Lékaři implantovali kardiostimulátor reagující na emoční vypjetí

14. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí lékaři implantovali poprvé nový typ kardiostimulátoru, který reaguje na emoční vypjetí pacienta. Kardiostimulátor Protos přenáší srdeční signály přímo z povrchu srdce a umožňuje tak zjistit srdeční tep...


Američtí lékaři implantovali poprvé nový typ kardiostimulátoru, který reaguje na emocionální vypjetí pacienta. Informovala o tom agentura Reuters.

Zákrok byl proveden v Heart and Vascular Center v Louisianě; dotyčnou pacientkou je jednaosmdesátiletá žena, jejíž jméno nebylo zveřejněno. Lékaři pouze uvedli, že žena byla ve čtvrtek večer propuštěna z nemocnice a cítí se dobře.

Kardiostimulátor Protos vyrobený německou firmou Biotronik přenáší srdeční signály přímo z povrchu srdce a umožňuje tak zjistit srdeční tep.

Tím se liší od tradičních kardiostimulátorů, které využívají pohybové senzory a reagují tudíž pouze na zvýšenou fyzickou zátěž.

Elektrofyziolog William Baily, který nový typ kardiostimulátoru implantoval, říká, že tato technologie je jedniným prostředkem, který umožňuje interpretovat potřeby autonomního nervového systému. „Tento nový přístroj umožňuje okamžitou zpětnou reakci,“ dodal Baily.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 14.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?