Laureát Wichterleho prémie hledá první univerzální lék na viry

3. 6. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Najít univerzální lék, který by působil na mnoho virů najednou, se v Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR se svými kolegy snaží vědec Evžen Bouřa. Daly by se tak vyléčit například virus akutního respiračního selhání SARS, virus západonilské horečky nebo žloutenka typu C, která po světě způsobuje zdravotní potíže milionům lidí.


Za dosavadní výsledky výzkumu dostane dnes pětatřicetiletý biofyzikální chemik spolu s další dvacítkou mladých vědců prestižní prémii Otto Wichterleho.

Pokud by byl lék objeven, znamenalo by to převrat v současné medicíně. „Všechna virostatika, která nyní existují, působí na maximálně jeden až tři příbuzné viry. My se ale zaměřujeme na celou jednu rodinu virů,“ řekl ČTK Bouřa. Odhaduje, že výzkum by mohl skončit do tří let, než se ale dostane do praxe, může to trvat desítky let.

Bouřa zkoumá takzvané jednovláknové RNA viry, které se množí uvnitř buňky a využívají k tomu hostitelských, tedy lidských enzymů. Virus, aby se mohl rozmnožit, se musí nejdříve dostat dovnitř hostitelské buňky. Když se mu to povede, rozmnoží se a infikuje další buňky. Bouřa se snaží viry v buňkách zlikvidovat tím, že je zablokuje.

V odborné komunitě se Bouřova práce hodnotí vysoko. V ústavu již vede juniorskou skupinu. Na pozici vedoucího prošel výběrovým řízením, do něhož se hlásila konkurence z předních světových laboratoří.
Bouřa pracuje v ústavu, který se ve světě prosadil díky unikátnímu výzkumu chemika Antonína Holého. Tento slavný vědec vyvinul léky proti AIDS a dalším virovým onemocněním a ústav dodnes z jeho patentů získává peníze na další výzkum. Ústav se zaměřuje na základní výzkum v oblasti organické chemie a biochemie s aplikací v lékařství a životním prostředí.

Jednou ze skutečností, kterou si Bouřa na prestižním ústavu cení, je spolupráce mnoha vědních oborů. „To nás posouvá stále dopředu,“ dodal. Ústav podle něj prosazuje ideu tvrdé a poctivé práce, v níž pokračuje v odkazu zesnulého chemika Holého.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?