Kongres Sigma Theta Tau International v Praze

24. 9. 2013 9:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Ve dnech 22.–26. července 2013 proběhl v Praze v hotelu Hilton významný kongres prestižní sesterské mezinárodní organizace Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing. Kongres je tradičně určen pro vzájemnou výměnu výsledků ošetřovatelského výzkumu.




Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing je prestižní mezinárodní sesterská organizace sdružující ošetřovatelské lídry, vědce a pedagogy. Založena byla v roce 1922 v USA na Indianopolis University tamními šesti studenty oboru ošetřovatelství. Od doby vzniku používá název odvozený od počátečních písmen řeckých slov, která představují základní pilíře poskytovaných služeb, profesionálních snah a síly vůdců. Sigma se odvozuje od řeckého slova „storgé“, což je v překladu láska, Theta od „tharsos“, což je odvaha, a „timé“ znamená čest. K symbolům organizace patří fialový květ orchideje, odznak a erbovní znak. Vize zakladatelů organizace a jejich naplňování významně napomohly k uznání ošetřovatelství jako vědního oboru. Roku 1936 byla první organizací v USA, která financovala ošetřovatelský výzkum. Její recenzované granty jsou často prvním místem prezentace a uznání nových efektivních konceptů, které nakonec vedou k významným inovacím v oboru a v profesi. Organizace ve své historii uvádí, že má registrovaných již více než 360 tisíc členů. V současné době má zhruba 130 000 aktivních členů a je druhou největší sesterskou organizací na světě. Její členové pocházejí z 90 zemí a spolupracuje s 515 univerzitami na světě. Členství v organizaci je individuální, je možné pouze na základě doporučení stávajícího člena a musí se k návrhu kladně vyjádřit výbor příslušné pobočky. Návrh může vzejít i přímo od centrálního vedení organizace a následně se vyjedná přiřazení ke konkrétní pobočce. V České republice je pouze asi pět aktivních členů této prestižní organizace. První den letošního kongresu v Praze byli na slavnostním ceremoniálu přijati noví členové, mezi nimi i naše kolegyně PhDr. Helena Kisvetrová z Ústavu ošetřovatelství FZV UP v Olomouci. Mezi sedmnácti nominovanými byla jedinou reprezentantkou z České republiky (dvě přijaté byly Kanaďanky, osm Japonek, jedna Australanka, jedna Portugalka, jedna Finka, jeden Němec, jedna Američanka a jeden kolega z Izraele). Při této výjimečné příležitosti bych také ráda připomněla, že členkou organizace Sigma Theta Tau byla svého času také docentka Marta Staňková z Univerzity Karlovy v Praze, nestorka českého ošetřovatelství. Doktorka Kisvetrová se stala členkou pobočky Phi Gamma v Indianapolis. Ostatní členky z České republiky jsou registrovány pod Gamma Omega při VCU Richmond ve Virginii. Tento výčet za Českou republiku ale nemusí být kompletní, protože o sobě navzájem nemusíme vědět. Pokud tuto zprávu bude číst někdo, kdo je také členem Sigma Theta Tau International, ale v jiné pobočce, byli bychom rádi, kdyby se nám ozval. Mohli bychom vytvořit zatím jen malou síť, v rámci které si můžeme vyměňovat informace a případně spolupracovat na projektech.

Ošetřovatelství, výzkum, strategie

Kongres v Praze byl letos orientován na téma Překlenování propasti mezi výzkumem a praxí pomocí spolupráce a měl stanoveny tyto cíle: * evaluovat inovativní vzájemnou spolupráci při přenosu ošetřovatelské vědy do klinické praxe, * identifikovat úspěšné metody podpory výzkumu a evidence-based practice ve světě, * analyzovat nové přístupy ke zlepšování klinických a vzdělávacích výstupů skrze vědecké zkoumání.
Kongresu se zúčastnilo více než 800 sester – profesionálů, aby se týden dělily o informace, učily se a vytvářely mezi sebou sítě kontaktů. Bylo prezentováno více než 700 přednášek a posterových sdělení. Program probíhal v mnoha paralelních sekcích. Posterové prezentace byly rozděleny na dvě etapy. Přítomni byli reprezentanti z USA, Kanada, Brazílie, Mexika, Chile, Austrálie, Japonska, Korejské republiky, Jižní Korey, Tchaj-wanu, Thajska, Hongkongu, Číny, Indie, Indonésie, tichomořských ostrovů Turks a Caicos, Malawi, Singapuru, Nového Zélandu, Bahrajnu, Jižní Afriky, Nigérie, Macaa, Svazijska, Turecka, Izraele, Libanonu, Spojených arabských emirátů, Španělska, Portugalska, Velké Británie, Irska, Německa, Nizozemska, Švýcarska, Norska, Finska, Slovenské republiky a České republiky.
Úvodní přednáška profesora McCormacka z Univerzity v Ulsteru zněla Od momentů orientovaných na člověka k péči orientované na člověka: vytvoření vzkvétající zdravotnické kultury. Zdůrazňovala potřebu kultivovat zdravotnické prostředí ve vztahu k člověku, k jeho emocím a hodnotám. Vzkvétající zdravotnická kultura není pouze o akceptování pacienta jako člověka včetně jeho hodnot a sociokulturního kontextu, ale je potřebné stejnou péči věnovat také zdravotníkům – jejich hodnotám, emocím, jejich profesionalitě a stabilitě.
Z nepřeberného množství navazujících přednášek vybírám pro ilustraci pouze namátkově několik bloků (každý blok obsahoval asi tři přednášky a navazující diskusi): Globální perspektivy praxe založené na důkazech; Globální výzkum v oblasti ošetřovatelského pracovního prostředí; Globální ošetřovatelské výzkumné iniciativy orientované na zdraví; Globální strategie pro podporu učení studujících; Strategie včasných intervencí; Výzkum k rozvoji ošetřovatelského vůdcovství ve zdravotnických organizacích; Výzkum ošetřovatelského vůdcovství zaměřeného na péči o pacienty; řada sekcí byla orientována na klinické ošetřovatelské obory – na výzkumy a rozvoj paliativního ošetřovatelství, dlouhodobé péče, pediatrické péče, diabetologické péče, péče o ženu a děti, na onkologickou péči, akutní péči, na podporu zdraví různých cílových komunit atd.
Kromě přednášek v sekcích probíhaly také speciální diskusní sekce, např. Výzkumná abstrakta a psaní grantů: bazální strategie pro úspěch; Společná práce na rozvoji vědy ve vzdělávání: příležitosti a výzvy; Kvalita ošetřovatelského doktorského vzdělávání v sedmi zemích (USA, Japonsko, Korea, Thajsko, Austrálie, Jižní Afrika a Velké Británie); Evaluace výstupů pregraduálně studujících napříč ošetřovatelskými vzdělávacími programy; Evidencebased practice a potřeba získání návratných investic; Podpora praxe založené na důkazech skrze kolaborativní model překladů založených na důkazech; Výzkum k podpoře zdraví migrantů a minorit; Zranění a násilí – globální priority pro ošetřovatelský výzkum; Ošetřovatelský výzkum skrze spojnou čočku; Důkazy v excelentním výzkumu; Transformace ošetřovatelského výzkumu, politiky a vůdcovství v Jižní Africe; Vztah mezi porozuměním sobě, roli a systému pracovní satisfakce a péčí o sebe a o ostatní; Dynamický dialog: inspirace k porozumění a akci skrze aktivní vůdcovství; Ošetřovatelští akademičtí vůdci: výstupy na střední úrovni ve třech doménách; a řada dalších.
Paralelně fungoval také posterový sál, ve kterém se po dvou dnech měnily posterové prezentace. Také v této sekci programu bylo co obdivovat a co si se zájmem pročíst. Desítky prezentací (celkem 251 posterů) byly utříděny do dvou tematických souborů: Evidencebased practice a Výzkumné postery. Z našeho úhlu pohledu patřily mezi nejexotičtější prezentace asijských autorů, které byly tištěny na hedvábné textilii.
Celý kongres byl tradičně velmi profesionálně připraven a měl neobyčejnou atmosféru, která byla umocněna exkluzivním prostředím a špičkovým servisem hotelu Hilton. Věříme, že si všichni odvezli velmi silné zážitky, nové kontakty a také kvantum zajímavých postřehů a inspirací, které se budou snažit postupně implementovat do ošetřovatelského vzdělávání, managementu, klinické praxe a výzkumu ve svých zemích. Příští rok se kongres k sesterskému výzkumu bude konat v Hongkongu.
Je potěšující, že jsme mohli být součástí této světové komunity a že i naše země je teritoriem,

které si i exkluzivní sesterské organizace světa volí pro svá setkání.

O autorovi| Lenka Špirudová, členka pobočky Gamma Omega, Sigma Theta Tau International, Honor Society of Nursing, Ústav ošetřovatelství, FVP SU v Opavě (lenka.spirudova@fvp.slu.cz)

PhDr. Helena Kisvetrová, RN (vlevo) s prezidentkou STTI Suzanne Prevost, PhD, RN, COI (vpravo) bezprostředně po ukončení slavnostního ceremoniálu přijetí nových členů

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?