Kazuistika: Náhodně diagnostikovaný thymolipom

26. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tento zajímavý případ byl popsán v Medscape General Medicine. Student medicíny, zdravý 22letý muž, praktikoval se svou studijní skupinou kardiologické vyšetření. Spolužáci u něho při vyšetření zaznamenali posun maxima srdečních ozev doprava, jinak bylo jeho vyšetření v normě...


Echokardiografické vyšetření ukázalo, že studentovo srdce je zcela v normě, jen „něco“ zabírá místo v levé hrudní dutině a srdce je posunuto. Rentgenologicky byla verifikována denzní hmota v levé hrudní dutině.

Dodatečně student udal, že pozoroval zvýšenou námahu a dechové potíže při fyzické zátěži, dával si to však do souvislosti s náročným studiem.

Bioptickým vyšetřením byl diagnostikován thymolipom s laloky zralé adipózní tkáně a nepatrnými ostrůvky tkáně thymu, která obsahovala epiteliální buňky, lymfocyty a Hassalova tělíska.

Po konzultaci s chirurgy podstoupil student zákrok půl roku po stanovení diagnózy. Odstraněný nádor vážil 4300 gramů a byl benigní – viz foto.

Thymolipom je benigní léze a je většinou asymptomatický. Příznaky se objevují v případě, že se tkáň předního mediastina přitlačí na perikard. Patogeneze je zatím kontroverzní, zvažována je teorie hamartomu, neboť se jedná o smíšenou tkáň thymu a tuku, dále pak teorie malformace (z třetího faryngeálního vaku) či teorie hyperplazie thymu.

Zdroj: Medscape General Medicine 6(1),2004 - Case Report: Physical Diagnosis Find - Thymolipoma

MUDr. Gabriela Seltenreichová

autorka je externí spolupracovnicí redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?