Lékaři nemohou očkovat, chybí některé vakcíny

4. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadcházející dny jsou nejvhodnější dobou k očkování proti chřipce. Hygienici se však obávají, že vakcín nebude dost. Chřipková vakcína navíc není jediná, která lékařům chybí. Málo je i očkovací látky proti žloutence. Uvedl to hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký. Ministerstvo se tím však zatím nezabývá...


Nadcházející dny jsou nejvhodnější dobou k očkování proti chřipce. Hygienici se však obávají, že vakcín nebude dost. Chřipková vakcína navíc není jediná, která lékařům chybí. Málo je i očkovací látky proti žloutence.

Praha - Jen lidé s oslabeným zdravím mají jistotu, že pro ně lékaři budou mít chřipkovou vakcínu. Ostatním zájemcům, kteří si ji navíc platí ze svého, hrozí, že injekcí s látkou nebude dost. Uvedl to hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký. Podle jeho názoru se totiž výrobcům nevyplatí zásobovat český trh, protože kromě těch, kdo dostanou injekci zdarma, se každoročně nechává očkovat jen několik procent lidí. Ministerstvo zdravotnictví se však zatím dostatkem chřipkové vakcíny, jejíž používání musí skončit ještě před tím, než se objeví první případy nemoci, nezabývá. Úředníci totiž tvrdí, že žádný podobný problém neexistuje. „Vakcíny bude dostatek,“ konstatoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý bez toho, že by uvedl další podrobnosti.

Lidé, kteří mají zájem o očkování proti chřipce za zhruba dvě stě až dvě stě padesát korun, se o ně mohou přihlásit buď u svého praktického lékaře nebo na místní hygienické stanici. Očkování je ale nebezpečné pro lidi, kteří jsou alergičtí na vaječnou bílkovinu, protože vakcína se pěstuje na vejcích.

Ministerstvo zdravotnictví nyní řeší nedostatek ještě jiné vakcíny. A to očkovací látky proti hepatitidě B, která je od letošního července povinná pro novorozence a dvanáctileté děti. Mnozí lékaři je nyní nemohou očkovat a musejí odmítat již pozvané klienty, protože belgický výrobce látky nedodal potřebné množství. Zhruba 200 tisíc dávek tak chybí.

„Je to vinou výpadku ve výrobě, sto deset tisíc dávek bude dodáno v prvním říjnovém týdnu, zbytek pak v druhé polovině října letošního roku,“ citoval mluvčí ministerstva zdravotnictví ze zprávy, kterou výrobce zaslal hlavnímu republikovému hygienikovi Michaelu Vítovi.

Novorozenci, na něž se zatím nedostalo, by tak měli být očkování v nejbližších dnech, dvanáctileté děti ve druhé polovině měsíce.

RADKA WALLEROVÁ, Střední Čechy, 3.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?