Konizace děložního čípku slouží k léčbě přednádorových stavů. Jak zákrok probíhá?

2. 9. 2021 0:00
1 nový názor
Autor: Redakce

Konizace děložního čípku je léčebný chirurgický zákrok, který se doporučuje ženám, u nichž byly zjištěny zdravotní problémy v oblasti děložního čípku, přičemž typicky se jedná o přednádorové stavy. Ty bývají ve většině případů způsobeny lidskými papilomaviry. Samotný zákrok probíhá zpravidla ambulantně pod lokální anestezií a rekonvalescence pak trvá minimálně další měsíc. Jak konizace probíhá?

Co je konizace děložního čípku?

Děložní čípek neboli děložní hrdlo je ústí dělohy, které spojuje dělohu a pochvu. Konizace děložního čípku je drobný chirurgický zákrok, při kterém je z děložního čípku odstraněna malá kuželovitá část tkáně. Konizace se zpravidla využívá jako léčba určitých zdravotních stavů zahrnujících děložní hrdlo. Nejčastěji se k zákroku přistupuje z důvodu prekanceróz, což jsou přednádorové stavy. Ty v 99 % způsobují lidské papilomaviry (HPV).

Kdy je konizace děložního čípku nutná?

Konizaci děložního čípku lékaři doporučují na základě předcházejících vyšetření. Prvním z nich je cytologický rozbor stěru, který je součástí preventivního gynekologického vyšetření. Pokud výsledky naznačují nežádoucí změny v tkáni děložního hrdla, je potřeba absolvovat biopsii.

Cervikální biopsie je postup, při kterém je z děložního čípku odebrán malý kousek tkáně a odeslán na mikroskopické laboratorní vyšetření k určení rozsahu změny a stupně postižení tkáně. Odstraněný vzorek obsahuje abnormální tkáň spolu s částí zdravé tkáně. Pokud biopsie prokáže přednádorový stav, lékař po zhodnocení celkové anamnézy může doporučit operační zákrok, tedy konizaci.

Jak konizace děložního čípku probíhá?

Nemocnice nebo chirurgická klinika vám nejspíš předem poskytne pokyny, jak se připravit na operaci. Budete se muset svléknout od pasu dolů. Poté budete ležet na zádech na vyšetřovacím stole jako při běžné gynekologické prohlídce.

Vzhledem k tomu, že konizace děložního čípku představuje drobný operační zákrok, ve většině případů není nutná hospitalizace. Probíhá tedy zpravidla ambulantně pod lokální anestezií, přičemž celá operace trvá přibližně 20 minut. Záleží však na rozsahu postižené tkáně. Konizace se tedy rozděluje na dva typy zákroků:

  • Povrchová konizace
  • Hloubková konizace

Váš lékař vloží do vaší pochvy lubrikovaný nástroj zvaný spekulum. Zrcadlo se jemně rozprostírá od poševních stěn, což umožňuje vyšetření vnitřku pochvy a děložního čípku. Následně vám bude aplikována anestezie. Konizaci děložního hrdla lze provést 3 možnými způsoby:

  • Skalpelem: dnes se už moc nevyužívá
  • Laserem
  • Elektrochirurgicky (LEEP, LOOP, LETZ): nejčastěji využívané

Co vás čeká po zákroku?

Hned po operaci budete přesunuty do zotavovací místnosti, kde vás sestry budou průběžně kontrolovat. Tady zůstanete přibližně 1 až 4 hodiny a poté půjdete domů.

Kromě speciálních instrukcí od vašeho lékaře vám sestra vysvětlí, co vám nejlépe pomůže při zotavování. Pravděpodobně půjdete domů se seznamem pokynů k péči, který obsahuje i sdělení, co dělat a na koho se obrátit v případě problémů.

Možné komplikace konizace děložního čípku

Konizace je stejně jako jiné chirurgické zákroky spojena s určitými riziky. Žena po operaci může zažít silné krvácení, které často vyžaduje další léčbu. Může také dojít k zúžení děložního hrdla, které by mohlo vést k neplodnosti. Tento stav je však poměrně vzácný.

Dále se mohou objevit obtíže s neschopností děložního čípku zůstat během těhotenství uzavřený. Ženy, které podstoupí konizaci děložního hrdla, mohou tedy mít zvýšené riziko potratu nebo předčasného porodu.

Rekonvalescence po konizaci děložního čípku

Po zákroku je nutné dodržovat klidový režim alespoň po dobu 5 až 7 dnů. Během této doby byste měly veškerý pohyb omezit na minimum. To znamená nejen nesportovat, ale také nechodit na dlouhé procházky. Stejně tak byste neměly nosit žádné těžké věci, takže pokud by v této době nemohl nikdo jiný z domácnosti dojít na nákup, obstarejte si jej ještě před zákrokem.

Počítejte s tím, že hojení děložního čípku trvá zpravidla alespoň jeden měsíc. V prvních 3 týdnech po zákroku byste se měly zcela vyhnout pohlavnímu styku a také bazénům kvůli zvýšenému riziku infekce.

Po uplynutí této doby byste měly mít sex výhradně s užitím prezervativu alespoň ještě další měsíc až dva. Během prvních 14 dní můžete také zaznamenat lehké špinění nebo zvýšený výtok.

Musela jste podstoupit konizaci děložního čípku?

Tablety na urychlení hojení

Pro rychlejší hojení a snížení výskytu infekce vám lékař pravděpodobně předepíše vaginální tablety Betadine, které se zavádějí na noc každý druhý den. Po jejich dobrání vám také může doporučit vaginální čípky, které obsahují kyselinu hyaluronovou na podporu hojení. Kontrolní cytologický stěr vás bude čekat 4 až 6 měsíců po zákroku.

Kdy volat lékaře?

Pokud se objeví jakékoli problémy, které vás znepokojují, je namístě zavolat vašemu lékaři. Obecně platí, že byste se na něj měly obrátit, pokud zaznamenáte:

  • Horečku
  • Mírné až silné krvácení
  • Zvyšující se bolest v oblasti pánve
  • Zapáchající nebo nažloutlý vaginální výtok, který může poukazovat na infekci

Zdroje: gynmeda.cz, gynmedico.cz, linkos.cz, uofmhealth.org

Evka (neregistrovaný)

Chci všem ženám doporučit, aby svého partnera poslali na specializované vyšetření do Brna do Uromédy. Zde provádí několik testů na zjištění HPV na penisu. Výsledky partnera byli pozitivní, a byla mu zde nabídnuta i léčba. Nevím proč, ale moje gynekoložka, mě na toto specializované pracoviště vůbec neupozornila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?