Komora nelékařů na ochranu jejich práv

13. 4. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V současné době probíhá velmi aktivní jednání přípravného výboru komory nelékařů, který je složen ze zástupců 26 profesních organizací nelékařských zdravotnických pracovníků.


Vnímáme tento akt jako průlom v postavení nelékařů v procesu poskytování zdravotní péče. Bohužel někteří členové nelékařských povolání nechápou význam a dopad na každodenní činnosti v celém systému. Podezírají Českou asociaci v čele s její prezidentkou, že vznik komory je podpořen politickou objednávkou. Opak je pravdou. Iniciativa sice vzešla z České asociace sester, ale požadavek vznikl nejen tam, ale i v dalších profesních a odborných společnostech sdružujících nelékaře. Tito lidé velmi rychle pochopili nutnost sdružení se v jednu silnou organizaci hájící zájmy nelékařů. Proto nás velmi mrzí naprosto zbytečné až osobní útoky na členy prezidia České asociace sester. Jsme přesvědčeni, že je to vše jen důsledek nízkého povědomí o potenciálních možnostech hrozbách, které mohou mít dopad na nelékařské profese i v budoucnu.

Snad mnozí časem pochopí, že je nutné, aby příslušníci nelékařských profesí měli také svoji ochranu, a to nejen profesní pro vyjednávání o podmínkách poskytování zdravotní péče, ale i v oblastech, jako je kvalifikace, personální zabezpečení provozů, ochrana při soudních přích, komora bude své členy zastupovat při jednáních se zdravotnickými pojišťovnami v rámci poskytování zdravotní péče.

Důvodem vzniku komory vůbec není politická zakázka. Komora musí být velmi silná, aby mohla vstupovat do procesů jednotlivých zdravotnických povolání nelékařů, která jsou regulována a spravována stále ještě zákonem č. 96/2004 Sb. Poslední dobou se na různá profesní sdružení stále častěji obracejí nejen orgány státní správy, ale i samosprávy a především orgány činné v trestním řízení, chtějí od nich odborná stanoviska a soudně znalecké posudky k jednotlivým případům. Aby takováto stanoviska byla právně platná, musí organizace, která je vydává, existovat ze zákona. Dále je nutné, aby organizace zastupující nelékařská povolání, mohla výrazně ovlivňovat správnou zdravotnickou praxi. K tomu však potřebuje pravomoci a povinnosti, které plynou ze zákona. V této době mají sice společnosti poměrně široké pravomoci, které jsou akceptovatelné jak státní správou, tak samosprávou, ale je to stav, který funguje na základě dobrovolnosti a ochoty ke spolupráci, která není-li tvořena legislativním rámcem, nemusí být trvalá. S problémy přicházejícími do českého zdravotnictví může být i ochota spolupracovat u některých subjektů problematická.

Členy přípravného výboru komory jsou až na dvě všechna registrovaná nelékařská povolání ze zákona č. 96/2004 Sb.: Česká asociace zdravotních laborantů; Česká farmaceutická společnost ČSL JEP; Česká konfederace porodních asistentek; Česká společnost fyziků v medicíně; Společnost instrumentářek; Česká společnost ortoptistek; Česká společnost pro zdravotnickou techniku; Federace ortotiků a protetiků; Komora záchranářů ZZS ČR; Komora zubních techniků; Společenstvo českých optiků a optometristů; Společnost biomedicínského inženýrství a lékařské informatiky ČSL JEP; Společnost nukleární medicíny; Společnost pro transfuzní lékařství ČSL JEP; Společnost radiologických asistentů ČR; Unie fyzioterapeutů; Unie nelékařských pracovníků zdravotnických záchranných služeb ČR; Unie porodních asistentek; Asociace dentálních hygienistek; Asociace domácí péče ČR; Asociace klinických logopedů ČR; Asociace zrakových terapeutů; Česká asociace adiktologů; Česká asociace ergoterapeutů.


O autorovi: Ing. Bc. Irena Kouřilová, viceprezidentka ČAS

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?