Konzumace ryb prospívá srdečnímu rytmu

2. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Konzumace tuňáka nebo jiných grilovaných či pečených ryb příznivě působí na elektrickou aktivitu srdce a může zabránit srdeční arytmii. Uvádí to nová vědecká studie. Výzkum zvířat naznačují přímý vliv konzumace rybího tuku na elektrickou aktivitu srdce...


a může zabránit srdeční arytmii.

Uvádí to nová vědecká studie. Předchozí průzkumy sice nalezly souvislost mezi konzumací ryb a sníženým rizikem náhlého úmrtí a nepravidelného srdečního tepu, avšak neobjevily mechanismy, které za touto souvislostí stojí.

Studie zvířat naznačují přímý vliv konzumace rybího tuku na elektrickou aktivitu srdce.

Jak uvádí časopis Journal of the American College of Cardiology, doktor Dariush Mozaffarian z bostonské nemocnice Harvard Medical School analyzoval spolu se svými kolegy vzorek 5096 dospělých, aby zjistil spojitost mezi konzumací N-3 mastných kyselin a výsledky na EKG.

Studie zaměřená na rizikové faktory kardiovaskulárních chorob probíhala v letech 1989 až 1990 a zúčastnili se jí lidé ve věku minimálně 65 let.

N-3 mastné kyseliny

Konzumace tuňáka nebo jiných grilovaných či pečených ryb alespoň jednou týdně zpomaluje srdeční tep a konzumace ryb alespoň pětkrát týdně je pro srdeční rytmus ještě příznivější.

Stejný efekt má podle všeho konzumace N-3 mastných kyselin z mořských ryb, zatímco konzumace smažených ryb výsledky EKG nijak neovlivňuje.

„V minulosti jsme prokázali, že přísun smažených ryb, které se v USA prodávají nejčastěji ve formě rybích hamburgerů nebo rybích prstů, nemá na hladinu N-3 tuků v krvi žádný vliv, uvedl ve zprávě Dariush Mozaffarian.

V tom případě by na elektrickou aktivitu srdce mohly mít vliv právě N-3 mastné kyseliny v tuňákovi a dalších grilovaných nebo pečených rybách.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?