Kam pověsí zachránce?

30. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Cena defibrilátoru je kolem sta tisíc korun. Zatím se ale v České republice jen testuje, protože musí mít vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Odborníci z praxe přístroje doporučili, nyní je řada na ministerstvu zdravotnictví...


Několik tisíc lidí umře zcela zbytečně jen proto, že se jim při zástavě srdce včas nedostane pomoci. Ani nejrychlejší záchranka to mnohdy do deseti minut nestihne. Pomocnou ruku nabízí přístroj, který potřebuje jen sundat ze zdi, umístit na pacienta a pak vše řídí sám.

Praha - Možná už za několik let bude automatický defibrilátor, který se používá při zástavě srdce, nutnou výbavou nejenom velkých center, ale i domácností. Je o tom přesvědčen Zdeněk Schwarz, ředitel pražské rychlé záchranné služby. Přístroj, který poskytne první pomoc při zástavě srdce, podle něj dokáže obsluhovat i laik. Poslední modely dokonce s obsluhou „hovoří“ v libovolném jazyce. Pražská záchranka ročně absolvuje v terénu až šest set resuscitací. Rozhodují vteřiny. „Důležité je v případě infarktu obnovit funkci srdce co nejdříve,“ připomíná Schwarz. „Čím delší je pauza mezi zástavou a obnovou srdeční činnosti, tím ta šance na její obnovu klesá.“ Kardiologové navrhují, aby na odlehlá místa, kam může záchranná služba dojet až za delší dobu, byly umístěny automatické defibrilátory. Nový přístroj je velice jednoduchý. „Stačí nalepit elektrody a přístroj sám vyhodnotí, zda dá pacientovi elektrošok, či nikoliv,“ popisuje Schwarz nejnovější model, který záchrance zapůjčila americká firma. Přístroj zatím mluví anglicky, ale přeložit ho do českého jazyka by podle odborníků nebyl žádný problém. „Problém je ale v informovanosti o tomto přístroji a jeho dostupnosti,“ dodává trochu smutně šéf pražských sanitek.

Cena přístroje je kolem sta tisíc korun. Zatím se ale v České republice jen testuje, protože musí mít vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vážné problémy se podle znalců nečekají, a protože odborníci z praxe přístroje doporučili, je řada na ministerstvu zdravotnictví. To musí stanovit, kam automaty distribuovat, kde by měly být přednostně umístněny a z jakých zdrojů se budou hradit. Defibrilátor může obsluhovat kdokoli, odborníci však soudí, že by bylo účinnější být zaškolen. Podle jejich zkušeností má totiž úplný laik z přístroje přílišný respekt. Není ale podle nich problém naučit s ním zacházet třeba policejní hlídky nebo stálý personál obchodních firem. Přístroje na záchranu lidského života by hlavně měly být rychle po ruce. V Americe je mají ve velkých hypermarketech, jsou povinnou výbavou letadel všech leteckých společností, v Anglii je znají z vlakových i autobusových nádraží. „Jsou v místech největší kumulace osob. Právě tady stoupá procento poruch srdečního rytmu,“ dodává ředitel záchranky. Podle něj i dalších dotázaných by je mohly velká obchodní centra v nejbližší budoucnosti mít i u nás. „Mělo by to patřit k dobrému jménu, že se u nás cítí zákazníci v bezpečí,“ zaznělo nejednou. „Na pražském letišti pracuje nepřetržitě lékařská pohotovostní služba, která má defibrilátory ve svém vybavení,“ informovala mluvčí české správy letišť Anna Kovaříková. Obchodní centra o možnosti pořídit si takový přístroj zatím nevědí, nicméně nejsou proti. „Kdyby se ukázalo, že jde o přístroj zachraňující lidské životy, jistě bychom si ho pořídili, alespoň do těch největších prodejních center,“ sdělil nám Tomáš Fiala ze společnosti Meinl. Ani podle Jany Havlíčkové z firmy Carrefour by nebyl problém si tyto přístroje pořídit. „Pracovníci naší ochranky mají zdravotní kurz a jestli bude obsluha defibrilátoru opravdu jednoduchá, jistě by to zvládli. Myslím si, že by to také přispělo k zlepšení našich služeb zákazníkovi,“ míní. Řediteli záchranky se takový postoj líbí. „Myslím si, že obchodní centra by si nejen takový přístroj koupit mohla, ale měla,“ dodává. „A mohla by to být jedna z forem reklamní kampaně,“ navrhuje. Podle Schwarze je potřeba většího rozšíření defibrilátorů tak velká, že je osobně přesvědčen, že se stane nejen výbavou policejních hlídek, ale i každého motoristy, jako je dnes lékárnička, a možná i každé domácnosti. Místo televize nebo hifi věže si raději koupíme automat na záchranu života.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 30.12.2003

Více se o veřejném přístupu k defibrilaci dozvíte na webové stránce Společné pracovní skupiny pro kardiopulmonální resuscitaci na adrese http:/www.Zdravi.Euro.cz/kpr.htm, kde najdete i dokumenty ke stažení (přednášky, stanoviska odborníků apod.).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?