Klostridiová kolagenáza v léčbě Dupuytrenovy kontraktury

6. 11. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní studie CORD I prokázala, že Dupuytrenovu kontrakturu lze úspěšně léčit injekcí kolagenázy Clostridium histolyticum. Do studie bylo zařazeno 308 nemocných s kontrakcemi v kloubech přesahujícími úhel 20°.


Autoři nemocným injikovali do postižených šlach metakarpofalangeálních nebo proximálních interfalangeálních skloubení buď kolagenázu (v dávce 0,58 mg), nebo placebo, a to až tři injekce po 30 dnech. Vždy po injekci podstoupili nemocní rehabilitaci kloubů. Ve skupině léčené kolagenázou došlo k velmi významnému zlepšení stavu oproti placebu. U 64 % léčených se kontraktury zmírnily až na úhel 0-5°; v placebové skupině to bylo pouze u 6,8 % nemocných.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky léčby kolagenázou patřil lokální edém, bolest, hematom, pruritus a přechodná regionální lymfadenopatie. U dvou nemocných došlo k ruptuře šlachy a u jednoho vznikl komplexní regionální bolestivý syndrom. I přesto je zřejmé, že léčba kolagenázou je účinná a mohla by nahradit či doplnit operační řešení Dupuytrenovy kontraktury.

New Engl J Med, 2009, 361, p. 968-979

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?