Kraj počítá s modernizací znojemské nemocnice

1. 6. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj bude investice do zdravotnických a především sociálních zařízení vyhodnocovat i z pohledu následných provozních výdajů. Kraj je nucen důsledně vybírat, kam vloží své prostředky. Zelenou má podle hejtmana Michala Haška především rozvoj znojemské nemocnice, největšího zdravotnického zařízení v péči kraje...


Společně s prostředky ze státního rozpočtu plánuje krajská samospráva v zařízení proinvestovat do roku 2012 až stovky miliónů korun.

Další akce umožnilo odblokování prostředků na nemocnici ze strany vlády. Radní proto schválili investiční záměr na pořízení čtyř nových dialyzačních monitorů za dva milióny korun pro hemodialyzační pracoviště interního oddělení nemocnice. Tři monitory nahradí původní, zastaralé, čtvrtý je doplněním pracoviště. Po uskutečnění nákupu bude mít hemodialýza celkem devět přístrojů. „Jsou sice dražší, dojde ale ke zvýšení úhrady ze strany zdravotní pojišťovny,“ řekl Hašek.

Po dokončení všech uvažovaných modernizací znojemské nemocnice bude s velkou pravděpodobností následovat vyklizení stávající části v komplexu poblíž soudu. Kraj pak bude rozhodovat, jestli starou část prodá, nebo pro ni najde nové využití.

Zdravotnictví a sociální služby na Znojemsku, to ale není jen nemocnice v okresním městě. Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) apeluje, aby kraj a další instituce řešily potřebu domova důchodců pro Moravský Krumlov a jeho správní obvod dvaatřiceti obcí.

„Objekt máme, je jím škola v Rakšicích. Náklady na projekt jsou asi půl milionu korun, ale co dál?“ snaží se starosta o zajištění prostředků.

Blíže realizaci než požadavek starosty Krumlova je záměr rekonstrukce Domova důchodců v Božicích. Podmínky života seniorů neodpovídají současné době, bydlení v až sedmilůžkových pokojích nekoresponduje s požadovanými standardy. V několika etapách by se měl charakter zařízení změnit. V plánech kraje je rovněž odkoupení budovy Dětského domova ve Znojmě, což by umožnilo také uskutečnit potřebné investice do objektu.

Milan Vojtek, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?