Kondom pomáhá zastavit krvácení při primární poporodní hemorrhagii

23. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v bangladéšské Dhace otestovali jednoduchou metodu děložní tamponády pomocí močové cévky a běžného kondomu. Ve všech 23 případech byla metoda úspěšná, krvácení ustalo do 15 minut a nebyla nutná žádná další intervence...


Primární poporodní hemorrhagie představuje vedoucí příčinu mateřských úmrtí ve vyspělých i rozvojových zemích, kde usmrtí každoročně kolem 150 000 žen.

Lékaři v bangladéšské Dhace otestovali jednoduchou metodu děložní tamponády pomocí močové cévky a běžného kondomu. V období červenec 2001 – prosinec 2002 zaznamenali 152 případů těžkého poporodního krvácení. 109 případů řešili medikamentózně, 23 chirurgicky (T-Lynch steh) a ve 23 případech použili děložní tamponádu pomocí kondomu. Posledně jmenovanou metodu aplikovali v případech děložní atonie a při krvácení souvisejícím s poruchami placentace, kdy běžné podání uterotonik nevedlo k úspěchu. Rodičkám s příznaky hemorrhagického šoku aplikovali tamponádu neprodleně, jako primární léčebné opatření. Ve všech případech byla metoda úspěšná, krvácení ustalo do 15 minut a nebyla nutná žádná další intervence.

Za aseptických podmínek je na pryžový močový katétr upevněn pomocí vlákna kondom. Močový měchýř je derivován permanentní cévkou. Kondom je pak vložen do dělohy a naplněn fyziologickým roztokem na objem 250-500 ml. Po dosažení hemostatického efektu je aplikace roztoku zastavena a katétr uzavřen. Dlouhodobá kontrakce dělohy je udržována intravenózní infuzí oxytocinu. Preventivně jsou podávána antibiotika. Tamponáda je ponechána v děloze 24-48 hodin.

Hydrostatická tamponáda dělohy pomocí močové cévky a kondomu je efektivní, levná, snadno použitelná metoda kontroly některých typů poporodního krvácení. Zvláště cennou může být v podmínkách zdravotnictví rozvojových zemí.

Zdroj:

Medscape: Use of a Condom to Control Massive Postpartum Hemorrhage

MUDr. Petr Křepelka, www.Zdravi.Euro.cz, 22.10.2003

Autor je externí spolupracovník redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?