Legálně přihlášení cizinci u nás povinnému očkování neutečou

5. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k tomu, že u dospělých jde pouze o očkování proti tetanu, týká se vakcinace především dětí. "Očkujeme vietnamské, ruské a romské, i ty, které se vracejí s rodiči z Anglie...


Karlovarský kraj - Povinné očkování musí v Čechách absolvovat cizinci, kterým je v naší zemi umožněn trvalý pobyt. “ informuje krajská epidemioložka Zuzana Vodrážková.

Cizinci, kteří v republice žijí trvale, registrují své děti u dětských lékařů. Ti je po konzultaci s hygieniky očkují sami, případně je posílají na přeočkování do krajské stanice.

„Když předloží doklady o očkování ve své zemi, mohou být děti vakcinovány pouze proti nemocem, které nebyly součástí jejich očkovacího kalendáře. Například u ruských děti doplňujeme očkování proti zarděnkám, příušnicím a podobně,“ pokračuje. Potíže většinou nejsou ani s vietnamskými dětmi, rodiče je na očkování přivedou bez problémů.

„Některé musíme očkovat, některé méně - nedávno jsme tu měli dítě, které bylo vakcinováno proti většímu počtu nemocí, než je tomu u nás. Potíže míváme s luštěním ruských dokladů - mnohdy bývají ve velmi špatném stavu.“

Důležitým předpokladem toho, že se v Čechách nebudou šířit nemoci, proti kterým je naše populace už dlouhá desetiletí očkovaná, je legalita pobytu cizinců na našem území. Například při nástupu do práce je zaměstnavatel povinen odeslat je na vstupní vyšetření k lékaři, se kterým má uzavřenou smlouvu. Jestliže u nás cizinci pracují načerno, na prohlídku nechodí. Tak může dojít k šíření nakažlivých nemocí. Dalším možným zdrojem nakažlivých chorob jsou čeští občané, kteří se nakazili v zahraničí.

„Nedávno jsme tu měli našeho občana, který se při delším pobytu v Indii nakazil cholerou. Vyšetřovali jsme důkladně všechny jeho kontakty, naštěstí se choroba nerozšířila,“ dodává Vodrážková.

SILVIE RISOVÁ, Chebský deník, 5.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?