout pacientům to, co potřebují,“ komentoval pro Zdraví.Euro.cz výsledky jednání předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko s tím, že se jedná o podobný kompromis, na kterém se již dříve shodli se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

„Ze strany ministerstva bylo řečeno, že je to bez záruky, protože se čeká na výsledky jednání ministra s premiérem, které v tu dobu probíhalo. Pokud by to ale platilo, vrátili bychom se k dohodě, kterou většina segmentu již dříve odsouhlasila,“ dodal Jojko.

Jednání ministra Hegera s ministerským předsedou Petrem Nečasem trvala údajně zhruba pět minut a není známo, že by na něm došlo k nějakému závažnějšímu rozhodnutí.

Dětští praktici nadšeni také neodcházeli

Dílčí shodu se podařilo nalézt i s dětskými praktiky, a to i přesto, že se nepodařilo prosadit náhradu za to, že od dětí nemohou vybírat regulační poplatky.

„Se skřípěním zubů jsme se dohodli,“ potvrdil pro ČTK Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Za pozitivní označil to, že základní měsíční platba za registrovaného pacienta, která měla klesnout o korunu, zůstane na nynější výši 49 a 50 korun podle počtu ordinačních hodin.

Také regulace, které by v případě zpřísnění prý bránily lékařům psát léky a laboratorní vyšetření, zůstanou na úrovni letošního roku. Hodnota bodu, kterými jsou oceněny výkony a podle toho i dostávají lékaři platby, oproti letošku klesne.

Podle Kudyna to dopadne hlavně na prevenci, lékaři se pokusí vyjednat s pojišťovnami nějaké zvýhodnění, aby nemuseli omezit preventivní prohlídky.

Zubaři pracují na dalších analýzách

Rozladěni odcházeli ze schůzky zejména zástupci stomatologů, ministerstvo totiž na jejich původní požadavky nepřistoupilo. Dalo jim ale čas do pátku, aby mohli vypracovat další analýzy.

„Stále nám vadí to samé, ale oni tvrdí, že z právního hlediska z toho ustoupit nemohou, my hledáme cestu, jak to právně obejít. Něco připravíme a uvidíme, co bude dál. Doufáme, že je možné se dohodnout, i když se samozřejmě může stát, že se nedohodneme, protože mám pocit, že někteří lidí z ministerstva se dohodnout prostě nechtějí. Ale nemám na mysli pana náměstka Noska, protože ten se opravdu snaží najít rozumné řešení,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?