Lékaři v Hong Kongu identifikovali zákeřný virus

19. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Hong Kongu oznámili klíčový průlom v boji proti zákeřnému zápalu plic, kterému podlehlo už čtrnáct lidí po celém světě. Vědci identifikovali původce onemocnění jako virus z čeledi paramyxoviridae...


Infomují o tom internetové stránky BBC.

Podle výzkumníků z Čínské univerzity v Hong Kongu a z nemocnice Prince of Wales je však třeba ještě zjistit, zda jde o nový kmen viru a zda je nákaza vyléčitelná.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) už dříve uvedl, že čím déle bude lékařům trvat identifikace viru, tím bude větší pravděpodobnost, že jde o nový typ onemocnění. WHO zároveň označila nový typ zápalu plic za „celosvětovou zdravotní hrozbu“.

Virus se šíří do Evropy

Nejrychleji se nyní nákaza šíří právě v Hongkongu, kde se počet nemocných zvýšil za čtyřiadvaceti hodin z 95 na 123. Sto jedenáct z nich trpí těžkou formou zápalu plic.

K šesti asijským státům, Kanadě a Německu včera přibylo Španělsko a Austrálie. V posledně jmenované zemi bylo hospitalizováno dvacet pacientů, u kterých existuje podezření, že trpí právě touto chorobou.

Ráno podlehl nákaze francouzský lékař

Poslední obětí akutního syndromu dýchacích cest (SARS) je francouzský lékař, který zemřel dnes ráno. Anesteziolog Jean-Paul Derosier (65) byl už několik dní v kritickém stavu. Nakazil se s největší pravděpodobností při ošetřování čínsko-amerického podnikatele, který byl hospitalizován v Hanoji a po převozu do Hongkongu zemřel.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 19.3. 2003


PŘEHLED ZEMÍ V ABECEDNÍM POŘADÍ, KTERÉ ZATÍM ZASÁHL SARS:
AUSTRÁLIE - Ohlásila 20 případů lidí s příznaky chřipky, kteří by mohli být nakaženi SARS. Všech 20 pacientů se nedávno vrátilo z Asie.
ČÍNA - První dva případy byly hlášeny z metropole Pekingu, u dalších dvou osob, které zemřely na zápal plic, zatím nebyla prokázána spojitost se SARS. Na zápal plic v únoru zemřelo pět osob a 300 jich bylo hospitalizováno v jihočínské provincii Kuang-tung. Podle hypotéz je tato oblast zdrojem nákazy.
FRANCIE - U jedné ze tří žen, které leží po návratu z Asie v karanténě v Paříži, se podle tisku objevily příznaky SARS. Další žena byla s podezřením na SARS hospitalizována. Lékaři sledují stav dalších osmi nemocných lidí, kteří se vrátili z rizikových oblastí.
JAPONSKO - Potvrdilo tři lehké případy.
HONGKONG - Hlásí 145 nemocných a pět mrtvých. V Hongkongu zemřel první nemocný se SARS, kterým byl čínsko-americký podnikatel, jenž nakazil přes 30 pracovníků nemocnice.
KANADA - Z deseti nemocných již dva zemřeli.
NĚMECKO - Lékaři potvrdili tři nemocné se SARS. Jedná se o lékaře s manželkou a tchýní ze Singapuru, kteří přiletěli z New Yorku do Frankfurtu. Dalších pět pacientů ze stejného letadla, je hospitalizováno. Ostatním z více než 80 cestujících bylo nařízeno, aby do soboty neopouštěli své domovy.
RUMUNSKO - Potvrdilo jednu nemocnou ženu, která se vrátila před týdnem z Číny.
SINGAPUR - Hlásí 31 nemocných.
TCHAJ-WAN - Hlásí tři nemocné.
VIETNAM - Dva nemocní zemřeli - francouzský lékař, se nakazil při ošetřování čínsko-amerického podnikatele, který zemřel v Hongkongu, a mladá sestřička, která se také podílela na ošetřování podnikatele. Dalších 57 osob je nakažených.
Podezření je ještě u pacientů v Belgii, Bruneji, USA, Británii, Slovinsku, Švýcarsku, Irsku, Izraeli, Španělsku, Thajsku a na Filipínách.

zdroj: ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?