Jsme hypochondři a požírači léků?

25. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největšími jedlíky pilulek na světě Francouzi, nejmenší spotřebu vykazují Dánové. Co se spotřebuje u nás ukazuje tabulka, pro srovnání uveďme, že Francouzi nejvíce "zobou" léky proti hypertenzi, antibiotika...


V České republice se za rok 2001 opět zvýšila spotřeba léků

Reklama funguje a pilulky se učí brát i malé děti

Minimálně jednou za měsíc zajdou Češi k doktorovi a odnesou si jeden dva recepty. V obou disciplínách šplháme do světové špičky: v návštěvě lékaře a spotřebě léků se nám na záda dívá skoro celý svět.

“ V roce 1997 připadalo na jednoho občana 15,1 návštěvy u praktického lékaře či ambulantního specialisty. V USA to bylo šest lidí, v EU kolem šesti až osmi návštěv ročně,“ dokládá Pharm. Dr. Josef Suchopár, odborník na lékovou problematiku.

A spotřeba léků na lékařský předpis nebo předepisovaných lékaři se za loňský rok opět zvýšila, výdaje vzrostly o 15 procent proti roku 2000. Vyplývá to ze zprávy Státního ústavu pro kontrolu léčiv o spotřebě léčiv za loňský rok.

Jen za první pololetí 2001 dosáhly náklady na léčiva u Všeobecné zdravotní pojišťovny 9,7 miliardy korun. To je ve srovnání se stejným obdobím roku 2000 více o zhruba 653 milionů. “ Výrazný nárůst nákladů jsme zaznamenali u léků pro pacienty se srdečním onemocněním. Zatímco v roce 1997 přišla naši pojišťovnu kardiovaskulární léčiva na 3,8 miliardy korun, v roce 2000 už to bylo 5,3 miliardy. Naopak pokles nákladů je patrný u léků proti nejrůznějším infekcím,“ říká Jiří Suttner, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Zástupci zdravotních pojišťoven se shodují, že spotřeba medikamentů by v letošním roce mohla být opět vyšší. Podle zprávy lékaři častěji předepisují dražší léky a my se stáváme požírači léků, i když definovaná denní dávka, což je průměr zohledňující obsah účinné látky v tabletě i počet tablet v různých velikostech balení, poklesla. Největšími jedlíky pilulek na světě Francouzi, nejmenší spotřebu vykazují Dánové. Co se spotřebuje u nás ukazuje tabulka, pro srovnání uveďme, že Francouzi nejvíce “ zobou“ léky proti hypertenzi, antibiotika, spací prášky a antidepresiva. U Němců vedou léky proti vysokému jsou tlaku, v Británii protizánětlivé léčiva a prášky na spaní. Spotřeba léků je civilizačním faktorem, čím vyspělejší země, tím větší spotřeba léků, míní někteří odborníci. Je to pochopitelné, prodlužuje se délka života, lidé chtějí žít lépe, bez bolestí a neduhů. Podle Josefa Suchopára je důvod zcela jiný: “ Problém je v tom, že u nás často k lékaři chodíváme i s prkotinami. Vyplývá to tak trochu z naší národní povahy. Léky přímo vyžadujeme. Pokud nám doktor nepředepíše lék, hodnotíme ho negativně - on mi napsal jen acylpyrin. Nejradši bychom dostali hned antibiotika, a nejlépe cizí, vždyť jsme přece hrozně nemocní,“ soudí Suchopár.

Podle Ivana Nováka, přednosty kliniky pediatrie Thomayerovy nemocnice v Praze, nadměrné užívání prášků nepomůže, ale spíše uškodí . “ Pro dospělé je typická obrovská spotřeba léků proti bolestem, na uklidnění či na dobrý spánek. Některé oblíbené medikamenty navíc nepatří zrovna k těm nejvhodnějším, jako například rohypnol. To, že po něm člověk hluboce usne, ještě neznamená, že se dobře vyspí,“ vysvětluje Novák. Ale podle něj správná životospráva vykoná pro zdraví často více. Svou roli hraje i to, že ČR patří stále k zemím, kde jsou léky levné.

Tím, že léky polykáme, i když nemusíme, si můžeme uškodit, souhlasí i Suchopár. “ Má-li někdo vysoký krevní tlak, je jasné, že musí léky užívat, neboť je tu riziko, že může umřít na infarkt. Pokud vás ale trápí rýma, kapky, které si vezmete, sice zmírní příznaky, ale nemoc trvá stejně dlouho,“ tvrdí doktor farmacie. Například antibiotika - jejich nesprávným a nadměrným užíváním si můžeme přivodit problémy, protože na naši chorobu nebudou účinkovat.

Nejvíce jsme loni spotřebovávali tyto druhy léčiv:

Skupina balení ( mil.) průměrná cena ( Kč)

Analgetika proti bolesti 38,99 31,9

Protizánětlivé a antirevmatické přípravky 18,75 72,3

Přípravky proti nachlazení a proti kašli 14,76 50,4

Vitaminy 13,92 61,4 Sedativa 13,6989 ,3

Antibiotika 13,40 180,8 Kardiaka 10,76 76,2

Fytofarmaka 8,14 38,8 Diuretika 7,2945,3

Antihistaminika 7,191 51,3

Psychoanaleptika 6,29203,2

Marta Pawlicová, Večerník Praha, 25.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?