Krůtí prsa recept: jsou plná kvalitních bílkovin a mají málo tuku. Výborně chutnají v omáčce i zapečená

20.10.2025
přidejte názor
Grilované krůtí prso se zeleninou
Autor: Freepik.com/jcomp

Na rozdíl od kuřecích prsou se krůtí prsa jen tak nevysuší. Díky jejich šťavnatosti jim mnoho strávníků dává přednost. Skvěle si vedou i po nutriční stránce. Doporučují se při dietách, protože obsahují kvalitní bílkoviny, minimum tuku a vitamíny skupiny B. Využít je můžete při přípravě mnoha receptů. Výborně chutnají se smetanou a sýrem, ale také se dají zapékat v troubě.

Krůtí prsa se vyznačují jemnou chutí a šťavnatostí. Jedná se o nutričně hodnotné maso, které se dá připravovat různými způsoby. Svědčí mu i delší vaření, dušení a pečení. My jsme si pro vás připravili tipy na dva výborné recepty. Jestliže máte rádi smetanové pokrmy, mohly by vás zaujmout krůtí plátky ve smetanové omáčce se špenátem.  A pokud hledáte inspiraci na dietní jídlo, zkuste zapečená krůtí prsa se zeleninou.

Co se dozvíte v článku
  1. Krůtí prsa recept: plátky se smetanovou omáčkou
  2. Krůtí prsa recept: zapečená se zeleninou
  3. Nutriční vlastnosti krůtích prsou
  4. Jak se liší krůtí prsa od kuřecích?
  5. Další pokrmy z krůtích prsou

Krůtí prsa recept: plátky se smetanovou omáčkou

35 minut
4 porce

Ingredience

  • 600 g krůtích prsou,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 menší cibule,
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%),
  • 100 g nastrouhaného parmezánu,
  • 150 g listového špenátu,
  • špetka muškátového oříšku,
  • trochu bílého vína na podlití,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup

  1. Krůtí prsa nakrájejte na silnější plátky, zlehka je naklepejte, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo. Plátky na něm zprudka opečte z obou stran.
  2. Každou stranu byste měli opékat asi dvě minuty. Maso se musí zatáhnout, aby nebylo vysušené. Opečené maso vyjměte z pánve.
  3. Stejnou pánev využijte k opečení cibule. Oloupejte ji, nakrájejte nadrobno a nechte pomalu smažit. K zezlátlé cibulce prolisujte česnek.
  4. Obsah pánve podlijte bílým vínem a počkejte, dokud se alkohol nevyvaří.
  5. Poté můžete do základu na omáčku nalít smetanu a přidat špenát. Počkejte, než špenát zmenší svůj objem, a pak vmíchejte nastrouhaný sýr.
  6. Omáčku nakonec dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vraťte do pánve krůtí prsa a nechte je v omáčce dusit dalších 10 minut.
  7. Hotová krůtí prsa podávejte s bramborovou kaší, těstovinami nebo bramborovými noky. Omáčkou při servírování rozhodně nešetřete. Každou porci můžete ještě posypat trochou nastrouhaného parmezánu.
Hodnocení
4.7 89x

krůtí prsa se smetanou

Krůtí prsa recept: zapečená se zeleninou

70 minut
4 porce

Ingredience

  • 600 g krůtích prsou,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 středně velká cuketa,
  • 1 červená paprika,
  • 3–4 rajčata,
  • 1 větší červená cibule,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 1 hrst čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup

  1. Krůtí prsa očistěte a nakrájejte na větší plátky. Osolte je, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a potřete trochou olivového oleje.
  2. Pak se pusťte do přípravy zeleniny. Cuketu, papriku, rajčata a cibuli nakrájejte na větší kousky nebo kolečka.
  3. Zeleninu vložte do pekáčku a zasypte ji nasekaným česnekem. Osolte ji, opepřete a přidejte k ní čerstvé bylinky.
  4. Obsah pekáče zakápněte zbytkem oleje a dobře promíchejte. Na zeleninu položte krůtí prsa. Pekáček přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  5. Nechte ho takto péct 30 minut. Poté sundejte alobal a dejte jídlo ještě na 10 minut zapéct, aby se na povrchu vytvořila nazlátlá kůrčička.
  6. Upečené maso se zeleninou můžete podávat jako lehký hlavní chod. Zelenina sama o sobě poslouží jako zdravá příloha.
Hodnocení
4.8 72x

Nutriční vlastnosti krůtích prsou

Ve 100 gramech krůtích prsou se nachází 24 gramů bílkovin a 2 gramy tuku. To z nich činí skvělý zdroj kvalitních proteinů. Obsah tuku je opravdu nízký, proto jsou krůtí prsa vhodná v rámci dietního stravování. Vynikají také tím, že v nich najdete hodně vitamínů skupiny B. A to hlavně niacin (B3), pyridoxin (B6) a kobalamin (B12).

Krůtí maso je bohaté na selen, zinek a fosfor. Tyto minerály jsou důležité pro zdraví kostí a kůže. Navíc podporují krvetvorbu a imunitní systém. V krůtích prsou najdete rovněž menší množství hořčíku a draslíku.

Jak se liší krůtí prsa od kuřecích?

Ačkoliv se v kuřecích prsou nachází o něco více tuku, bývají považována za sušší. Ve 100 gramech kuřecích prsou najdete 3 gramy tuku a asi 22 gramů bílkovin. Celkově ale mají menší objem, kratší svalová vlákna a obsahují méně vody. Při rychlé tepelné úpravě se tak mohou snadno vysušit.

Mnoho lidí proto dává přednost krůtímu masu. Krůtí prsa jsou celkově mohutnější a ve svalovině se nachází více vody. Při správné tepelné úpravě si uchovají svou jemnou chuť a nehrozí, že by byla suchá. Na druhou stranu jsou pevnější, a pokud nejsou dostatečně uvařená, mohou být trochu tuhá.

Samozřejmě záleží ale na osobních preferencích. Ačkoliv jsou si obě masa po nutriční stránce hodně podobná, někomu zkrátka více chutnají kuřecí řízky. A naopak se najdou i lidé, kteří už jedí jen krůtí.

Další pokrmy z krůtích prsou

Krůtí prsa jsou poměrně univerzální, hodí se na přípravu rozličných pokrmů. Oblíbené jsou třeba různé omáčky, do kterých se přidává zprudka opečené maso nakrájené na nudličky. Často se také připravují jako přírodní plátky. Krůtí maso můžete kromě toho podobně jako kuřecí obalit v trojobalu a osmažit jako řízek. V takovém případě je ale vhodné naložit maso přes noc do mléka či kefíru, aby zkřehlo.

Steaky z krůtích prsou jsou zase dost populární mezi nadšenci do letního grilování. Když je naložíte do domácí marinády a necháte den dva odpočívat, budou pak chutnat skvěle. Krůtí prsa můžete též zapékat v troubě. A to jak nakrájená na plátky, tak i vcelku. Měli byste k nim ale přidat třeba slaninu a pravidelně je podlévat výpekem, aby zůstala pěkně šťavnatá.

V jaké formě máte krůtí prsa nejraději?

  • Steaku
    66 %
  • Spolu s omáčkou
    17 %
  • Ve formě řízku nebo plněné kapsy
    0 %
  • Rolády
    0 %
  • Něčeho jiného
    17 %
  • Krůtí prsa nemusím
    0 %

Mimoto se krůtí prsa díky své pevné struktuře hodí na přípravu plněné rolády. Rovněž je můžete jen naříznout, naplnit sýrem a šunkou a udělat z nich kapsu.

Zdroje: brno.rozhlas.cz, bbcgoodfood.com, healthline.com, webmd.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek