Lékař: V Alžírsku se hydroxychlorochin v léčbě covidu-19 osvědčil

27. 5. 2020 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Alžírsko bude nadále pacientům s nemocí covid-19 podávat hydroxychlorochin, i když Světová zdravotnická organizace (WHO) jeho testování dočasně zastavila. Člen vědecké komise alžírského krizového štábu doktor Muhammad Bikkat řekl, že Alžírsko tento preparát používá u nemocných s úspěchem.


"Léčili jsme tímto lékem dosud tisíce případů a nezaznamenali jsme žádné nechtěné reakce. V souvislosti s podáváním hydroxychlorochinu nemáme žádné úmrtí," řekl Bikkat.

V Alžírsku se rozhodli tento lék nasadit u nemocných s covidem-19 už koncem března a kombinují ho s antibiotikem azitromycinem.

WHO v pondělí oznámila, že pozastavila testování hydroxychlorochinu používaného jinak při léčbě malárie. Podle odborníků může mít u lidí s covidem-19 nebezpečné vedlejší účinky, včetně ztráty zraku a problémů se srdcem.

Jako preventivní prostředek hydroxychlorochin užívá americký prezident Donald Trump a k léčbě pacientů ho prosazuje i brazilský prezident Jair Bolsonaro.

WHO k rozhodnutí pozastavit testování dospěla po zveřejnění studie v odborném časopise The Lancet. Podle ní může tento přípravek pacientům s covidem-19 i škodit. Bikkat k tomu řekl, že studie přispěla k nejasnostem, protože "se zdá, že se týká těžkých případů (covidu-19), pro něž hydroxychlorochin není záchranou". Podle tohoto alžírského lékaře je přípravek v afrických a arabských zemích účinný, pokud se s podáváním začne v raném stadiu onemocnění. V Alžírsku se nákaza koronavirem prokázala u 8503 lidí a zemřelo tam 609 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?