Kolorektální karcinom: lékaři vkládají naději do léku na bázi platiny

19. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Oxaliplatina je nový chemoterapeutický lék na bázi platiny. Lékaři do něho vkládají velkou naději pro nemocné s kolorektálním karcinomem. Lékaři dosud předpoládali, za to, že pomáhá pouze pacientům v pokročilém stadiu onemocnění. Nová studie ale ukázala, že lék může pomoci i těm, kteří onemocnění mají bez metastáz...


Oxaliplatina je nový chemoterapeutický lék na bázi platiny. Lékaři do něho vkládají velkou naději pro nemocné s rakovinou tlustého střeva.

„Až dosud se mělo za to, že pomáhá pouze pacientům v pokročilém stadiu tohoto onemocnění, kdy jsou četné metastázy. Nová studie ale ukázala, že lék může pomoci i těm, kteří onemocnění mají v prvopočátku, tedy bez metastáz. To by znamenalo, že dokážeme mnoho lidí zachránit,“ řekla docentka Jitka Abrahámová z onkologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice v Praze.

Lék je dosud registrován pouze v Americe a v zemích Evropské unie (více ZDE). V České republice registrován zatím není. Pro potřeby jednotlivých pacientů je však ze zahraničí dovážen a čeští lékaři s ním tedy léčit mohou. Léčba trvá zhruba půl roku, přijde na 150 tisíc korun a plně ji hradí zdravotní pojišťovna.

„Oxaliplatina má mnohem méně nepříznivých vedlejších účinků než starší léčiva. Jsme rádi, že pomáhá i pacientům, u nichž se metastázy ještě nestačily rozvinout, což je nesmírně důležité pro celkový další vývoj léčby,“ řekla Abrahámová.

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM:
Každý rok v ČR onemocní 7350 osob4350 lidí na tuto nemoc zemřeU mužů je to druhé nejčastějšínádorové onemocnění po rakovině plica u žen pak po rakovině prsu.

Rozhodující je prevence

Její kolega profesor Jan Žaloudík z Masarykova onkologického ústavu v Brně a děkan tamní lékařské fakulty uvedl, že stále ale platí, že je mnohem lepší prevence, a když už jsou prvotní potíže, například krev ve stolici, pak okamžité podrobné vyšetření. Pak je největší úspěch na vyléčení, a to i klasickými metodami.

„Prevence je nesmírně důležitá. Patří k ní nahradit živočišné tuky rostlinnými, omezit spotřebu červeného masa, zvýšit obsah vlákniny v potravě, omezit alkohol, nekouřit a zajistit tělu dostatek pohybu,“ řekl profesor Žaloudík.

Česká republika v těchto nemocných má smutný primát. Patří jí totiž první místo v Evropě vzhledem k počtu obyvatel a jedno z prvních míst na světě. Proto lékaři vítají, že mají k dispozici nový lék, kterým mohou zachránit tisíce lidí.

DÁLE ČTĚTE:
Stane se virtuální kolonoskopie screeningovým vyšetřením?
Screening zrádného karcinomu
Umíme předcházet lokoregionálním recidivám kolorektálního karcinomu?

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?