Kamera zkrátila vyšetření

11. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od listopadu, kdy se při dokončované rekonstrukci opět rozjíždí provoz oddělení nukleární medicíny v Klaudiánově nemocnici, mají jeho pracovníci k dispozici nový přístroj...


Na oddělení nukleární medicíny v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi používají nový přístroj, který umožňuje kvalitnější a zároveň kratší vyšetření orgánů v celém těle.

Mladá Boleslav - Od listopadu, kdy se při dokončované rekonstrukci opět rozjíždí provoz oddělení nukleární medicíny v Klaudiánově nemocnici, mají jeho pracovníci k dispozici ve zkušebním provozu zbrusu nový přístroj, který umožňuje kvalitnější a zároveň kratší vyšetření pomocí emisní tomografie. Jedná se o dvouhlavou rotační kameru Aikon od německé firmy Siemens. Její hodnota se pohybuje okolo 20 milionů korun. Primářka Ingrid Špalková, která do Mladé Boleslavi přišla z Hradce Králové a na oddělení nukleární medicíny působí od loňského roku, je spokojená. „Zkrátil se čas vyšetření asi na polovinu, na čtvrt hodiny. Přístroj nám zároveň umožňuje určení diagnózy s větší citlivostí,“ pochvalovala si Špalková. Informace získané při vyšetření konkrétního orgánu či celého těla se zpracovávají na počítači a zobrazují se ve třech rovinách - zepředu, zezadu a zleva doprava. Systém vyšetření spočívá v tom, že kamera vysílá záření do pacienta. Tělesné orgány ho pak ze sebe vyzařují. „Záření pak snímají detektory, které rotují kolem pacienta,“dodala Špalková. Přístroj se využívá hlavně při spektovém vyšetření. Při nich se používá malého množství radioaktivity k zobrazení orgánu v těle. „Získané obrazy pomohou k přesnější diagnostice nemoci nebo k volbě správné léčby, „konstatovala Špalková. Vyšetření na oddělení nukleární medicíny, které je ambulantním pracovištěm, se provádějí pomocí radioaktivních látek. Ty jsou v malém množství vpichovány do žil. „Jde spíše o funkční vyšetření výměny látkové. Vyšetřujeme kosti, ledviny, játra, srdce, štítnou žlázu, plíce nebo záněty v těle,“ řekla primářka Špalková. Zabývají se zde také diagnostikou zhoubných nádorů. Na nukleární medicíně mají v nabídce možností zahrnutou také paliativní léčbu. „Jde o tišení bolestí, když při rakovině vzniknou metastázy. Například při rakovině prsu či prostaty,“ uvedla Ingrid Špalková. Všeobecně není nutné se nějak speciálně připravovat k vyšetření. „Při některých však vyžadujeme, aby se pacient dostavil nalačno. Jinak lze jíst i pít před i po vyšetření,“ upřesnila Špalková.

MICHAL ŠIMEK, Boleslavský deník, 11.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?