Konference plzeňského regionu ČAS

14. 5. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce

Česká asociace sester, Region plzeňský, ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Plzeň, pořádala dne 27. 3. 2014 v pořadí již pátou konferenci na téma Kvalita laboratorních vyšetření závisí na kvalitě preanalytické fáze. Kvalita života závisí na kvalitě partnerských vztahů.




V úvodu přivítala více než 70 účastníků konference, čestné hosty a přednášející předsedkyně výboru plzeňského regionu České asociace sester Mgr. Nina Müllerová. Program konference byl záměrně zvolen tak, aby si účastníci odnesli nejen důležité informace pro ovlivnění kvality laboratorních vyšetření, ale také pro svůj osobní život v partnerských vztazích, a to díky vyslechnutí přednášky docentky Laury Janáčkové. Pozvání do čestného předsednictva přijali Ing. Bc. Andrea Mašínová, MBA, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, a doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc., děkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Paní náměstkyně ocenila skladbu přednášek v odborném programu a zdůraznila význam předávání informací z klinických laboratoří sestrám: „Očekávám, že si každý z konference odnese takové informace, které nás v kvalitě posunou zase o kousek dopředu.“ Děkan Holubec v úvodu řekl, že je velmi důležité zajímat se o novinky, které mohou ovlivnit výsledky diagnostiky pacientů, že v této oblasti je učiněn obrovský pokrok, a popřál přítomným úspěšný průběh konference. Hostem konference byla též Mgr. Veronika Di Cara, členka prezidia ČAS.

Preanalytickou fázi hematologických vyšetření popsala MUDr. Pavla Šigutová jako stavebnici složenou z mnoha stavebních kostek. Na dodržení podmínek preanalytické fáze vedoucí ke správnému laboratornímu výsledku mají sestry mimořádný vliv. Důležitá je příprava pacienta před odběrem krve. Na příkladu z praxe ukázala, jak významná fyzická zátěž a dehydratace před odběrem krevního obrazu spolu s chybným náběrem z infuze vede k nesprávnému laboratornímu výsledku. Doporučila též dbát na správné pořadí odběrů, exspiraci zkumavek a dodržení správného množství odebrané krve v poměru k antikoagulanciím. Zároveň upozornila na léky, které mají mimořádný vliv na výsledky koagulačního vyšetření; laboratoř proto vyžaduje uvádět na žádanku o koagulační vyšetření druh použité antikoagulační léčby. K preanalytické fázi patří také dodržení podmínek transportu vzorku do laboratoře – teplota, doba transportu. S ohledem na stabilitu primárních vzorků nesmí doba transportu primárního vzorku do laboratoře překročit dvě hodiny. Výjimkou je stanovení anti-Xa či APTT heparinizovaných pacientů, kde je vzorek stabilní pouze jednu hodinu od odběru. Závěrem poděkovala přítomným za spolupráci, která vede ke snižování počtu preanalytických chyb.

MUDr. Vlasta Petříková se zaměřila na chyby, které se vyskytují v „Preanalytické fázi biochemických vyšetření“. Při rozložení chyb laboratorních výsledků převažují preanalytické zdroje chyb, studie uvádějí, že až 70 % chyb lze předvídat, a tudíž jim předcházet, 26–30 % chyb přímo ovlivnilo diagnostickou a léčebnou péči o pacienta a 6–12 % chybných výsledků poškodilo pacienta. Zdroje preanalytických chyb se vyskytují již v přípravě pacienta, dále při odběru biologického materiálu, jeho úpravě, skladování nebo transportu. Nejčastěji se vyskytuje stále chybná identifikace vzorku – záměna vzorku pacienta. Zásadou je nejprve označit zkumavky a před odběrem znovu překontrolovat! Uvedla několik kazuistik: Co může způsobit přelévání krve mezi zkumavkami?! Odběry krve z kanyly, do které nedávno kapala, nebo dokonce kape infuze! Připomněla pravidla transportu biologického materiálu do laboratoře a vyzdvihla i další faktory, které mohou ovlivnit výsledky některých vyšetření. Závěrem zdůraznila, že laboratorní chyby vůbec nemusí vzniknout v laboratoři! O znehodnoceném materiálu (výsledku) se laboratoř vůbec nemusí dozvědět, proto je nutné sporné výsledky okamžitě řešit s laboratorními pracovníky. Mezioborová spolupráce při řízení procesu preanalytické fáze má ještě značné rezervy a takové odborné akce jsou vítanou pomocí.

Otázkám, jak předejít nežádoucím událostem, které jsou způsobeny ještě před přijetím do klinické laboratoře, se věnoval Bc. Peter Lajoš ve sdělení „Neshody na příjmu biologického materiálu, jejich sledování a řešení“. Sledování neshod na příjmu biologického materiálu je jedním z požadavků normy ISO 15189. Pro zjednodušení evidence využívají zadání neshody do laboratorního informačního systému Open LIMS – fiktivní metoda s kódem 999 a možností výběru typu neshody v nabídce. Pro zadávání typu neshody mají vytvořenou Pracovní instrukci a pro odmítnutí vzorku na příjmu biologického materiálu je rovněž zpracován standardní postup. Neshody v biochemických laboratořích ÚKBH lze rozdělit pro biochemickou i hematologickou část, pokud mají příznak „!“, jedná se o neshody vzniklé na zdravotnických pracovištích, pokud jsou označeny uvozovkami, jedná se o neshody vzniklé na pracovišti laboratoře. Na příkladech uvedl přehledy, které lze z informačního systému získat, ukázal, jak probíhá komunikace mezi ním a vrchními sestrami jednotlivých pracovišť při provádění nápravných a preventivních opatření. Zavedením měsíčního hlášení o výskytu různých typů chyb na poradách vrchních sester a individuální komunikací se podařilo výskyt chyb výrazně snížit a tento trend pokračuje.

Sdělení na téma „Proč je kontrola POCT glukometrů důležitá?“ přednesla Ing. Kateřina Bršlicová a připomněla, že se jedná o systém určený pro selfmonitoring pacientů in vitro stanovení koncentrace glukózy v kapilární krvi. Nemocnice disponuje dvěma sty přístrojů, které všechny vyžadují provádění interní a externí kontroly kvality vyšetření, které probíhají v pravidelných cyklech a účastníkovi (v tomto případě laboratoři) je vydáváno osvědčení o účasti a certifikát. Upozornila na interference vlivem hematokritu, kyslíku nebo řady látek, které při elektrochemické detekci poskytováním elektronů mohou způsobit falešně zvýšení hodnoty glukózy. Připomněla zásady pro použití glukometru a odběru kapilární krve = zajistit dostatečné prokrvení bříška prstu, po dezinfekci nutné oschnutí místa vpichu, první kapku krve setřít a vyloučit mačkání prstu. V případě infuzí dostatečná doba odběru po skončení infuze!!! Při otevření nové krabičky s testovacími proužky zapsat datum otevření na krabičku. Při použití nové šarže testovacích proužků je vhodná interní kontrola kvality provedená pracovníkem klinické laboratoře. Při naměřené glykemii ? 3,0 mmol/l a ? 15,0 mmol/l zaslat kontrolní náběr do laboratoře.

Účastníky zaujalo velmi prakticky pojaté sdělení „Využití elektronické žádanky na Klinice onkologie a radioterapie FN Plzeň“ vrchní sestry této kliniky Mgr. Simony Boudové. Autorka jasně odpověděla na otázku „Jak to chodí u nás?“ a předvedla názorně, jak je po indikaci lékaře k provedení laboratorního vyšetření proveden výběr žádanek pro konkrétní laboratoř a jak si lze nadefinovat skupiny vyšetření, která se provádějí častěji nebo u určité skupiny diagnóz. Připomněla, že tvorba nabídky probíhala ve spolupráci se sestrami, vytvořily si nápovědu a různé „vychytávky“. Nezapomněla pochválit výbornou spolupráci s experty správy informačního systému a jednotlivých laboratoří. Všechny pobavila slovy: „Je dobré si s tím chvilku pohrát a pak to baví i naše holky 50+.“

RNDr. Jindra Windrichová, Ph. D., se ve svém sdělení „Imunoanalytické vyšetření ve výzkumu“ zaměřila na provádění odběrů pro výzkum a přiblížila posluchačům snahu výzkumníků přenést biomarkery objevené v primárním výzkumu k pacientovi a naučit se je správně používat. Odběry pro výzkum znamenají vysoký počet vzorků. Pro představu při zařazení 150 pacientů do výzkumu na 3 roky se může jednat až o 5400 zkumavek, které musí být řádně označené a uskladněné v mrazicích boxech při stálé teplotě na –70 °C. Význam výzkumu přiblížila na onemocnění ovariálního karcinomu, který je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí u žen v EU, v ČR je incidence 24/100 000 žen za rok. Většina ovariálních karcinomů je diagnostikovaná v pozdním stadiu. Časná stadia, u kterých je ještě léčba úspěšná, jsou téměř vždy bez klinických příznaků – „tichý zabiják“. Proto je důležité odesílat pacientky s podezřením na karcinom do specializovaných center. Zmínila též studii, která je zaměřena na rozložení hodnot vitaminu D v české populaci. Je všeobecně známé, jak důležitou roli na tvorbu aktivního vitaminu D hraje slunce, a tak závěrem popřála přítomným hodně pobytu na slunci a poděkovala za dosavadní spolupráci.
Mgr. Nina Müllerová představila ve svém sdělení projekt Zvýšení kvality a efektivnosti systému transportu vzorků biologického materiálu ve FN Plzeň, který je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Šance pro Váš rozvoj. Evidenční číslo: CZ.1.06/3.2.01/09.08274. Důvodem zavedení potrubní pošty v areálu Lochotín bylo práci zdravotníkům zjednodušit, zefektivnit a zautomatizovat. Denně je přijato do laboratoří 3500–3700 vzorků. Rozhodování o diagnóze, prognóze a postupu léčení je často postaveno na výsledcích a interpretaci laboratorních vyšetření. Chybné výsledky nebo interpretace tak mohou způsobit nevratné poškození pacienta. Do transportu vzorků je zapojen vysoký počet zaměstnanců – sanitářů nebo sester, často jsou déle než 30 minut mimo stanici. Délka doby dodání vzorku do laboratoře zkracuje dobu dodání výsledku klinikovi a v neposlední řadě se jedná o zbytečné zatížení výtahů. Zavedení potrubní pošty bylo možným řešením. Zahájení provozu se očekává do konce 1. pololetí 2014. Jedná se o velmi složitý proces, který bude vyžadovat přesné nastavení a zaškolení uživatelů. Jak to vypadá v praxi s již zavedenou potrubní poštou, zhlédli účastníci v názorném filmu.

Svěží jarní vítr, humor, vtip a nadhled vnesla do sálu svojí prezentací na téma Partnerské vztahy půvabná doc. PhDr. Dr. Phil. Laura Janáčková, CSc., z Institutu partnerských vztahů, která jak sama sdělila, se teprve ve třetím manželství naučila být šťastnou potvorou. Jestliže si mnohé z nás dosud lámaly hlavu nad složitostí partnerských vztahů, po přednášce paní docentky mají jasněji. Vše je nakonec vcelku prosté a začalo to, jak jinak, u Adama. Tentokrát však nebyla řeč o Evě, ale o Lilith, divoké a nezávislé ženě, která se odmítla podrobit muži. Podle některých legend byla pak právě ona tím hadem, který Evě podal jablko. Adam, Eva a Lilith tak představují první partnerský trojúhelník a zároveň dimenzi dominance a submise, která provází svět mužů a žen od nepaměti. Po zajímavém historickém exkurzu nás paní docentka ujistila, že jedinou preferencí muže při výběru ženy je její atraktivita, kdežto preferenční volbou žen je status muže spolu s potřebou ochrany a laskavosti. Super ctižádostivé a výkonné manažerky nechť se zamyslí nad výrokem paní docentky o přímé úměře: „Čím výše žena v kariéře a vzdělání vyšplhá, tím méně šancí na vhodného partnera má …“ Muži si zkrátka nepřejí ženy, které by je převyšovaly. Nezbývá tedy než se opřít o prosté, praktické a fungující rady. Ovšem ty se liší podle věku dané ženy (jak jinak). A tak ty mladší mohou bez problémů ohromovat svými půvaby, smyslnýma očima, plnými ústy, zdravou pletí bez vrásek a tvarem těla v podobě přesýpacích hodin. V klimakteriu atraktivita ženy prudce klesá a zbývá tak pravidlo UF, tj. uklizeno a kus flákoty. I dnes platí očekávání generace našich otců shrnuté pod zkratku SOS: starostmi nezatěžovat, obdiv stále, sex, kdy se jim zachce. Správná potvora si pak musí umět poradit i s nepříjemnou skutečností, že muži chtějí vlastnit a nechtějí se dělit. A co platí na všechny muže bez rozdílu? Přece obdiv stále! Ač se nám nechce (a ono také není vždy proč, že…), obdivujme naše muže, jinak si ocenění najdou jinde, tj. u pořádné a poučené potvory. Mnohé z účastnic se tak v den přednášky vracely domů s předsevzetím, že ihned ve dveřích potěší svého miláčka jedinou výstižnou větou: ÓÓÓ VELIKÝ. Ale myslet je třeba i na vlastní relaxaci. Pro sestry je prý nejlepší ta pod zkratkou SOS: sport, shopping, sex. A se kterým mužem je nejvhodnější relaxovat? S tím, který má široká ramena, úzké boky a pevné, malé pozadí. Takový je totiž nejvýkonnější!

Mgr. Veronika Di Cara pozdravila účastníky jménem prezidia ČAS, popřála účastníkům konference Regionu Plzeň mnoho stimulujících poznatků a podnětů pro jejich zodpovědnou, náročnou a smysluplnou práci! Zaměřila se na výsledky průzkumu „Pracovní podmínky českých zdravotníků 2013–14“, které odhalily značné nedostatky, jako jsou vysoké počty klientů na 1 sestru, velké množství práce, velká vyčerpanost po službě, problémy čerpat povinnou přestávku po 6 hodinách práce, mnoho administrativy, která nezvyšuje kvalitu poskytované péče, a problémy v komunikaci s nadřízenými. Prezidium ČAS hledá řešení zjištěných problémů tím, že se o alarmující situaci mluví, je efektivní spolupráce s Hlavní sestrou ČR a připravuje se nová metodika objektivního výpočtu ošetřovatelské zátěže, v plánu je úprava personální vyhlášky nebo ošetřovatelské dokumentace. Zdůraznila, že zpětná vazba z praxe je NUTNÁ! Samo se to nevyřeší! Své zájmy si musíme hájit sami!

Závěrem zaznělo téma balíčku ICN na rok 2014 k Mezinárodnímu dni sester „Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví“. Balíček obsahuje 7 kapitol, ve kterých se zabývá problémy, proč dochází k úbytku této důležité pracovní síly na celém světě, plánováním pracovní síly, měřením pracovní zátěže sester, dále upozorňuje, jak důležitou roli hraje v práci sester pracovního prostředí, zaměřuje se na zlepšení procesu učení a výsledků a závěrečná kapitola připomíná, co je třeba vzít v úvahu, aby byl zachován zásadní zdroj v systému zdravotních služeb. Balíček zahrnuje 6 příloh s konkrétními nástroji pro plánování pracovní síly nebo odkazy na webové stránky či přehledy stanovisek a informací vydaných ICN. Více informací je možné získat na http://www.icn.ch/publications/2014-nurses-a-force-for-change-a-vital-resource-for-health/ (www.cnna.cz, překlad ICN balíčku na stránkách MZ ČR a NCO NZO).

O autorovi| Mgr. Nina Müllerová, vedoucí oddělení Centrum řízení kvality, Fakultní nemocnice Plzeň (mullerova@fnplzen.cz)

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?