Lékaři nyní mohou ohlídat nemocné srdce i na dálku

25. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Nemocnice Na Homolce voperovali minulý týden poprvé v Česku nový přístroj na monitorování srdeční arytmie. Pacienti s touto chorobou tak nyní mohou být pod neustálou lékařskou kontrolou, píšou úterní Hospodářské noviny. Lékař tak okamžitě vidí stav pacienta, může se s ním spojit a poradit mu...


Lékaři Nemocnice Na Homolce voperovali minulý týden poprvé v Česku nový přístroj na monitorování srdeční arytmie. Pacienti s touto chorobou tak nyní mohou být pod neustálou lékařskou kontrolou, píšou úterní Hospodářské noviny.

„Průlomové je to, že pacient s pokročilým srdečním selháním bude stále pod dohledem, aniž by se právě nacházel v ordinaci. Defibrilátor uvnitř těla kontroluje srdce a výsledky bezdrátově předává dalšímu přístroji, který má člověk u sebe. Ten přenese informace sem do monitorovacího centra,“ řekl HN vedoucí lékař Kardiostimulačního centra Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Miloš Táborský. Lékař tak okamžitě vidí stav pacienta, může se s ním spojit a poradit mu.

Postiženému člověku se voperuje pod kůži v oblasti klíční kosti srdeční defibrilátor. Ten se pomocí speciální elektrody napojí do srdce a hlídá jeho rytmus. Pokud nastane arytmie, přístroj ji přeruší buď proudem elektrických impulzů, nebo elektrickým šokem. Průběh srdeční činnosti pak zašle na přístroj podobný telefonu v blízkosti člověka, který upozorní lékaře v monitorovacím centru s nepřetržitým provozem.

Defibrilátor i vše potřebné přijde zhruba na milion korun, roční provoz pak stojí 150.000, píšou HN.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?