Klimakterium, prostě přechod

25. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi čtyřicátým a padesátým rokem věku ženy nastává přechod z plné aktivity vaječníků do období jejich klidu. Poslední menstruační období se odborně nazývá klimakterium či menopauza.


Ženské žlázy s vnitřní sekrecí (vaječníky) produkují pohlavní hormony, zejména estrogeny a gestageny. Nejznámější z nich je progesteron.

Estrogeny a gestageny

Estrogeny (vznikají ve vaječnících, tvořeny jsou zejména ve folikulárním aparátu a v placentě) se podílejí na zrání vajíčka, růstu děložní sliznice, na zadržování soli a vody v organismu, urychlují metabolismus, zvyšují obnovu kostí a mají vliv i na náladu.

Gestageny (vznikají ve žlutém tělísku vaječníků) umožňují přijetí a uhnízdění oplodněného vajíčka a také odloučení zralé sliznice a následnou menstruaci. Jejich sekreci přímo řídí podvěsek mozkový prostřednictvím hypotalamu, jenž pro něj produkuje řídící hormony. Jakmile začnou vaječníky ztrácet schopnost reagovat na ony řídící hormony, klesá produkce ženských pohlavních hormonů a mění se jejich vzájemný poměr.

Nástup se nemění

Preklimakterium a následně klimakterium se dostavuje v poměrně velkém věkovém rozpětí. Některé známky se mohou objevovat již od 40. roku věku. Nejčastěji se uvádí rozpětí mezi 45–52 lety života ženy. Zvláštní je, že se tyto údaje již staletí nemění, a to ani přesto, že se délka lidského života stále prodlužuje.

Až 80 procent žen v tomto období obtěžuje tzv. klimakterický syndrom. Organismus na nedostatek hormonů reaguje velmi nepříjemně – dochází k ovlivnění termoregulace a dostavují se návaly horka, především v horní polovině těla, v oblasti obličeje, na krku a na hrudi, dále nadměrné pocení, časté poruchy spánku, bolesti hlavy, únava, někdy bolesti kloubů a trávicí potíže (zvracení, zácpa).
Klimakterický syndrom se projevuje i v psychice, takže se ženám nevyhne ani podrážděnost, nervozita, stavy úzkosti a občas dokonce ani deprese.

Mnohé ženy udávají současně také problémy při pohlavním styku a opakované výtoky a není výjimkou, že v organismu dochází k ochabnutí vaziva močového systému a tím nastanou problémy s inkontinencí.

Proč přibíráme na váze

Kvůli zpomalenému metabolismu stoupají váhové přírůstky, leckdy až po obezitu. Tělo si totiž pomáhá výrobou hormonů i v tukové tkáni, a proto se začínají u žen po klimakteriu objevovat změny v ukládání tuku. S tím jsou ale spojené nežádoucí zdravotní komplikace. Stoupá hladina cholesterolu v krvi, který se usazuje na cévních stěnách, což vede ke kornatění cév (ateroskleróza), které by se mohlo stát příčinou anginy pectoris, infarktu, mozkových příhod, cévních příhod nebo ischemické choroby dolních končetin. Kromě vysokého krevního tlaku bývá i zvýšená hladina jaterních testů a vyskytují se obtíže s funkcí štítné žlázy.

Změna vzájemného poměru estrogenů a gestagenů zároveň představuje nebezpečí řídnutí kostí (osteoporóza), protože se mění kvalita ukládání vápníku do kostí.
V kostech do té doby probíhala harmonicky vyvážená tvorba nové kostní hmoty a odbourávání staré, zatímco nyní z důvodu nedostatku estrogenů již není novotvorba se ztrátou v rovnováze. Se řídnutím kostí je spojeno nebezpečí zlomenin, nejčastěji krčku stehenní kosti, obratlů a zápěstí.

Volně prodejní pomocníci

Nepříjemných projevů klimakteria může ženu po poradě s gynekologem zbavit hormonální léčba. Lze předepsat hormonální substituční terapii (HRT), která chybějící látky doplní a má pozitivní vliv na metabolismus a kardio-vaskulární systém a zpomaluje proces aterosklerózy. Před nasazením léčby proběhne vyšetření ultrazvukem, aby gynekolog stanovil výšku sliznice děložní dutiny. V ordinaci změří krevní tlak a zjistí hmotnost. Lékař odešle ženu na mamografické vyšetření a někdy doporučí vyšetření tuků v krvi, jaterní funkce či hustoty kostí (denzitometrie). Umělé vyrovnání nedostatku hormonů pomocí substituční terapie dokáže preventivně zlepšit či upravit projevy klimakteria, ale dlouhodobé užívání s sebou nese nebezpečí nežádoucích účinků. Nyní začínají být populární volně prodejné přípravky, které lze koupit jako doplňky stravy. Jsou založeny na fytoestrogenech přírodního původu, jež účinkují obdobně jako přirozené hormony. Pomáhají zmírnit nepříznivé příznaky klimakteria bez výskytu nežádoucích vedlejších účinků.

Odborníci doporučují konzumovat v období klimakteria lehkou stravu s převahou čerstvé zeleniny, ovoce a rybího masa. Ideální je jíst několik malých dávek rovnoměrně rozložených do celého dne. Důležité je i dodržování pitného režimu. Vhodné je omezení potravin a nápojů, které podporují pocení (alkohol, káva, čokoláda, hodně slaná či hodně sladká jídla apod.).
Pocení se dá samozřejmě předejít také vhodným oděvem s krátkými rukávy a hlavně z přírodních materiálů. V noci se lépe spí ve vyvětrané a chladnější místnosti.

Vápník, cvičení, vitaminy…

Řídnutí kostí zapříčiněné nedostatkem hormonů zatím vyléčit nelze, jde mu ale zabránit vhodnými metodami. Znamená to zejména zvýšený příjem vápníku v potravě, pravidelné cvičení a přiměřené zatěžování kostí. Velice vhodné je také zvýšit příjem vitaminu D, který ovlivňuje metabolismus kostí. I nesportovně založené ženy by měly v období klimakteria zařadit do svého programu dostatečné pohybové aktivity. Nejlepší je dosti podceňovaná a opomíjená rychlá chůze, pokud možno každodenní. Doplnit ji může plavání, jízda na kole, tenis či volejbal. Pohyb nejen zpomaluje proces osteoporózy, ale zároveň v těle vytváří endorfiny – hormony štěstí, které mají vliv i na náladu.

Psychická pohoda

Často je důležitá i reakce okolí a jeho empatie vůči ženě v klimakteriu. Pokud má žena návaly horka, bolesti hlavy, je podrážděná a k tomu ještě musí řešit třeba problémy svých tee- nagerů, může reagovat nepřiměřeně. Stejně tak i při partnerských problémech.
Dříve by se žena ve stejné životní situaci zachovala zcela odlišně, kdežto nyní vlivem všech jmenovaných okolností vnímá podněty zcela jinak. Jakmile se špatně vyspí a několikrát za den se celá zpotí, změní se třeba i její výkon v zaměstnání. Naštěstí může zvážit také pomoc psychiatra či psychologa. Vyhledat ji není známkou neschopnosti!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?