Lázně se dohodly s pojišťovnami na úhradách pro příští rok

23. 8. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lázně se podle zjištění ČTK dohodly se zdravotními pojišťovnami, že příští rok dostanou za den léčení stejně jako letos. Dohodu ještě musí stvrdit ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce na rok 2014, čas na to má do konce října.


Podle odborářů ale i tak hrozí lázním finanční problémy, důležitější pro jejich příjmy je indikační seznam. Ten letos omezil počty nemocí, s nimiž se lidé léčí na účet pojištění. Výpadek hrozí i kvůli změnám hospitalizačního poplatku.

„Návrh úhrad vypracovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a všichni s ní souhlasili. Pro naše klienty to znamená, že pro rok 2014 budou mít zajištěnou péči ve stejném rozsahu jako letos,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Spolu s pojišťovnami odsouhlasili dohodu zástupci Svazu léčebných lázní, protokol dostane ministerstvo.

„Dohodu jsem ještě neviděl a předpokládám, pokud je to v této úrovni, nemáme problém ji potvrdit,“ řekl ČTK náměstek ministra Petr Nosek. Připomněl, že i v minulosti, pokud dohody byly „rozumné“ a nebyly v rozporu s veřejnými zájmy, pravidelně je ministerstvo potvrzovalo.

Podle Ivy Řezníčkové ze zdravotnických odborů je pro financování lázeňské péče důležitější než úhradová vyhláška indikační seznam. „Lázně nejsou placeny jako nemocnice paušálem, ale za pacienta. Problém tedy není sazba podle vyhlášky, ale počet kusů, a ty se podle indikačního seznamu snížily o 50 procent,“ řekla ČTK Řezníčková.

Lázně podle ní mají jedinou šanci na přežití, a to že indikační seznam umožní léčbu více pacientům, na více diagnóz a na delší pobyty. O indikačním seznamu budou jednat odboráři příští týden s ministrem Martinem Holcátem. Chtějí prosadit změny, aby do lázní mohlo jezdit víc lidí. Počty pacientů klesly letos oproti loňsku v průměru o pětinu, v některých místech podle odborářů ale až 80 procent. Propouští se, klesají platy a hrozí prý i uzavření některých lázní.

Vyhláška podle Řezníčkové velmi omezila příjmy od pojišťoven, hlavně za dětskou péči. Proto největší problémy mají lázně zaměřené na léčení dětí, jako Janské Lázně, kde vznikla iniciativa za záchranu dětské léčebny Vesna. Řezníčková je mluvčí této iniciativy.

K poklesu počtu léčených přispělo letos i to, že lékaři výrazně omezili předepisování lázeňských poukazů, a to i přes upozornění ministerstva, že se jim do limitu poukazy nezapočítávají.

Na rozdíl od lázní se nemocnice na úhradách pro příští rok s pojišťovnami nedohodly. Nosek potvrdil, že ministerstvo bude muset najít ve vyhlášce kompromis mezi návrhy obou stran a zohlednit, kolik financí systém má. Nemocnice by měly dostat zaplaceno tak, aby jim nestouply závazky po lhůtě splatnosti, a zdravotní pojišťovny by měly platit tak, aby se jim nehromadily na účtech přebytky, shrnul.

K výpadku příjmů za regulační poplatky Nosek doplnil, že pokud by politici schválili vedle snížení poplatku ze stokoruny na 60 korun také měsíční limit, nebude mít poplatek už téměř žádný finanční přínos. „Já věřím, že se k dohodě dojde, protože výpadek 2,1 miliardy, kdyby se poplatek přestal platit, je hodně,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?