Koblihy recept: základem je kynuté těsto, které se poté smaží v oleji. Ve zdravější verzi se místo toho peče

přidejte názor
smažení koblihy
Autor: Shutterstock.com

Smažené koblihy jsou na vrchu křupavé, posypané cukrem a uvnitř vláčné. Tuto dobrotu přitom vykouzlíte jen z pár ingrediencí. Hlavní roli zde hraje kynuté těsto. Kvůli velkému množství cukru a smažení na tuku by se ovšem měly jíst s mírou. Případně si lze připravit jejich zdravější verzi pečenou v troubě s menším množstvím cukru.

Koblihy jsou populární mezi lidmi všech věkových kategorií. Dříve se připravovaly spíše jen ke slavnostním příležitostem. O jejich významu vypovídá, že podstatnou roli sehrály i v dobře známé pohádce O koblížkovi. Přestože ty tradiční mají do zdravého dezertu daleko, jednou za čas si na nich každý rád smlsne.

Co se dozvíte v článku
  1. Domácí koblihy recept
  2. Koblihy recept: hrníčkové koblihy a jejich odlehčená verze
  3. Jak zlepšit nutriční hodnotu koblih?
  4. Tipy k přípravě koblih
  5. Historie koblih

Domácí koblihy recept

150 minut
18 až 20

Recept na domácí koblihy není složitý, ale je k němu třeba mít dostatek času. Kynutí si ho žádá. Kdo by se zdráhal je smažit na sádle, dobře k tomu poslouží i ghí, eventuálně řepkový olej. Jestli chcete, aby výsledek stál opravdu za to, na náplni nešetřete.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 40 g másla,
  • 40 g krupicového cukru,
  • 30 g droždí,
  • 4 žloutky,
  • 10 g vanilkového cukru,
  • 2 lžíce rumu,
  • citronová kůra,
  • špetka soli,
  • sádlo,
  • meruňkový džem,
  • moučkový cukr s vanilkou na poprášení.

Postup

  1. Nejdříve si připravíme kvásek, a to tak, že do zhruba 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme do něj lžičku mouky společně se lžičkou cukru. Vše zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně čtvrt hodiny odležet.
  2. Než vzejde kvásek, začneme si připravovat těsto. Do mísy vložíme změklé máslo a utřeme ho s cukrem do pěny. Do ní zašleháme postupně žloutky, vanilkový cukr, rum a citronovou kůru. Dále do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli.
  3. Na řadu přichází vzešlý kvásek, který opatrně zapracujeme do těsta. Podle potřeby do něj přilijeme zbývající mléko. Těsto přitom hněteme rukama, popřípadě v robotu s hákem, než bude hladké a elastické.
  4. Povrch těsta lehce poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto 60 až 90 minut odležet. Těsto by za tu dobu mělo zdvojnásobit svůj objem.
  5. Poté těsto rozdělíme na cca 50g části. Každou z nich svineme do kuličky a hotové je opět zakryjeme a necháme ještě 30 až 45 minut kynout. V polovině této doby je nezapomeňte otočit.
  6. V hrnci posléze necháme rozehřát dostatečnou vrstvu sádla, aby v ní koblihy mohly plavat. Postupně je do něj vkládáme tak, aby jejich horní strana při kynutí směřovala při smažení dolů.
  7. Zprvu je smažíme zhruba 2 minuty zakryté pokličkou. Po otočení je přibližně stejnou dobu smažíme už nezakryté dozlatova.
  8. Zlatavé koblihy položíme na mřížku nebo ubrousek, kde je necháme okapat. Až trochu vystydnou, naplníme je pomocí cukrářského sáčku džemem a jejich vršek poprášíme moučkovým cukrem.
Hodnocení
4.8 7x

domácí koblihy

Koblihy recept: hrníčkové koblihy a jejich odlehčená verze

130 minut
12–14

Recept na koblihy lze mírně poupravit, aby nebyly tak kalorické. My jsme za tím účelem použili méně cukru, jako náplň zvolili 100% džem bez přidaného cukru a místo smažení je upekly, aby neobsahovaly tolik tuku.

Ingredience

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky,
  • ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky,
  • ²⁄₃ hrnku vlažného mléka,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • 3 až 4 lžíce třtinového cukru,
  • 1 vejce,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 lžíce ghí,
  • špetka soli,
  • 1 lžíce rumu,
  • 100% ovocný džem bez přidaného cukru,
  • kokosový cukr na posypání.

Postup

  1. Začneme přípravou kvásku. Ten vytvoříme tak, že smícháme čtvrt hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru a droždím. Následně ho necháme přibližně 10 minut odležet.
  2. Mezitím do mísy nasypeme obě mouky, zbylý cukr, sůl a vanilku. Všechny ingredience promícháme. K nim dodáme vejce, rozpuštěné ghí a vzešlý kvásek. Současně pozvolna přiléváme zbylé mléko tak, abychom získali měkké, mírně lepivé těsto.
  3. To budeme hníst zhruba 5 až 8 minut. Poté ho zakryjeme utěrkou a necháme kynout 45 až 60 minut. Posléze těsto vyválíme na tloušťku zhruba 1,5 cm a vykrájíme z něj skleničkou kolečka. Ta přendáme na plech, kde je necháme kynout dalších 20 až 30 minut.
  4. Po vykynutí je vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde se budou péct zhruba 15 minut dozlatova. Po upečení každou koblihu lehce potřeme ghí. Až trochu zchladnou, naplníme je pomocí sáčku džemem. Zbývá už je jen poprášit kokosovým cukrem.
Hodnocení
4.6 9x

Jak zlepšit nutriční hodnotu koblih?

Asi nikoho nepřekvapí, že koblihy se nepovažují za zrovna dvakrát zdravé jídlo, spíše naopak. Je to dáno tím, že obsahují vysoké procento cukru a následně se smaží na tuku. Lze tedy říci, že jde o kalorickou bombu, z níž byste toho po nutriční stránce mnoho nezískali. Maximálně může tělu dodat rychlý přísun energie kvůli obsaženým sacharidům. 

Existují nicméně zdravější varianty koblih, kdy se při přípravě těsta využívá místo klasické mouky celozrnná nebo rafinovaného cukru ten třtinový či kokosový. Také se k oslazení pečiva hodí javorový sirup či datlová pasta. Odlehčit lze i náplň, a to tím, že v ní snížíte obsah cukru. Kromě toho udělá své už jen to, pokud místo smažení koblihy upečete v troubě. 

Když si ke koblize vezmete zároveň kousek ovoce, svému tělu dodáte navíc vlákninu a ta se postará o pomalejší vstřebávání kalorií. Bílkoviny nebo omega-3 mastné kyseliny můžete doplnit tím, když si koblihu dáte společně s bílým jogurtem s trochou chia semínek. 

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi
Přečtěte si také:

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

Tipy k přípravě koblih

Jedná se o smažené pečivo připravované obvykle nasladko. Připravit si domácí koblihy je poměrně jednoduché, potřebujete k tomu jen mouku, droždí, cukr, žloutky a tuk na smažení. A samozřejmě sladkou náplň. Tu je možné vložit buď do těsta, nebo vpravit už do usmažených koblížků. 

Na smažené koblihy je ideální hladká mouka. Uhnětené těsto se následně nechává vykynout pod utěrkou. Dobré ovšem je, aby už vytvarované koblihy byly nějakou dobu i na vzduchu. Když totiž trochu oschnou, měly by do sebe při smažení nasát méně tuku. Pokud jde o jejich smažení, máslo není nejvhodnější volba, jelikož se lehce přepaluje. Lépe se ke smažení hodí sádlo. 

Někdo upřednostňuje tvarohové koblihy před těmi klasickými. Tvarohové těsto totiž nepotřebuje kynout. Výborné jsou navíc samy o sobě, takže nevyžadují ani plnění náplní, na závěr je lze pouze obalit v cukru. Jde proto o takový recept na rychlé koblihy, které jsou zároveň jednodušší na přípravu. 

Historie koblih

Na pečivu podobném koblihám si pochutnávali už starověcí Římané. Na základě kulatého tvaru ho nazývali globi, přesněji řečeno se jednalo o smažené koule, které bývaly polité medem. V Rakousku a Německu koblihy označují jako Krapfen, v severní části Německa se lze spíše setkat s názvem Berliner. Tradičně se dělají s meruňkovou marmeládou. 

U nás se vždy nejvíce dělávaly hlavně kolem masopustu. Jde o typickou masopustní pochoutku, která se obyčejně plní marmeládou, povidly nebo mákem. Přidávalo se do nich ale i ledajaké koření a bylinky, nejčastěji šlo o řeřichu, šalvěj či kdoule. Svým vzhledem údajně evokovaly slunce, kterého si v té době lidé moc neužili.  

Plníte koblihy před usmažením, nebo až po něm?

  • Zásadně před
    0 %
  • Plním je, až když jsou hotové
    50 %
  • Koblihy jsem nikdy nedělal/a
    50 %

Recept na masopustní koblihy se lehce liší ves od vsi. Na Valašsku například k jejich smažení používali bukvicový olej, na Uherskohradišťsku v nich zase chyběla náplň. To aby se daly dobře napichovat na rožeň, aniž by hrozilo vytečení náplně. Někde je k usnadnění tohoto výkonu dělávaly rovnou s dírou uprostřed. 

Zdroje: regiony.rozhlas.cz, zlin.rozhlas.cz, zakrasnejsivimperk.cz, caloriemenu.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek